SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

c

  • Dieta do oceny

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Dostosuj się do w/w wskazówek. Już na pierwszy rzut oka widać, że w diecie występują braki wit.C, omega-3, potasu, wapnia, beta karotenu etc. W dodatku odtłuszczony nabiał to wysoko przetworzony produkt. Lepiej wyrzucić masło orzechowe z ziemnych które obfituje w lektyny, sól i dostarcza sporej ilości omega-6 na migdały które są dobrym źródłem wit.E i magnezu, wystarczy np: ok. 15g dziennie jako dodatek do diety. Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-10-31 11:18:09

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 1874 Data: 10/31/2017 11:17:00 AM Liczba szacunów: 0
  • budżet bardzo ograniczony to z czego masz te 4000kcal i 190g białka. a co do pytania to 500g płatków owsianych+10 jajek + dwie duże łyżki prawdziwego masła orzechowego, mieszasz wszystko i do pieca na blasze na 15 minut w 200*c. i masz zaj**iste wielkie ciastko kaloryczne. pokroisz na porcje i gitara. jak byś nie miał budżetu ograniczonego.... to mógłbyś dodać odżywki proteinowej

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 573 Data: 6/15/2014 1:50:01 AM Liczba szacunów: 0
  • Co na syfy- 85% znika

    Post
    Doping

    sory ze pisze kolejnego posta ale mi sie wiesza jak biore edytuj. Jak ktos chce to niech luknie na skan recepty.Ja to widze odrazu:P no ale wystarczy dokladnie sie przyjrzec Jak macie nazwe antybiotyku to jest taki szlaczek i kreseke ala do literki ć to samo przy azulen i nawet przy AD ktore wydla jak by ''DLA'' Jak obetniecie ten koconek np przykladajac linijke;) to widac ze jest cos ala U , N i ze jest E a nie a:) Pozdro

    Odpowiedzi: 40 Ilość wyświetleń: 9597 Data: 8/26/2006 12:35:48 PM Liczba szacunów: 0
  • Ból w kolanie i inne stawy

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    równie dobrze mógłby wówczas kupic witamine C , taniej troche by wyszlo %-)

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 1225 Data: 3/24/2016 12:42:56 PM Liczba szacunów: 0
  • Ból w kolanie i inne stawy

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    w sumie witamina C na stawy tez cos tam dziala poprzez synteze kolagenu%)

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 1225 Data: 3/24/2016 12:45:13 PM Liczba szacunów: 0
  • Ból w kolanie i inne stawy

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    to flexit + wit c już na bank zadziała %-)

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 1225 Data: 3/24/2016 1:15:14 PM Liczba szacunów: 0
  • Ból w kolanie i inne stawy

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    w sumie witamina C na stawy tez cos tam dziala poprzez synteze kolagenu%) kwestia że to nie to czego zapewne potrzebuje :P

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 1225 Data: 3/24/2016 10:28:02 PM Liczba szacunów: 0
  • Ocena mojej suplementacji

    Post
    Odżywki i suplementy

    Jak wyżej wspomniane . BCAA albo prtzed treningiem albo popijaj w trakcie lub zwiększ trochę dawkę i daj przed i w trakcie ,Kreatyna to samo i możesz dać 5g w DNT o dowolnej porze dnia do posiłku a w DT przed treningiem ,możesz pomysleć jeszcze o dołożeniu witaminy C do do stałej suplementacji . Jestem tego samego zdania co domer, że jak na taką aktywność to masz trochę mało kcal na start przy aktywności 6x w tyg , dobrze by było jakbyś dodał ankietę , masz siedzącą prace a w związku z tym masz duże szanse że będziesz pogłębiał typowe wady postawy dla osób wykonuujących tego typu zawody i na treningach warto by się też skupic na ćwiczeniach które będą zapobiegać problemowi .

