Stany zapalne w naszym organizmie to nic dobrego. Chociaż w rzeczywistości są one mechanizmem obronnym, poprzez który nasz organizm próbuje zwalczyć pasożyty czy naprawić uszkodzone tkanki, to długotrwały, nieleczony stan zapalny może prowadzić nie tylko do nieprzyjemnych objawów. Może być przyczyną pogorszenia stanu samopoczucia, naszego wyglądu, jak również licznych, mniej lub bardziej, poważnych chorób, takich jak otyłość czy cukrzyca. Jednak jak radzić sobie ze stanami zapalnymi? Odpowiedzią jest odpowiednia dieta. Poniżej przedstawiam 10 produktów, które mogą pomóc nam w walce ze stanami zapalnymi.

1. Dobrej jakości ryby

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, DHA oraz EPA, są bardzo pomocne w zapobieganiu stanom zapalnym, poprzez stymulację wydzielania przeciwzapalnych prostaglandyn, pokrewnych hormonów, jak również pomagają zmniejszać nasilenie stanów zapalnych. Bogate w korzystne kwasy tłuszczowe dobrej jakości ryby, takie jak: łosoś, anchois, makrela, sardynki, dorsz czy śledź, powinny występować w naszej diecie jak najczęściej. Naszą dietę warto również wzbogacić o suplementację tranem bądź kapsułkami z kwasem omega-3.

2. Ekologiczne mięso

Od lat wpajano nam, że powinniśmy unikać czerwonego mięsa, jednak gdy krowy nie są narażone na chemikalia i antybiotyki, odżywiają się trawą z niezanieczyszczonej gleby, jakość tłuszczu w mięsie znacząco się poprawia. Krowy oraz inne zwierzęta wypasające się na trawie, żyjące "bezstresowo", są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Chociaż są droższe od konwencjonalnego, ogólnodostępnego mięsa, warto wybierać je z powodu dużo większej ilości prozdrowotnych wartości odżywczych. Zastąp jałowe mięso z kurczaka dobrej jakości wołowiną tzw. "grass -fed", a na pewno poprawi to Twoje zdrowie, wygląd i samopoczucie.

3. Ostryż długi (kurkuma)

Ostryż długi jest egzotyczną rośliną, która występuje od lat jako podstawowy produkt kuchni indyjskiej. Swoje przeciwzapalne działanie zawdzięcza substancji zwanej kurkuminą. Substancja ta jest inhibitorem enzymu COX-2, tak samo jak dobrze nam znany ibuprofen, zmniejsza stany zapalne i nasila procesy regeneracji ran. Pomimo że nie jest tak silna jak niesteroidowe przeciwzapalne, syntetyczne leki, roślina nie ma negatywnego wpływu na nasze narządy, takie jak nerki czy wątroba - w odróżnieniu to m.in. ibuprofenu.

4. Imbir

Tak jak kurkumina, imbir jako naturalna substancja ma również przeciwzapalne działanie inhibicyjne przeciw enzymowi COX-2. Jak wskazują badania, regularne spożywanie imbiru zmniejsza markery stanów zapalnych już po siedmiu dniach. Imbir jest świetnym dodatkiem zarówno na świeżo, marynowany - jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej, jak również w postaci sproszkowanej. Nadaje się on do deserów oraz napojów, takich jak herbata, kawa czy soki.

5. Warzywa liściaste

Warzywa liściaste są skarbnicą antyoksydantów takich jak witaminy A, C oraz E oraz licznych innych substancji, które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym i negatywnym wpływem jaki mają na nas toksyny oraz powiązane z nimi stany zapalne. Najbardziej popularnymi i ogólnodostępnymi roślinami są szpinak, jarmuż, rukola czy po prostu sałata.

6. Papryka ostra

Ostry smak papryki ma związek z zawartą w niej substancją, zwaną kapsaicyną, która ma również działanie przeciwzapalne. Kapsaicyna zwalcza stany zapalne poprzez interakcję z receptorami w mózgu. Stymuluje neuropeptyd BDNF, który zwalcza stany przeciwzapalne oraz poprawia nasz nastrój. Używaj sproszkowaną paprykę jak najczęściej, nie tylko jako przyprawę do zaostrzenia smaku potraw, ale również jako dodatek do kakao, a świeżą ostrą paprykę jako dodatek do posiłków. Tak naprawdę każda papryka jest dobra, czy to cayenne, chilli czy nawet zwyczajna papryka - jednak im ostrzejsza, tym więcej kapsaicyny. Należy uważać aby nie przesadzić, ponieważ ostre potrawy mogą wywoływać poważny dyskomfort dla naszego układu pokarmowego.

7. Jagody

Jagody są świetnym dodatkiem do owsianki, shake'ów, omletów, naleśników czy deserów, a nawet mogą stanowić pyszną przekąskę między posiłkami. Jednak niewielu z nas wie o ich antyoksydacyjnym oraz przeciwzapalnym działaniu. Jagody w czarnym kolorze są bogate w kwercetynę, która chroni nasz organizm przed stanami zapalnymi, ma pozytywny wpływ na pozbycie się nadmiernych kilogramów oraz antyoksydacyjne działanie. Polifenole zawarte w jagodach, podobnie jak inne wcześniej wspomniane produkty, mają również wpływ na enzym COX-2.

