Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 należą do najcenniejszych tłuszczy w ludzkiej diecie. Głównie mowa tutaj o kwasach EPA (eikozapentaenowym) oraz DHA (dokozaheksaenowym), które charakterystyczne są dla organizmów morskich. Ich znaczenie zdrowotne przybiera szczególny wymiar w czasach, w których prym wiedzie dieta wysoko przetworzona i mało zróżnicowana. Wiele osób regularnie sięgających po fast-foody i przekąski spożywa omega-3 niewiele lub wcale, a w niektórych przypadkach kwasy te mogłyby mieć wręcz zbawienne znaczenie dla zdrowia.

Łączenie omega-3 z witaminą D3

Dodatek witaminy D3 do preparatów zawierających kwasy EPA i DHA tworzy jedno z najbardziej prozdrowotnych połączeń obserwowanych wśród zarówno produktów spożywczych, jak i suplementów diety. Głównymi źródłami spożywczymi zarówno omega-3, jak i witaminy D3 są tłuste ryby morskie. Poziom ich spożycia zależny jest od dostępności dobrej jakości produktów, zasobności portfela, ale również preferencji smakowych. Te 3 aspekty sprawiają, że zainteresowanie konsumentów śledziem, łososiem czy makrelą, jest niższe, niż w przypadku drobiu, czy wieprzowiny i wołowiny.

Niski poziom spożycia zarówno kwasów omega-3, jak i witaminy D3 może osłabiać funkcjonowanie wielu systemów w organizmie. EPA i DHA znane są z właściwości modulujących ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, ale warto również wiedzieć, że odpowiadają za prawidłowy rozwój organizmu, w tym układów nerwowego oraz odpornościowego. Witamina D3 z kolei jest istotnym regulatorem gęstości mineralnej kości, ale również wpływa na systemy nerwowy, odpornościowy i dodatkowo hormonalny.

witaminy

Suplementowanie omega-3 z witaminą C

Kiedy ze względu na brak wiedzy, lenistwo lub preferencje smakowe, kompozycja diety odbiega od ideału, z reguły obserwuje się obniżenie zdolności organizmu do obrony przed potencjalnie zagrażającymi zdrowiu czynnikami. Mogą to być czynniki zarówno działające od wewnątrz (np. brak snu), jak i „atakujące” z zewnątrz (np. infekcje), które potencjalnie doprowadzić mogą do zaburzeń metabolicznych, odpornościowych, czy zaburzeń nastroju. Zwalczanie ich działania odbywa się m.in. za pośrednictwem łagodzenia stresu oksydacyjnego oraz hamowania stanów zapalnych. Właśnie z tego punktu widzenia szczególnie cennym połączeniem może okazać się połączenie kwasów omega-3 z witaminą C.

Związki te obficie występują obok siebie m.in. w diecie śródziemnomorskiej, która uważana jest za jedną z najlepszych dla zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Wspólnie wpływają na naczynia krwionośne, gdyż EPA i DHA działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, natomiast witamina C wspiera kolagen i pośrednio przyczynia się do lepszej elastyczności zarówno żył, jak i tętnic. Co więcej, właściwości omega-3 oraz witaminy C uzupełniać się mogą we wspieraniu tkanek w obrębie stawów czy skóry.

Stosowanie omega-3 w połączeniu z CBD

Kannabinoidy pochodzące z roślin to związki rozpuszczalne w tłuszczach. Jest to główny powód, dla którego kannabidiol, czyli CBD, najczęściej spotkać można pod postacią olejków. Przeważnie rozpuszczalnikiem dla CBD jest olej z nasion konopi, który bogaty jest w roślinną wersję kwasów omega-3, czyli kwas alfa-linolenowy (charakterystyczny również dla lnu).

Naukowcy zidentyfikowali już jednak pierwsze mechanizmy, które sprawiają, że związki kannabinoidowe są prawdopodobnie skuteczniejsze po połączeniu ich z kwasami EPA i DHA. Szczególnie wyraźny ten efekt może być przy długotrwałym niedoborze kwasów omega-3 w diecie. Potrzebne jest jeszcze wiele badań w tym kierunku, jednak coraz więcej mówi się o tym połączeniu z punktu widzenia redukcji stanów zapalnych, bólu oraz zaburzeń nastroju.

Komentarze (0)