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 179 Data: 6/13/2020 7:58:04 AM Liczba szacunów: 1
  • flex -N.C. do gino daleko musiał bym wile omy a jeszcze lepiej deczki bić żeby sucze suty wyszły mi :D ergogeniki -ok dopalacze =be nauczĸe już miałem: tak to jest jak amator się złapie za grube zabawki a swoją droga to wiele się nauczyłem tu od was no i dlatego że zblokowało nie raz i człowiek siadł i zaczął rozkminiać co i jak od czego a tak pewnie latał bym dalej nieświadom ... świadom tylko swojej siły i czuł nazbyt normalnie by zrozumieć gdzie ma braki jedno wiem ze poznałem swoje słabości i dzięki temu staję się mocniejszy

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 2168 Data: 4/21/2011 7:14:06 PM Liczba szacunów: 0
  • Cykl (do sprawdzenia)

    Post
    Odżywki i suplementy

    na czczo mozesz odpuscic dextro ew.10-20g a jezeli chodzi o bialeczko to sie jeszcze namysle. no i mam pytanka: 1. zalezy.ja tam lubie pompe na treningu jesli uwazasz ze moze ci to przeszkadzac to bierz po treningu 2. mozesz tak brac jak bierzesz 3. mozesz dorzucic jeszcze jeden.nie musisz vit C jak najbardziej.zwlaszcza teraz,gdy o chorobe nie trudno 4.mnie tak ten korzen nie pobudzil wiec sie nie wypowiem

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 1083 Data: 10/6/2005 5:53:52 PM Liczba szacunów: 0
  • Film "What the health"

