SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

omega

  • [...] insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu zapalnego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki pozapalne. Tymczasem te z grupy omega-3 (np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6217 Data: 2/20/2019 2:24:04 PM
  • Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało.  OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1900 Data: 4/3/2023 7:01:02 PM
  • [...] sercowego), spowodowane regularnym spożywaniem suplementów rybnych i olejów rybnych (Wang i in. 2006; Mozaffarian i Rimm 2006). Gdzie znajdę kwasy wielonienasycone z grupy omega-6 i jakie mają znaczenie? Kwasy wielonienasycone z grupy omega-6: kwas linolowy γ-linolenowy dihomogammalinolenowy Występują w oleju słonecznikowym, sezamowym, sojowym, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9411 Data: 8/8/2019 11:23:03 AM
  • Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2312 Data: 4/17/2021 12:58:49 PM
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne. Dają mnóstwo korzyści zdrowotnych dla naszego ciała, w tym także pracy mózgu. Jest to też jeden z najdokładniej przebadanych suplementów, dzięki temu mamy dostęp do wielu informacji i badań naukowych. Omega-3 są dobre dla Twojej skóry DHA to także składnik strukturalny Twojej skóry. Odpowiada za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2620 Data: 11/3/2020 7:51:35 PM
  • Omega 3, 6, 7, 9 - czym się od siebie różnią?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w diecie w stosunku do pozostałych jest bardzo ważna. Jest to związane budową błon komórkowych. Kwasy Omega 9 zmniejszają przepuszczalność błon komórkowych, zaś Omega 3 i omega 6 powodują wzrost przepuszczalności tych błon. Odpowiedni bilans kwasów Omega jest szczególnie istotny, aby zachować homeostazę naszego organizmu. Kwasy tłuszczowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7833 Data: 10/11/2017 10:36:51 AM
  • Z początkiem każdego roku nasze serwisy zasypywane są pytaniami od osób stawiających sobie szczytne cele poprawy zdrowia redukcji wagi. Nie zawsze udaje się wytrzymać z tymi postanowieniami aż do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów, bo niestety z natury brak nam wytrwałości. Do jednych z najczęstszych pytań należy kwestia odżywek i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 909 Data: 1/5/2023 7:54:05 AM
  • Arnold Schwarzenegger w swoi biuletynie Arnold's Pump Club opowiada o tym, jak kwasy tłuszczowe omega-3 mogą pomóc w utrzymaniu lub rozbudowie mięśni nawet bez ćwiczeń.  Schwarzenegger przez całą swoją karierę podkreślał znaczenie sprawności fizycznej, prawidłowego odżywiania i suplementacji. Jest znany ze swoich rygorystycznych programów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 457 Data: 2/27/2024 7:30:28 AM
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 13 - Omega 3

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 323 Data: 6/10/2023 6:42:05 PM
  • [...] wyciągnięto wnioski, iż spożywanie owoców morza, ryb oraz suplementacja olejem rybim pozwala uzyskać lepsze wyniki w redukcji tkanki tłuszczowej w porównaniu z dietą ubogą w omega 3. Podsumowanie Kwasy tłuszczowe omega 3 posiadają licznie udowodnione właściwości prozdrowotne. Można również zakładać, że wspomagają proces redukcji tkanki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7399 Data: 7/24/2017 10:05:22 AM
  • [...] wiesz jednak, że kwasy te zwalczają stany zapalne i mogą być nawet bardziej korzystne dla zdrowia, niż mogło nam się wydawać?   Jak zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 Omega-3 możemy znaleźć w tłustych rybach morskich, takich jak: łosoś, halibut, makrela czy sardynki, a także w pstrągu, tuńczyku i mieczniku. Nasiona chia, szpinak, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2252 Data: 2/12/2020 10:16:01 AM
  • Kwasy omega-3 kiedyś nie były znane, a później nie zdawano sobie sprawy z ich znaczenia dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. W XXI wieku nadal spotyka się osoby, które uważają, że tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Ignorują przy tym fakt, iż tłuszcze to potężna rodzina odrębnych związków, z których każdy wywiera inny wpływ na zdrowie, stan [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2199 Data: 4/16/2022 7:46:43 AM
  • [...] EPA i DHA jest związany z większym ryzykiem samobójstw i chorób sercowo-naczyniowych, czyli najczęstszych przyczyn śmierci osób z depresją. Suplementy kwasów tłuszczowych omega-3 mogą zapobiegać depresji Przyjmowanie suplementów z Omega-3 to także dobry sposób, by uchronić się przed depresją. Może być to także dobre uzupełnienie leczenia za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1912 Data: 2/19/2020 8:22:10 AM
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 a hipertrofia

    Artykuł
    Badania naukowe

    Kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) od dawna (końca lat 70. XX wieku) wiąże się np. ze zmniejszaniem stanu zapalnego i obniżaniem ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1714 Data: 4/14/2019 2:14:49 PM
  • Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 należą do najcenniejszych tłuszczy w ludzkiej diecie. Głównie mowa tutaj o kwasach EPA (eikozapentaenowym) oraz DHA (dokozaheksaenowym), które charakterystyczne są dla organizmów morskich. Ich znaczenie zdrowotne przybiera szczególny wymiar w czasach, w których prym wiedzie dieta wysoko przetworzona i mało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3274 Data: 8/3/2022 11:32:57 AM
  • Omega-3 a czynniki wzrostu mózgu

    Artykuł
    Suplementy

    Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 506 Data: 7/26/2023 8:20:22 AM
  • Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się  na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2881 Data: 8/8/2021 4:48:54 PM
  • Kwasy omega-3, a cukrzyca typu 2

    Artykuł
    Badania naukowe

    Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1285 Data: 12/29/2022 9:57:24 AM
  • Kwasy z rodziny omega-3, czyli α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) odgrywają ogromną rolę w naszym organizmie. Niestety współczesne diety zawierają więcej kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Podsumowanie Zmiany te były istotnie skorelowane ze zmniejszeniem stężenia kortyzolu. Z kolei odwrotne efekty odnotowano w drugiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3412 Data: 8/25/2020 1:59:49 PM
  • Kwasy omega-3, a zdrowie nerek

    Artykuł
    Suplementy

    [...] śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie pochodzących z owoców [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1760 Data: 2/6/2023 7:58:58 AM