[...] ) zakręcisz mocno i postawisz do góry dnem. Wówczas wieczko samo się zassie. Dobrze jest to potem trzymać w chłodniejszym i ciemnym miejscu... Dżem który ja robiłam ( jakiś czas temu ) był z węgierek, z odrobiną gorzkiego kakao, chilli i odrobinką rumu ;-) wyszło bosko... Akurat śliwki wystarczy dość długo smażyć i nie trzeba dodawać cukru :)
no i wlasnie mi o to chodzilo dziewczyny :-)) dzieki! wegierek w uk nie widzialam :-( ale zrobie tutejsze sliwki za kilka dni wlasnie z chili, rumem i kakao, dzieki CiociaSamoZlo :-D
[...] z migdałów - jedna z włoskich orzechów UWAGA - biszkopt nie ma mąki!!! Jest 10 jaj, zmielone orzechy, 3 biszkopciki (takie dla dzieci). Polewa jest akurat polewą, ale można kakao. Jedynym minusem jest cukier waniliowy i cukier puder, ale to można też w jakiś sposób zastąpić np. stevią? Jak myślicie :) Poniżej daję zdjęcie. Pachnie bosko \-) [...]
mam jeszcze pytanie o kaszankę ( śląski krupniok jak kto woli ) i gorzkie kakao ( oczywiście nie w jednym posiłku %-) ) ... czy są one z Ladiesowego menu wykluczone ?
W ogóle nie solę tego ciasta, fasolę też opłukuję :-)) Robię z rodzynkami, orzechami (wcześniej namoczonymi), bananami też, ale wtedy dodaję więcej kakao i wanilię naturalną.
to był mój pierwszy wypiek, który wyszedł bez zakalca. kwestia smaku dyskusyjna... zabrakło trochę dodatków. niby był banan, namoczone rodzynki, potłuczone orzechy i kakao. ostatecznie coś nie zagrało. ale co tam - zakalca nie było! :-)
[...] z przepisu na muffiny, chociaż wyszła trochę wariacja na temat. nie dawałam odżywki białkowej, bo została mi tylko w smaku, który mi nie idzie. bonusowo dorzuciłam orzechy i kakao. zamiast oleju kokosowego było masło. diabeł tkwi w szczegółach - myślę, że było za mało dodatków, brak odżywki i średnio dojrzałe banany. tak czy siak - sukces. bo [...]
ja do fasolowego (robiłam z białej) dałam banany, kakao, trochę rodzynek (może ze 20g) i trochę rozgniecionych orzechów włoskich było nieźle, ale zdecydowanie czegoś brakowało. następnym razem dodam przyprawy zaproponowane przez Rudą i/albo trochę białka o wyraźnym smaku.
karob - Ja nie używałam, czytam że owoce (strąki) przerobione na mąkę dodaje się do innych mąk, wypieki uzyskują ciemną barwę. Cały owoc ma smak osłodzonego kakao i podobnie jest stosowany. Odnośnie ciasteczek owsianych - ja daję tylko mleko skondensowane i miód, a dodatki - co tam mam w szafce plus oczywiście płatki. Gęstą masę nakładam na [...]
deja vu- ja jem często w formie zblendowanej : awokado + daktyle + kakao ciemne + cynamon + migdały i wiórki kokosowe albo też guacamole- awokado + czosnek + pomidor + papryczka chilli + sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny ;-) bez przypraw też mi przez gardło nie przechodzi %-)
Ja jadłam własnie z plackami owsianymi :-)) zmielony owies+ jaja+kakao+ananas w kostkę+ wiórki kokosowe albo owsianka na mleku ryzowym i kokosowym z kawałkami ananasa - ogólnie dobrze mi sie ananas z kokosem komponuje;-)
Ja na śniadanie zazwyczaj pakuję placki owsiane z bananem, lub chlebek + jakaś sałatka, lub po prostu zabieram ze sobą całego omleciora z owsianymi, bananem i kakao. Generalnie bardzo lubuję się w śniadaniach na słodko \-) A tak w ogóle, to natchniona wiadomością o Porandojin, zrobiłam dzisiaj wersję tarty ciecierzycowej na słodko i wyszła mega. [...]
[...] zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew. Wartość odżywcza w 100 g: BIAŁKO - 4,6 g WĘGLOWODANY - 49,0 g TŁUSZCZ - 0,6 g WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - [...]
[...] sforcia w dniu 2013-10-29 11:37:07 to jest pomnysl ...ale poki co sprawdzilam jakie zoltko ma parametry BTW .....niech dzisci jedza..jakies lody im zrobie dodam kremowke i kakao |-) .... Czy możecie coś polecić (suple, zioła itp.) na okres menopauzy, bo moja Ciocia to przechodzi a wiem, że tu często różne specyfiki się stosuje na różne kobiece [...]
Czy kakao odtluszczone jest zalecane dla ladies?:) np chodzi o dodatek do potrawy. I skrobia ziemniaczana w budyniu bez.cukru ?:) wiadomo stawiamy na naturalnosc :)
Hello Ladies Mam pytanko do ciasta fasolowego. Jakich przypraw (wanilia,cynamon etc) lub skladnikow moznaby dodac do masy, zeby nie pachniala tak okrutnie fasola \-) Ciasto wyszlo calkiem smaczne. Dopiero pierwszy raz robione na bazie banana, kakao i odzywki bialkowej. Bez cukru. Ale co mozna by jeszcze dodac, aby polepszyc smak :-)