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Nie roślinożerca wytwarza B12 a wytwarzają ją bakterie w różnych odcinkach przewodu pokarmowego w naszym przypadku w jelicie grubym, jak i w przypadku wielu zwierząt choćby wegańskiego goryla (tak wiem, zjada też od czasu do czasu owady ;) nie jest to wyznacznik bycia mięsożercą czy nie. 1. Aby efektywnie wykorzystać produkcję witaminy B12, musi zostać zsyntetyzowana przez bakterie w odcinku przewodu pokarmowego, gdzie będzie się efektywnie przyswajać. U nas głównie syntetyzują ją bakterie końcowego odcinka jelita grubego, gdzie przyswajalność jest prawie żadna. Niewielkie ilości mogą być syntetyzowane choćby przez bakterie jamy ustnej - pod warunkiem, że przestaniesz myć zęby :) Ale to i tak jest zbyt mało na realne zapotrzebowania... Teoretycznie, nawet w liściach czarnej herbaty są szczątkowe ilości witaminy B12 i co z tego? Fakt tego, że coś gdzieś może być syntetyzowane, nie oznacza zbyt wiele, wyciągnięte z kontekstu. PS. Tak, wiem że B12 syntetyzują bakterie... Taki skrót myślowy, y'know? To jest dość podstawowa wiedza. http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20130913104729/degrassi/images/3/34/Damon_eyeroll.gif 2. Goryl to goryl, a człowiek to człowiek. Nie rozumiem tej manii porównywania człowieka do kozy, nosorożca, żaby, surykatki czy trzmiela... W jakim celu? To są inne gatunki, inaczej "zaprojektowane" przez naturę. Fakt, że krowa może pozyskać wszystkie niezbędne dla niej aminokwasy czy witaminy/minerały spożywając trawę przekraczającą 4-krotnie jej własną masę ciała, nijak się ma w odniesieniu do człowieka... Ich organizmy są przystosowane biologicznie do efektywnego wykorzystywania innego pokarmu. W ich organizmach zachodzą inne procesy endogennej syntezy niezbędnych do życia im składników. Większość z nich (ssaków) potrafi na przykład "wyprodukować" sobie spore ilości witaminy C na własne potrzeby - człowiek nie potrafi. Dla jednego przedstawiciela wybranego gatunku, wybrana substancja będzie toksyczna - bo wykształcił (lub nie wykształcił) takie a nie inne mechanizmy jej metabolizmu - a dla innego nie będzie. Dasz kotu, koniu, czy psu czekoladę o wysokiej zawartości kakao, to możesz go zabić. Powoływanie się na inny gatunek nie jest żadnym argumentem w dyskusji. Jednocześnie, środowiska wege powołują się właśnie na różnice w genetyce między człowiekiem, a innymi ssakami jak choćby sprawa kwasu N-glikolilo-neuraminowego (Neu5Gc), który występuje u większości ssaków - a nie u człowieka. Widzisz jakie to podejście jest wybiórcze? Jak nam pasuje, to przyrównajmy krowę do człowieka, a jak argument różnić genetycznych będzie po naszej stronie - to zróbmy przeciwnie. Trawienie dużej ilości roślin nie jest bardziej problematyczne niż trawienie dużej ilości mięsa. Bo niby dlaczego? Oczywiście, że jest ze względu na ogromną podaż błonnika pokarmowego. Co więcej, nadmiar tego błonnika nie tylko nic korzystnego nam nie daje oprócz zapychania jelit, ale wręcz bardzo mocno hamuje przyswajalność wielu składników odżywczych. Żywiąc się wyłącznie naturalnymi źródłami roślinnymi - wspomnianą wyżej żartobliwie marchewką w ilości 10kg - nie tylko nie dostarczymy najczęściej wystarczającej ilości wybranych makro/mikro-elementów, ale wręcz możemy doprowadzić do głębokich niedoborów tych substancji odżywczych. Wiele rodzajów błonnika jest dla człowieka substancjami antyodżywczymi - wiążą minerały i zapobiegają