[...] z racji tego iż produkty, które mają wysoką temperaturę dymienia mają często również bardzo wysoką zawartość frakcji nienasyconych. Przykładem może być tutaj olej słonecznikowy na którym wiele osób smaży, co jest błędem. W pierwszej kolejności musimy spojrzeć na kwasy tłuszczowe pod kątem budowy chemicznej. Wybierając z kwasów [...]
oliwa z oliwek ma stosunek omega 6 do omega 3 9:1, rzepakowy 2:1, a słonecznikowy nie pamietam dokladnie ale w granicach kilkudziesieciu do 1. brazowy ryz jest swietny, lepszy od parboiled, tylko czesto sie szybko konczy w biedrze :D a te orzechy to swietnie rozwiazanie 6 orzechow ma 150kcal :) rybe najszybciej jest na patelni usmazyc a te węgle [...]
[...] białka zapobiega nadmiernemu ubytkowi składników odżywczych w trakcie gotowania. * Ryby smaży się tylko na świeżym, silnie rozgrzanym tłuszczu (smalec, olej sojowy lub słonecznikowy, oliwa). Przepalony tłuszcz należy bezwzględnie wylać, nigdy nie wykorzystywać go powtórnie! * Większe porcje ryby po usmażeniu wstawia się na ok. 10 min. [...]
Po co aż 6 razy w tygodniu ? 3-4 w zupełności wystarczy :) co do diety to ustaw białko 2g/kg tłuszcz zbij do 80-90 reszta węgle. Ogólnie za mało białka zwierzęcego, praktycznie nie ma, wyrzuć ten olej słonecznikowy daj wiorki kokosowe/orzechy/oliwa z oliwek. Brak jajek/twarogu/kurczaka.
masz problemy z nabieraniem masy?? bo jesli nie, to na takiej diecie mozesz sie mocno podpaść zamieniłbym wpc z kolacji z jajkami ze śniadania po co olej słonecznikowy?? po tr. białka brak, daj tutaj porcje WPC , a nie pozniej z posilkiem brak o3 wiecej warzyw troche
[...] ryż brązowy oraz wszelkie jego odmiany, amarantus itp. - 30% kcal powinno pochodzić z tłuszczy Najlepiej wybierać oleje tłoczone na zimno nierafinowane tj: olej lniany, olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej ryżowy, migdały, orzechy włoskie, migdały itp. Diety tutaj nikt Ci nie ułoży, o zbyt długi proces. Ułóż ją sobie sam a my postaramy się [...]
no tak, jeśli będziesz smażył na olejach które zawierają głównie wielonienasycone kwasach np : lniany, słonecznikowy, z orzechów włoskiych, z pestek winogron to jest to niekorzystne dla zdrowia Lepiej smażyć na nasyconych kwasach czy jednonienasyconych np. Olej kokosowym, masło klarowane, smalec, do krótkiego smażenia oliwa jeśli w ogóle na [...]
Podstawowym żywieniowym źródłem witaminy E są produkty roślinne , głównie oleje i produkowane na ich bazie margaryny miękkie . Na szczególną uwagę zasługuje olej słonecznikowy , sojowy , kukurydziany i z zarodków pszennych . Jako źródło witaminy E znaczący udział w naszej diecie mają warzywa liściaste , strączkowe , oraz produkty uzyskane z [...]
[...] to napisze Ci jaką mam diete a Ty ocenisz ok???? ale tak mniej wiece to wyglada to tak sniadanie 50 g platkow owsianych 30 g rodzynek 2 białka z jajek ok 60 g olej słonecznikowy ok 10 g do usmazenia placuszka 2 sniadanie chleb zytni pelnoziarnisty 70 g ser biały 50 g jabłko 3 posilek jak 2 bo to w szkole obiad 80 g ryzu brazowego [...]
Olej słonecznikowy nie jest dobry źródłem tłuszczu a po drugie białko wystarczy Ci 200 gram powiedzmy. Jadłospis przy takim poziomie tkanki tłuszczowej można by było zmienić, sugerowałbym przejście na Carb Cycling lub Low Carbo . Pozdrawiam
Witaj, Olej słonecznikowy i masło roślinne zamienił bym na olej lniany lub rzepakowy zimnotłoczony a masło roślinne na zwykłe. Możesz rotować kaloriami dni treningowe i nie treningowe, wtedy będziesz miał w tygodniowym bilansie na minusie. Pozdrawiam
w diecie są produkty, które powinny zniknąc, jak czekolada i wszelkie słodycze, dżemy kupne, olej słonecznikowy, bułka tarta. nie wliczaj w rozklad warzyw, ale jedz ich duzo, brakuje owoców. nie widze sensu w spozywaniu takiej ilosci chleba- mozesz wybrac lepsze węglowodany