Dla większości ludzi nie będzie zaskoczeniem, że kwasy tłuszczowe Omega-3, takie jak te występujące w tłustych rybach morskich, są dobre dla zdrowia i warto uwzględnić je w swojej diecie. Czy wiesz jednak, że kwasy te zwalczają stany zapalne i mogą być nawet bardziej korzystne dla zdrowia, niż mogło nam się wydawać?
- Czy stan zapalny jest zawsze zły?
- Czym jest autofagia?
- Czy kwasy tłuszczowe mogą stymulować autofagię?
- Jak zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega-3
Okazuje się, że ich działanie jest wręcz „magiczne”, mogą bowiem aktywować proces samooczyszczenia w niektórych typach komórek odpornościowych.
Czy stan zapalny jest zawsze zły?
Od dawna wiadomo, że kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają zmniejszyć reakcje zapalne. Stan zapalny to fizjologiczna reakcja obronna organizmu na walkę z „intruzem”. Stan zapalny jest procesem ważnym i potrzebnym w naszym organizmie. Problem pojawia się wówczas, gdy przybiera on formę przewlekłą.
Przewlekły stan zapalny nie daje tak wyraźnych objawów. Rozwija się powoli i stopniowo niszczy zdrowe komórki. Może współistnieć z wieloma jednostkami chorobowymi lub umożliwiać ich rozwój. Mowa m.in. o: cukrzycy, chorobach serca i układu krążenia, nowotworach, chorobach Parkinsona, Alzheimera, alergiach i chorobach autoimmunologicznych.
Czym jest autofagia?
Komórki odpornościowe znajdujące się w tkankach i narządach, zwanych makrofagami, odgrywają istotną rolę w kontrolowaniu reakcji zapalnych organizmu. Autofagia, zwana również autofagocytozą, to proces, który polega na rozkładzie fragmentów komórek oraz organelli przez same komórki organizmu. Dzięki temu, że prowadzi do usuwania z organizmu uszkodzonych albo martwych części komórek, proces ten może być wykorzystywany w celach leczniczych.
Naukowcy odkryli, że jest to kluczowy proces, jeśli chodzi o zachowanie naszego zdrowia. Autofagia to niezwykle istotny proces, ponieważ prowadzi do oczyszczania organizmu z fragmentów komórek, które objęte są jakimiś patologiami i procesami chorobowymi. Co ważne, możliwe jest usuwanie jedynie uszkodzonych części komórek, a nie ich całych, w tym zdrowych części.
Zaburzenia w procesie autofagii mogą przyczyniać się do rozwoju takich chorób, jak: otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia oraz choroby nowotworowe. Na szczęście istnieją metody naturalnego wspierania procesów autofagii i pobudzania organizmu do odnowy komórkowej. Najbardziej popularne metody to aktywność fizyczna, głodówki oraz odpowiednia dieta. Autofagię stymuluje również przyjmowanie określonych substancji, takich jak: glutamina, kofeina, teanina, kurkumina, a także, jak się okazuje, kwasy Omega-3.
Czy kwasy tłuszczowe mogą stymulować autofagię?
Naukowcy z Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii (NTNU) postanowili sprawdzić, czy kwasy tłuszczowe Omega-3 są w stanie tłumić stany zapalne poprzez podniesienie procesu autofagii.
W celu sprawdzenia swojej teorii zbadali makrofagi izolowane od ludzi i myszy. Odkryli, że kwasy Omega-3 rzeczywiście tłumiły wiele mechanizmów zapalnych w makrofagach - jeden z nich w szczególności, zmniejszając odpowiedź na interferon typu 1. Makrofagi wydzielają czynnik CXCL-10, jako część odpowiedzi na interferon typu 1 w obecności niektórych rodzajów bodźców.
Następnie naukowcy przyjrzeli się próbkom krwi pobranym z badania klinicznego pacjentów, których poddano przeszczepowi serca. Wiedzieli, że suplementacja Omega-3 poprawiła stan kliniczny tych pacjentów i odkryli, że kwasy tłuszczowe Omega-3 obniżyły u nich poziom CXCL-10.
Kwasy Omega-3 mogą pomóc w stanach, takich jak: nowotwory, stwardnienie rozsiane, zapalenie opon mózgowych i choroba Alzheimera
Zasadniczo oznacza to, że autofagia zmienia się w makrofagach w odpowiedzi na kwasy Omega-3 i zmniejsza wydzielanie czynników zapalnych związanych z odpowiedzią na interferon, zwłaszcza CXCL-10. Dlatego naukowcy doszli do wniosku, że suplementy zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 mogą pomóc pacjentom z zaostrzonymi stanami spowodowanymi przez CXCL-10, takimi jak: stwardnienie rozsiane, zapalenie opon mózgowych, żółtaczka, choroba Alzheimera i wiele rodzajów raka. Naukowcy podkreślają jednak, że należy przeprowadzić więcej badań.
W innym niedawno przeprowadzonym badaniu stwierdzono, że dieta bogata w kwasy Omega-3 zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i może zatrzymać lub spowolnić rozwój nowotworów w całym ciele. Zauważono, że ludzie z najwyższym udziałem enzymów metabolizujących Omega-3 w stosunku do Omega-6, mają największe szanse na przeżycie i najmniejsze ryzyko rozwoju nowotworów.
Kwasy Omega-3 są przedmiotem wielu badań. Te niezbędne kwasy tłuszczowe mogą pomóc również w leczeniu wczesnych stadiów choroby Alzheimera.
Jak zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega-3
Omega-3 możemy znaleźć w tłustych rybach morskich, takich jak: łosoś, halibut, makrela czy sardynki, a także w pstrągu, tuńczyku i mieczniku. Nasiona chia, szpinak, olej lniany i orzechy włoskie są również dobrym źródłem kwasów Omega-3 pochodzenia roślinnego.
Jeśli w Twojej diecie brakuje wymienionych wyżej produktów, przez co nie możesz uzyskać wystarczającej ilości kwasów Omega-3 z diety, warto byś sięgnął po odpowiednie suplementy i regularnie je przyjmował.
mowa o swierzych rybach, te wszelkie paczkowane itp to już zawartość kwasów omega3 będą miały mniejszą.