ich przyswajalności. Niestety, nie posiadamy choćby efektywnej produkcji fitazy jak szczury, które mogą bez oporów spożywać masę nieprzetworzonego zboża. Nie brakuje nam żadnych enzymów do ich trawienia. Fakt, że w ślinie są tylko te od roślin uważany jest za argument dla wegan. Jaki to argument? W jamie ustnej następuje co najwyżej proces zwany pre-digestive, czyli wstępnego trawienia. Proces właściwego trawienia następuje w jelitach. Co więcej, proces wstępnego trawienia w jamie ustnej nie jest w ogóle wymagany do prawidłowego trawienia pokarmów. Oczywiście, że brak nam enzymów. Szczur produkuje ogromne ilości fitazy, która pozwala mu "rozbić" wiązania fitynowe, które dla nas są w zasadzie nierozerwalne i stanowią grupę substancji antyodżywczych. Stąd, człowiek nie może efektywnie pozyskiwać wartości odżywczych ze zbóż nie poddanych wcześniej wstępnej obróbce termicznej/fermentacji (vide chleb na zakwasie). Duża podaż surowych, nieobrobionych zbóż powodowałaby wręcz u człowieka pogłębienie niedoborów wartości odżywczych. Potrafisz trawić celulozę zawartą w trawie czy liściach? Krowa potrafi rozbić te wiązania, ale dalej jest to bardzo wymagający i długi proces, a zawdzięcza to budowie przewodu pokarmowego i istnieniu odpowiednich szczepów bakterii, już w komorach żołądkowych. Większość źródeł węglowodanów złożonych jest dla nas niedostępna trawienie. W zasadzie spośród węglowodanów złożonych trawimy w miarę przyzwoicie jedynie skrobię. Reszta - nazwana błonnikiem pokarmowym (tak kolego, błonnik to jest typ węglowodanów - to, że człowiek nazywa sobie potocznie "cukrem" tylko te formy węglowodanów, z których potrafi czerpać energię, nie oznacza że reszta "cukrem" nie jest), stanowi dla nas w zasadzie jedynie "wypełniacz" jelita. Nawet wszystkich źródeł węglowodanów prostych nie potrafimy efektywnie trawić! Żaden człowiek nie potrafi efektywnie, w całości strawić fruktozy, spora część ląduje w jelicie grubym jako pożywka dla bakterii tam bytujących. Nadmiar fruktozy w przypadku człowieka może doprowadzić do patologicznych zmian w obrębie tej flory, kiedy następuje nadmierny rozrost tych szczepów "gnilnych" niższych rejonów jelit. Już nawet nie wspominając jak dieta wysokofruktozowa wpływa ogólnoustrojowo na zdrowie, szczególnie stłuszczenie wątroby (NAFL). Także - z całym szacunkiem - bredzisz kolego. W ślinie masz też enzymy wstępnie "rozbijające" tłuszcze, poza tym uprawiasz tutaj kolego błąd logiczny. W roślinach występuje również białko i tłuszcze, więc jeśli "enzymy w jamie ustnej trawią rośliny", to trawią też pokarm zwierzęcy... Bo białko (aminokwasy) zawarte w mięsie nie różnią się na poziomie budowy od rośliny - co najwyżej te zawarte w roślinach są o wiele ciężej strawne, ze względu na zwarte struktury błonnikowe (włókna), z którymi nasz układ trawienny nie radzi sobie zbyt efektywnie - a szczególnie nie w jamie ustnej :) Mięso nie posiada błonnika (włókien węglowodanowych), więc jego białko jest o wiele łatwiej strawne niż te z produktów roślinnych. Wydawało mi się jasne, że pisząc mięsożercy mamy na myśli wszystkożerców. No to był pan w błędzie. Wyróżnia się organizmy wszystkożerne, których organizmy są przystosowane do trawienia wybranej części źródeł roślinnych jak i zwierzęcych. Układ pokarmowy organizmów wszystkożernych wyraźnie różni się od mięsożerców pod wieloma względami - choćby długości, aktywności enzymatycznej, stężenia kwasu żołądkowego itd. Trzeba