8. Buraki

Buraki poza tym, że są pyszne oraz bardzo uniwersalne, można z nich zrobić zupę, surówkę, wycisnąć sok lub użyć jako dodatek do posiłków oraz deserów - posiadają również całą gamę pozytywnych właściwości. Między innymi betanina w nich zawarta jest silnym antyoksydantem. Są one również bombą składników odżywczych. Mają pozytywny wpływ na naszą krew oraz odżywianie poszczególnych tkanek w naszym organizmie.

9. Ananas

Kto z nas nie uwielbia ananasa? Jest nie tylko pyszny, słodki i świetnie gasi pragnienie, ale również jest źródłem bromelainy - substancji poprawiającej funkcjonowanie naszych ścięgien i stawów, zmniejszającej obrzęki, skracającej czas gojenia się ran oraz nasilenie bólu. Warto zauważyć, że suplementacja bromelainą może mieć różne działanie. Przyjmowana na pusty żołądek ma świetny wpływ na nasze stawy i dużo lepiej się przyswaja, z kolei suplementowana wraz z posiłkami - wspomaga procesy trawienne.

10. Brokuły

Temu, że brokuły zasługują na miano Superfood, chyba nikt nie zaprzeczy. Jest on bogaty w antyoksydanty, glukozynolany oraz bioflawanoidy takie jak kemferol - substancja przeciwzapalna, wstrzymująca procesy oksydacyjne oraz pomagająca w utracie wagi. Warto uzupełnić naszą rutynową dietę o brokuły i czerpać jak najlepsze efekty z ich działania.

Podsumowanie

W profilaktyce stanów zapalnych warto najpierw poznać ich przyczyny. Dla naszego zdrowia należy starać się utrzymać masę ciała na odpowiednim poziomie - mając na myśli odpowiednie proporcje mięśni do tłuszczu. Z diety dobrze jest wykluczyć gluten oraz spożywać jak najmniej kwasów omega-6, na miejscu których powinny znaleźć się produkty bogate w kwasy omega-3, antyoksydanty oraz inne prozdrowotne składniki odżywcze. Naprawdę warto wzbogacić swoją dietę o wymienione na naszej liście produkty, pomoże to zwalczać stany zapalne, które mają ogromny wpływ na zdrowie, sylwetkę i samopoczucie, jak również przyniosą inne korzyści.

Komentarze (5)
Arthass

Kurkumina, jasne, tylko że w formie konwencjonalnej przyprawy jej właściwości są bezużyteczne, gdyż wątroba traktuje kurkuminę (substancję aktywną w kurkumie) jako toksynę i usuwa natychmiast z moczem wykorzystując mechanizm glukuronidacji. Nie wspominając o tym, że przyswajalność kurkuminy to tylko kilka procent.
Jeśli ma być stosowana w tym celu, to jedynie w formie odpowiednich związków suplementacyjnych chroniących przed mechanizmem glukuronidacji, wtedy rzeczywiście jest dobrą substancją przeciwzapalną.

Omega 3 to w zasadzie jedna z referencyjnych substancji w tym przypadku, także zgadzam się całkowicie. Warto jednak wspomnieć, że w przypadku stanów zapalnych skóry o wiele lepiej spisuje się omega 6 GLA :)

Imbir - również bardzo trafna propozycja.

Poza tym można wspomnieć o niektórych witaminach np. witamina C.

0
Marcin44

W takim razie, w jakiej formie przyjmować kurkumę, żeby były właściwości zdrowotne?

0
Marcin44

Należałoby dodać takie rośliny, jak Boswellia Serrata i Cissus, ale to już raczej w formie suplementów. Również MSM (siarka organiczna) jest bardzo polecany.

0
januszg1

Najpierw zanim zrobi się cokolwiek to należy sprawdzić ph organizmu. Wystarczy kupić za 4 zł papierki lakmusowe i nasikać na jeden rano i na kolejny po godzinie i ze dwa razy w ciągu dnia i już wszystko wiadomo dlaczego nie macie powera i siły. Po co robić badania wątrobowe i nie wiadomo jeszcze co i płacicie kasę za wszystko zamiast jechać z rodziną na wczasy jak i tak nie macie siły i chęci do ćwiczeń...... sprawdźcie ph

0
januszg1

zapomniałem dopisać, że za 4zł jest cała paczka, ze sto sztuk tych papierków lakmusowych więc wystarczy dla was i rodziny całej : ) na kilka miesięcy bo nie będziecie przecież ciągle sikać na nie jak zorientujecie się o co chodzi. W aptece każdej powinny być ale w mojej nie ma/ bo to zbyt tanie żeby zarobili / więc w necie, jakieś allegro albo coś tam innego i zakres zobaczcie żeby był ph 1-14 lub ph1-10

0