Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych, w tym chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i rak.  

  1. Dieta przeciwzapalna - czym wspierać organizm?
  2. Ryby bogate w Omega-3
  3. Produkty pełnoziarniste
  4. Zielone warzywa
  5. Zdrowe tłuszcze
  6. Imbir i Kurkuma
  7. Owoce jagodowe

Dieta przeciwzapalna - czym wspierać organizm?

W tym wypadku dieta przeciwzapalna może być dużym wsparciem dla organizmu. Należy przede wszystkim wykluczyć cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy, fast foody i inne źródła tłuszczu trans, a także żywność mocno przetworzoną. Warto do diety włączyć produkty, które pomagają zwalczyć stan zapalny. Co możesz wrzucić do koszyka przy okazji następnych zakupów?

Ryby bogate w Omega-3

ryby bogate w omega 3

Ryby (zwłaszcza te tłuste) takie jak łosoś, makrela, tuńczyk i sardynki, to produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Działają one korzystnie na mózg, poprawiają pamięć i jej sprawność. Pomagają też hamować procesy zachodzące w organizmie, które sprzyjają stanom zapalnym. Jeśli nie jesteś fanem ryb, sięgnij po suplementy bogate w kwasy EPA i DHA zawierające olej rybi.

Produkty pełnoziarniste

Spożywanie zbóż w postaci pełnych ziaren może pomóc w powstrzymaniu przewlekłych stanów zapalnych. Produkty pełnoziarniste mają więcej błonnika w przeciwieństwie do produktów z mąki pszennej, co według badania opublikowanego w czasopiśmie Federation of American Societies for Experimental Biology Journal może być związane ze zmniejszonym poziomem białka C-reaktywnego, markera stanu zapalnego we krwi.

Zielone warzywa

Spożywanie zielonych warzyw to absolutna konieczność w przypadku zwalczania stanów zapalnych. Zawierają one wiele cennych witamin takich jak witaminy C, K, kwas foliowy i witaminy z grupy B oraz witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Szpinak, sałata, jarmuż czy brokuły powinny na stałe zagościć na Twoim talerzu.

Zdrowe tłuszcze

Zdrowe tłuszcze takie jak oliwa z oliwek, orzechy czy awokado zawierają polifenole, które usprawniają pamięć i zdolność uczenia się. Badanie opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że osoby, które spożywały pięć garści orzechów tygodniowo, miały niższy poziom białka C-reaktywnego w porównaniu z osobami, które spożywały ich mniej. Orzechy są także bogate w błonnik, wapń i witaminę E, a także zawierają duże ilości kwasu alfa-linolenowego pomagającego zwalczyć stan zapalny.

Polecamy również: Kwasy tłuszczowe Omega-3 ratują zdrowie i życie!

Imbir i Kurkuma

Imbir i kurkuma zawierają związki, o których wiadomo, że zmniejszają stany zapalne w organizmie. Na uwagę zasługuje zwłaszcza kurkumina, czyli substancja aktywna z kurkumy, która wykazuje też działanie antynowotworowe. Warto codziennie pić napar z imbiru i stosować kurkumę jako przyprawę do wielu dań.

Owoce jagodowe

Owoce jagodowe takie jak jeżyny, maliny, jagody czy borówki są bardzo dobrym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu działają przeciwzapalnie. Zawierają polifenole, które nie tylko działają przeciwzapalnie, ale też nadają tym owocom charakterystyczne kolory czerwieni, błękitu i fioletu. Przepyszne jagody w żelu bez dodatku cukru możesz jeść cały rok, wybierając znakomite - FRULOVE IN JELLY BLUEBERRY.

Źródła:

  • https://portlandpress.com/biochemsoctrans/article-abstract/45/5/1105/66243/Omega-3-fatty-acids-and-inflammatory-processes?redirectedFrom=fulltext
  • https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.31.1_supplement.648.8
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mnfr.202000097
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522045956?via%3Dihub
  • https://www.mdpi.com/2072-6643/10/4/468
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24512603/
  • https://www.mdpi.com/1420-3049/27/12/3877
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)