też zauważyć, że nawet mięsożercy spożywają od czasu do czasu źródła błonnika pokarmowego w celu "przeczyszczenia" układu trawiennego - nie jako źródło pożywienia. O B12 jest wyżej. Goryl nie ma kilku żołądków. Na pewno bliżej nam do niego niż do krowy. Więc może porównaj z nim? Jak wyżej wspomniałem - mania porównywania do innych gatunków, tylko po co? Co to ma udowadniać? Są człekokształtne żywiące się wyłącznie roślinami, są wszystkożerni i żywiący się wyłącznie mięsem. Jest i człowiek :) Każdy ma swoją indywidualną fizjologię. Przecież o tym co potrzebuje więcej cywilizacji i jabłku to był żart. Ale za to podałeś argument wegan za tym, że jesteśmy roślinożercami. To oni chłodzą się przez skórę jak my a zieją mięsożercy. Kolejny raz bredzisz. Metoda persistent hunting wykorzystywana była do polowania głównie na roślinożerców - bo wiesz, roślinożerca zwykle nie ma dużych pazurów i kłów, także jest to bezpieczniejsze :) "Argument ekonomiczny jest bardzo istotnym powodem przeciwko" - tu się nie zgodzę. Dieta wegańska w wersji środowiska wokół Campbella (nieprzetworzona żywność roślinna) przy założeniu, że potrzebujemy za WHO około 10% kalorii z białka jest tańsza. No to się nie zgadzaj :) Ja obliczałem koszty dostarczania pełnowartościowego białka ze źródeł roślinnych i zwierzęcych :) Pomijając to, że większość źródeł roślinnych posiada niekompletny profil - zwykle brakuje sporo lizyny i/lub metioniny oraz fenyloalaniny, co zmusza do łączenia różnych źródeł, by jakoś to sensownie pokryć, tak więc najczęściej wykorzystanie do syntezy endogennej tego białka roślinnego jest w granicach 50% - przy optymalnych warunkach. Nie wspominając już o strawności samego białka. No i jest zwykle kilkukrotnie droższe - w odniesieniu do samej ilości białka na 100g, nawet już nie wspominając o pełnowartościowym profilu aminokwasów... bo aby był pełnowartościowy, trzeba zwykle łączyć kilka rodzajów źródeł roślinnych, co jeszcze bardzie podbija koszt, i generalnie jest mało efektywne w porównaniu do źródeł zwierzęcych. No i ciekawostka. Campbell w jednym z filmów przyznaje, że trzymanie się weganizmu w jego wersji w 95 czy 90% da ten sam pozytywny wynik zdrowotny co na 100%. Jednak zaleca 100% weganizmu ze względów ogólnie mówiąc praktycznych no i etyczno - ekologicznych. Nikt nie nakazuje jeść mięsa od rana do wieczora na diecie "wszystkożernych". Jedna porcja chudego mięsa o wadze 100g (pół filetu z kurczaka) dostarcza aż ~25g białka. Dalej sery, jaja, ryby. Nikt też nie twierdzi, że nadmierne spożycie mięsa nie może być szkodliwe - bo o to głównie chodzi w tych "badaniach na temat szkodliwości mięsa". Ale tak jest z każdym produktem/substancją - nawet woda w nadmiarze jest toksyczna i może zabić. Jeśli już miałbym iść w stronę względów etyczno-ekologicznych, to postawiłbym na algi/mikroorganizmy (droższe itp) i owady. O wiele efektywniejsze źródło wartości odżywczych, tyle że obecne koszty żywienia się takimi produktami po prostu na starcie zabijają człowieka finansowo. Kiedy ostatnio patrzyłem - 1kg mąki z chrząszczy kosztował bodajże ~400zł. Obecnie to jest bardziej ciekawostka i uzupełnienie diety bardziej w roli suplementu. To samo będą twierdzić propagatorzy diet paleo na temat korzyści zdrowotnych. I generalnie, mają trochę więcej sensownych argumentów z dziedziny czysto fizjologicznej - pomijając aspekty ideologiczne. Zmieniony przez - CarbonBasedLifeforms w dniu 2018-01-11 16:04:53

