Dla większości ludzi nie będzie zaskoczeniem, że kwasy tłuszczowe Omega-3, takie jak te występujące w tłustych rybach morskich, są dobre dla zdrowia i warto uwzględnić je w swojej diecie. Czy wiesz jednak, że kwasy te zwalczają stany zapalne i mogą być nawet bardziej korzystne dla zdrowia, niż mogło nam się wydawać?

  1. Czy stan zapalny jest zawsze zły?
  2. Czym jest autofagia?
  3. Czy kwasy tłuszczowe mogą stymulować autofagię?
  4. Jak zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega-3

Okazuje się, że ich działanie jest wręcz „magiczne”, mogą bowiem aktywować proces samooczyszczenia w niektórych typach komórek odpornościowych.

Czy stan zapalny jest zawsze zły?

Od dawna wiadomo, że kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają zmniejszyć reakcje zapalne. Stan zapalny to fizjologiczna reakcja obronna organizmu na walkę z „intruzem”. Stan zapalny jest procesem ważnym i potrzebnym w naszym organizmie. Problem pojawia się wówczas, gdy przybiera on formę przewlekłą.

Przewlekły stan zapalny nie daje tak wyraźnych objawów. Rozwija się powoli i stopniowo niszczy zdrowe komórki. Może współistnieć z wieloma jednostkami chorobowymi lub umożliwiać ich rozwój. Mowa m.in. o: cukrzycy, chorobach serca i układu krążenia, nowotworach, chorobach Parkinsona, Alzheimera, alergiach i chorobach autoimmunologicznych.

Czym jest autofagia?

Komórki odpornościowe znajdujące się w tkankach i narządach, zwanych makrofagami, odgrywają istotną rolę w kontrolowaniu reakcji zapalnych organizmu. Autofagia, zwana również autofagocytozą, to proces, który polega na rozkładzie fragmentów komórek oraz organelli przez same komórki organizmu. Dzięki temu, że prowadzi do usuwania z organizmu uszkodzonych albo martwych części komórek, proces ten może być wykorzystywany w celach leczniczych.

Naukowcy odkryli, że jest to kluczowy proces, jeśli chodzi o zachowanie naszego zdrowia. Autofagia to niezwykle istotny proces, ponieważ prowadzi do oczyszczania organizmu z fragmentów komórek, które objęte są jakimiś patologiami i procesami chorobowymi. Co ważne, możliwe jest usuwanie jedynie uszkodzonych części komórek, a nie ich całych, w tym zdrowych części.

Polecamy również: Stan zapalny - przyczyny, objawy, leczenie

Zaburzenia w procesie autofagii mogą przyczyniać się do rozwoju takich chorób, jak: otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia oraz choroby nowotworowe. Na szczęście istnieją metody naturalnego wspierania procesów autofagii i pobudzania organizmu do odnowy komórkowej. Najbardziej popularne metody to aktywność fizyczna, głodówki oraz odpowiednia dieta. Autofagię stymuluje również przyjmowanie określonych substancji, takich jak: glutamina, kofeina, teanina, kurkumina, a także, jak się okazuje, kwasy Omega-3. 

Czy kwasy tłuszczowe mogą stymulować autofagię?

Naukowcy z Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii (NTNU) postanowili sprawdzić, czy kwasy tłuszczowe Omega-3 są w stanie tłumić stany zapalne poprzez podniesienie procesu autofagii.

W celu sprawdzenia swojej teorii zbadali makrofagi izolowane od ludzi i myszy. Odkryli, że kwasy Omega-3 rzeczywiście tłumiły wiele mechanizmów zapalnych w makrofagach - jeden z nich w szczególności, zmniejszając odpowiedź na interferon typu 1. Makrofagi wydzielają czynnik CXCL-10, jako część odpowiedzi na interferon typu 1 w obecności niektórych rodzajów bodźców.

kwasy omega 3

Następnie naukowcy przyjrzeli się próbkom krwi pobranym z badania klinicznego pacjentów, których poddano przeszczepowi serca. Wiedzieli, że suplementacja Omega-3 poprawiła stan kliniczny tych pacjentów i odkryli, że kwasy tłuszczowe Omega-3 obniżyły u nich poziom CXCL-10.

Kwasy Omega-3 mogą pomóc w stanach, takich jak: nowotwory, stwardnienie rozsiane, zapalenie opon mózgowych i choroba Alzheimera

Zasadniczo oznacza to, że autofagia zmienia się w makrofagach w odpowiedzi na kwasy Omega-3 i zmniejsza wydzielanie czynników zapalnych związanych z odpowiedzią na interferon, zwłaszcza CXCL-10. Dlatego naukowcy doszli do wniosku, że suplementy zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 mogą pomóc pacjentom z zaostrzonymi stanami spowodowanymi przez CXCL-10, takimi jak: stwardnienie rozsiane, zapalenie opon mózgowych, żółtaczka, choroba Alzheimera i wiele rodzajów raka. Naukowcy podkreślają jednak, że należy przeprowadzić więcej badań.

Polecamy również: Po co mi właściwie kwasy omega-3? Czym jest indeks Omega-3?

W innym niedawno przeprowadzonym badaniu stwierdzono, że dieta bogata w kwasy Omega-3 zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i może zatrzymać lub spowolnić rozwój nowotworów w całym ciele. Zauważono, że ludzie z najwyższym udziałem enzymów metabolizujących Omega-3 w stosunku do Omega-6, mają największe szanse na przeżycie i najmniejsze ryzyko rozwoju nowotworów. 

Kwasy Omega-3 są przedmiotem wielu badań. Te niezbędne kwasy tłuszczowe mogą pomóc również w leczeniu wczesnych stadiów choroby Alzheimera.

Polecamy również: Ranking Omega-3 - jakie kwasy tłuszczowe omega 3 wybrać?
 

Jak zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega-3

Omega-3 możemy znaleźć w tłustych rybach morskich, takich jak: łosoś, halibut, makrela czy sardynki, a także w pstrągu, tuńczyku i mieczniku. Nasiona chia, szpinak, olej lniany i orzechy włoskie są również dobrym źródłem kwasów Omega-3 pochodzenia roślinnego.

Jeśli w Twojej diecie brakuje wymienionych wyżej produktów, przez co nie możesz uzyskać wystarczającej ilości kwasów Omega-3 z diety, warto byś sięgnął po odpowiednie suplementy i regularnie je przyjmował. 

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
anubis84

mowa o swierzych rybach, te wszelkie paczkowane itp to już zawartość kwasów omega3 będą miały mniejszą.

0