SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

słonecznikowy

  • Jakie masło orzechowe jest zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21539 Data: 2017-08-21 09:32:13
  • Jakie pralinki jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2643 Data: 2017-11-07 09:39:51
  • Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2012 Data: 2020-09-17 13:04:05
  • Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4797 Data: 2019-05-30 19:00:18
  • Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5274 Data: 2019-08-21 13:28:24
  • Świadomość na temat żywności i żywienia jest coraz większa, co jest rezultatem długich dekad dokładnych badań. Wiedza ta dociera coraz dalej, gdyż szerzona jest za pośrednictwem mass-mediów. Niestety jednak nie wszyscy dokładnie sprawdzają skład danego produktu.  Syrop klonowy jest również podatny na fałszerstwa, podobnie jak miód. Tańsze syropy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 624 Data: 2023-09-19 13:25:03
  • Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 901 Data: 2023-11-30 11:46:00
  • Nie jest prawdą, że nawyki są tak silne, iż nie jesteśmy w stanie ich zmienić. Faktycznie, głębsza ingerencja w tryb życia i stosowaną dietę może nastręczać problemów. Dlatego proponuję metodę małych kroków. Nie musisz od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, spróbuj powoli np. wdrażać spacery po posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 688 Data: 2023-11-01 20:41:48
  • Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi.  Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7817 Data: 2021-02-09 09:50:11
  • Jaką dietę stosować, by żyć jak najdłużej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zapalnych, szczególnie utwardzane tłuszcze roślinne. Większość olejów wykorzystywanych do produkcji przetworzonej żywności: olej kukurydziany, olej palmowy, oleju sojowy i słonecznikowy należą do tej kategorii. To jeden z powodów, dla których przetworzone produkty spożywcze są tak niezdrowe. Niestety typowa dieta zachodnia dostarcza zbyt małej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3655 Data: 2018-09-15 07:36:33
  • W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3510 Data: 2019-07-20 12:37:12
  • Zdrowe i wygodne smażenie - Dziki Spray

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak: olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej sezamowy, olej lniany, margaryna. Niestety skład ich oparty jest głównie o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5122 Data: 2018-06-15 12:29:45
  • Synthol WCT z ALLNUTRITION

    Artykuł
    Suplementy

    [...] doznał infekcji ani zniszczenia mięśni. Jeden z moderatorów działu doping opisał ten produkt następująco: „Synthol z ALLNUTRITION jest lepszy niż olej rzepakowy i olej słonecznikowy które biłem kiedyś razem ze spirytusem. Daje trwały efekt, mięśnie stają się pękate – właśnie o takich marzyłem!”. Synthol z ALLNUTRITION jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9478 Data: 2019-03-31 17:30:43
  • [...] dla kaskady prozapalnej i występowania chorób związanych ze stanem zapalnym w ustroju. Głównym źródłem kwasów omega-6 są: olej sojowy, olej z zarodków pszenicy, olej słonecznikowy, olej arachidowy, olej lniany, olej kukurydziany, olej sezamowy, olej krokoszowy, olej z pestek winogron. To nie znaczy, że wymienione źródła tłuszczów są złe, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1012 Data: 2022-10-17 06:49:13
  • Dla wielu z Was z pewnością nie jest niczym nowym fakt, że kwasy Omega-3 są bardzo wartościowe i ważne dla naszego zdrowia. Ich niedobór może być dość niebezpieczny i doprowadzić nawet do depresji. Dobrą informacją jest jednak to, że uzupełnienie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3 może pomagać w zapobieganiu i leczeniu tego typu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1921 Data: 2020-02-19 08:22:10
  • [...] znajduje się  na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2896 Data: 2021-08-08 16:48:54
  • Kwasy omega-3, a cukrzyca typu 2

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1363 Data: 2022-12-29 09:57:24
  • Kwasy omega-3, a zdrowie nerek

    Artykuł
    Suplementy

    Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1937 Data: 2023-02-06 07:58:58
  • NUTLOVE PRALINES - pralinki na każdą okazję

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] utwardzone np. ułatwiają utrzymanie stabilnej konsystencji wyrobu. Rozwiązaniem bardziej neutralnym dla zdrowia od tego typu tłuszczy są oleje rzepakowy oraz niekiedy słonecznikowy. Pralinki na każdą okazję Produkty, które odbiegają od norm słodyczy produkowanych przez światowe koncerny, same stają się powoli normą. Mogą bowiem przyczynić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 539 Data: 2022-06-09 20:08:44
  • [...] glukozy na olej sojowy nie okazała się trafnym rozwiązaniem. Tak samo byłoby ze źródłami wielonienasyconych kwasów (PUFA) z grupy omega-6, do których zaliczamy także: olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej szafranowy, olej bawełniany, olej sezamowy, oliwę z oliwek (jednak zawiera o wiele więcej kwasów jednonienasyconych), nasiona. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4641 Data: 2021-06-24 22:33:22