    Odpowiedzi: 57 Ilość wyświetleń: 14543 Data: 1/11/2018 4:03:40 PM Liczba szacunów: 2
  • Film "What the health"

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Kontynuując temat, ponieważ jest pod pewnymi teoretycznymi względami ciekawy, porozmawiajmy o niezbędnych mikroelementach - witaminach i minerałach. Osteoporoza i braki wapnia występują najpowszechniej w tych społecznościach gdzie spożycie nabiału i mięsa jest największe. Widzisz, ten "argument", i to używając identycznych sformułowań powtarzany jest co rusz przez różne środowiska "anty". Kilka dni temu, w innym zakątku internetu, przeczytałem - nie pierwszy raz - dokładnie takie samo zdanie. Nigdy natomiast nie uzyskałem żadnych dowodów na powiązanie większej podaży wapnia z rozwojem osteoporozy od tych osób. Dlaczego? Ponieważ powtarzają bezrefleksyjnie cudze, niczym nie podparte teorie. Ja tą formułkę czytałem już setki razy. Generalnie, jest to tak zwany efekt oczekiwań badacza - dopasowujemy (rzekome) fakty do naszych oczekiwań, widzimy we wszystkim potwierdzenie naszych teorii. Już na starcie, osoba taka jest uprzedzona, a więc nieobiektywna. Nie na tym polega nauka. Powyższe stwierdzenie - jeśli w ogóle jest prawdziwe - może być co najwyżej przesłanką, ale do dowodu to jeszcze długa droga. Wracając do wartości odżywczych. Witamina D jest witaminą warunkową. W przypadku wystarczającej ekspozycji na promienie słoneczne - odpowiednio długi czas, jak i natężenie promieni - przestaje być witaminą. Dla ludzi żyjących odpowiednio blisko równika, przebywających odpowiednio długo na słońcu - witaminą nie jest formalnie. Dla ludzi żyjących w naszym klimacie, zależnie od pracy - najczęściej jest witaminą. W okresie jesienno-zimowym, praktycznie nie ma możliwości zaspokoić jej zapotrzebowania z wykorzystaniem syntezy słonecznej w naszym kraju. Suplementacja - w naszym przypadku - jest rzeczywiście najczęściej zalecana, ale można sobie poradzić bez niej. Obecne dzienne zalecenia spożycia witaminy D3 w Polsce to bodajże 10mcg (400IU), w USA/Kanadzie bodajże 50mcg (2000IU). Zalecenia dotyczą sytuacji braku niedoborów. Skąd wziąć witaminę D3? Chlorella - 5g = 45mcg Śledź - 100g = 17mcg Halibut - 100g = 15mcg Pstrąg Tęczowy - 100g = 15mcg Łosoś - 100g - 14,5mcg Sardynki - 100g = 12mcg Szprot - 100g = 9,5mcg Grzyb Maitake Suszony - 5g = 9,4mcg Ostrygi - 100g = 8mcg Krewetki - 100g = 3,8mcg Mleko w Proszku - ok. 30g = 2,5mcg Mleko Pełnotłuste 3,2% - szklanka = 2,4mcg Tilapia - 100g = 2,1mcg Sola - 100g - 1,5mcg Jajko - 1 sztuka = 0,4mcg Smalec - 10g = 0,3mcg Serca Indyka - 100g = 0,3mcg Sery żółte: Edamski, Gouda, Limburger, Parmezan, Camembert, Feta, Brie, Blue - 100g = 0,3mcg Jak dotąd nie istniało naturalne, wegańskie źródło witaminy B12 (pomijając odchody, zanieczyszczenia). Wszystkie źródła niezwierzęce zawierały nieaktywne analogi witaminy B12, które nie dość że nie wykazywały aktywności witaminy B12, to jeszcze wypierały rezerwy aktywnej formy, prowadząc do głębszych niedoborów. Ostatnie badania wykryły aktywną formę witaminy B12 w chlorelli - około 100mcg na 100g, oraz 10mcg nieaktywnego analogu, czyli w sumie można powiedzieć, że jest 90mcg na 100g. Dzienne zapotrzebowanie to około 2,4mcg, czyli 5g chlorelli daje nam 4,5mcg, co jest równe prawie 190% zapotrzebowania. Problem w tym, że ilość witaminy B12 zależy bardzo mocno od warunków uprawy. Podejrzewa się, że witamina B12 znajduje się tam ze względu na bytowanie na niej (w niej?) bakterii, które ją syntetyzują. Powiedz mi, ilu weganów jest tego świadomych? Ażeby było jeszcze zabawniej - w innych algach np. spirulinie, która jest często przyjmowana razem z chlorellą (są nawet kapsułki zawierające obydwie algi), jest już w zasadzie wyłącznie nieaktywny analog B12 w ilościach ok. 120mcg na 100g. Czyli spożywając chlorellę + spirulinę niwelujemy całkowicie korzyści z dostarczania witaminy B12. Żelazo - jest umiarkowanie trudne. W żelazo bogate są rośliny strączkowe, niektóre kasze (np. amarantus), ziarna, szpinak, otręby, zarodki, czy nawet przyprawy. Już nawet nie wspominam alg, ale też są często bardzo bogate. Jest trudniej dostępne, ale w połączeniu z witaminą C da radę. Kwas foliowy - też nie ma problemu. Strączkowe to kopalnia kwasu foliowego. Szpinak, szczególnie w formie sproszkowanej również. Poza tym, można wymienić warzywa jak kalafior, kapusta, burak, awokado. Ze zbożowych - komosa ryżowa, kukurydza. Cynk, czy wapń już są mocno problematyczne, i przy braku specjalistycznej wiedzy - większość wegan będzie miała niedobory (chyba, że suplementują w jakiś sposób - aha, "mleka roślinne" są sztucznie fortyfikowane związkami wapnia). DHA - bardzo problematyczne, szczególnie że większość źródeł ALA ma bardzo niekorzystny stosunek w stosunku do omega 6, a więc promują stany zapalne. A źródła o korzystnym stosunku można wyliczyć na palcach jednej ręki. Dorzućmy do tego bardzo mocno problematyczne: B2, B3, B5. Selenu również jak nie wiesz dokładnie gdzie szukać, to masz problem, bo powszechnie występuje głównie w rybach, mięsach i tkankach zwierzęcych (podrobach). W zasadzie, w przypadku tych ostatnich musisz precyzyjnie wiedzieć, który produkt wybrać i w jakiej ilości. Zmieniony przez - CarbonBasedLifeforms w dniu 2018-01-12 00:12:49

    Odpowiedzi: 57 Ilość wyświetleń: 14543 Data: 1/12/2018 12:11:15 AM Liczba szacunów: 0
  • Film "What the health"

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Pan fotograf liczył na ciekawą dyskusję, a coś ostatnio cicho w temacie. A szkoda, bo myślałem, że poruszymy też sprawę funkcji wapnia w organizmie, trochę mitu na temat podaży wapnia i prewencji złamań kości (brak jak dotąd solidnych podstaw, przynajmniej w przypadku braku jednoczesnej suplementacji witaminy D3 - ale ona sama w sobie może wykazywać takie właściwości) i ogólnie udziału wapnia w przeciwdziałaniu chorób układu kostnego, bo tak mi się coś wydaje, że brak trochę w tej dyskusji znajomości celów i właściwości podaży wapnia pokarmowego, dlatego wychodzi się często z błędnych założeń jakoby podaż wapnia miała przeciwdziałać patologiom układu kostnego (vide adegdota na temat społeczeństw o największej podaży nabiału, a rozwojem osteoporozy). Jeśli już coś ma jakikolwiek potwierdzony wpływ na wzrost gęstości mineralnej kości to bardziej nawet magnez, witamina K, wspomniana witamina D, czy nawet witamina C! Wapń (w izolacji) nie ma w tym względzie żadnych, jednoznacznie potwierdzonych badaniami właściwości :) Tylko ~5% wapnia zawartego w układzie kostnym jest łatwo wymienialne :) U dorosłego człowieka, z wykształconym układem kostnym jego poziom jest dość stały. Może oczywiście dochodzić na skutek wielu czynników do zmniejszania gęstości mineralnej kości, ale to inny temat. Wapń, przede wszystkim w postaci wolnej ("rozpuszczonej") występujący w krwioobiegu oraz tkankach organizmu pełni rolę w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej, także prawidłowej sygnalizacji komórkowej (choćby prawidłowe skurcze mięśni - gdzie magnez jest taki swoistym antagonistą, odpowiedzialnym za rozluźnienie mięśni, dlatego często się go zaleca przy skurczach mięśni i "sztywności mięśni", i dlatego też poniekąd nie zaleca się brać jednocześnie suplementu wapniowego i magnezowego, ale to inny temat, trochę półprawda). Poza tym, wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wpływ na układ trawienny/procesy zachodzące w obrębie jelit (choćby gospodarka cholesterolowa) - temat do rozwinięcia, jeśli będzie z kim dyskutować. Czekam też na przykłady taniego białka roślinnego, również głównie od pana fotograf, który postawił taką tezę. Jakikolwiek przykład - przedstawię porównanie do źródeł odzwierzęcych. Ciekaw jestem podania przykładowych źródeł pokarmowych adresujących wyżej wymienione mikroelementy na diecie wege (nie, żebym doskonale nie znał ich źródeł pokarmowych, po prostu jeśli stawia się jakieś tezy, warto potrafić je konkretnie uzasadnić). Zmieniony przez - CarbonBasedLifeforms w dniu 2018-01-13 20:13:36

    Odpowiedzi: 57 Ilość wyświetleń: 14543 Data: 1/13/2018 8:11:17 PM Liczba szacunów: 0
  • o f u c k aleś dowalił Vaadeer, hahahaha. nie mogę się uspokoić ze śmiechu. (...) ktora ma wlosy na nogach a jestesmy z nia zwiazani kredytem hipotecznym (...) Zmieniony przez - stojeden w dniu 2014-07-28 17:01:31

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 957 Data: 7/28/2014 5:00:59 PM Liczba szacunów: 0
  • Decadeuko, usunełeś mego posta i rżniesz głupa że milcze :) Nie wiem co powiedzieć... Chyba sam jestem skończonym idiotą :( Dałem jasno do zrozumienia, że sprawa jest zamknięta, po prostu było to poruszone, rozwinięte, udowodnione i zakończone, nie ma o czym mówić jak ty po wnioskach pytasz się lub zaprzeczasz pustymi słowami że tak nie jest... Master "Lifter" kolejny raz udowodnił swą wiedzę, i w swym poście w/w moje zdanie zostało poparte. A ty później beszczelnie takie przykre rzeczy piszesz. To że masz do mnie 32km, to nic nie znaczy, bo nie mamy o czym rozmawiać. Za długo cię znam aby wdawać się w puste gadki. DD, zejdź z trena i weź wit c jeśli się źle czujesz!

    Odpowiedzi: 100 Ilość wyświetleń: 9434 Data: 2/12/2005 11:52:27 AM Liczba szacunów: 0
  • 5. Skąd wziąłeś te środki?:* a) trener (…) b) lekarz (…) c) farmaceuta (…) d) znajomi (…) e) inne (proszę wymienić)____________________________________________________

    Odpowiedzi: 75 Ilość wyświetleń: 3989 Data: 11/29/2005 1:36:33 PM Liczba szacunów: 0
  • Mój sposób na zastój biceps+triceps

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    c

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 2377 Data: 2/21/2008 11:08:35 AM Liczba szacunów: 0
  • Tatuaż w wojsku (2012)

    Post
    Sztuki Walki

    Może pomoże moja sytuacja :) W wieku 19 lat zrobiłem sobie tribala na przed ramieniu, nie zbyt duży. Do wojska nie chciałem iść, ale po roku ze względu, że była możliwość zrobienia sobie prawo jazdy kategorii C to poszedłem, w wieku 20 lat. Żadnych problemów nie było, tylko pytanie u psycholożki, kumple na pokoju też mieli i żadnych problemów. Także jak chcesz rób sobie tattoo :) Samemu mi się takie podoba ;D A po za tym planuje sobie zrobić kolejny tatuaż, zrobisz jeden-chcesz kolejny :) Zmieniony przez - piopiawlu w dniu 2012-08-10 18:11:38

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 11112 Data: 8/10/2012 6:08:30 PM Liczba szacunów: 0
  • prośba o ocene dietki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    spalacza nie trzeba,ale warto włączyć takie suplementy prozdrowotne,które również pomagają w redukcji,a mianowicie Omega 3,magnez,witamina C,wapń Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2013-02-05 07:50:52

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 516 Data: 2/5/2013 7:50:30 AM Liczba szacunów: 0
  • białko w orzeszkach ziemnych

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Odkopuje temat, s.m.p.a. masz tytuł 'Odżywianie' obok nicku więc powinieneś coś wiedzieć na ten temat :). Ktoś to może nadal czytać więc 2 sprawy. 1. Mięso zawiera więcej białka - Fakt! 2.Białko roślinne jest niepełne - Błąd! Przykładowo fasola ma pełny skład aminokwasów egzo.. Wracając do orzeszków. Są głównym źródłem trzech aminokwasów (H, M+C, F+Y). Więc proszę nie wprowadzać nikogo w błąd bo MOŻNA ułożyć pełne białko z roślin w diecie tylko trzeba jeść więcej ilościowo.

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 14155 Data: 10/4/2013 3:54:20 PM Liczba szacunów: 0