[...] dobrze jest zjadać różne rodzaje aminokwasów, które mogą pobudzać wydzielanie hormonu wzrostu. Na przykład w jednym z eksperymentów okazało się, że u młodych mężczyzn w wieku 15-20 lat po 30 minutach od połknięcia po 1,2 g argininy i lizyny doszło do znacznego wzrostu poziomu GH. (Połączenie tych dwóch aminokwasów znacznie bardziej pobudzało [...]
[...] m.in. w prawidłowym rozwoju tkanki kostnej, regulacji pracy nerek i jelita cienkiego. Wydajność jej produkcji w skórze zależy od wielu czynników, m.in. od pigmentacji skóry, wieku, długości ekspozycji na promienie słoneczne oraz szerokości geograficznej, pory roku i dnia. W Polsce synteza witaminy D w skórze zachodzi głównie od kwietnia do [...]
[...] benzoesanu z żywności mogłaby obniżyć ryzyko wystąpienia nadaktywności u małych dzieci. Teraz badacze planują przeprowadzić podobne doświadczenia w grupie starszych dzieci w wieku 9 lat. Chcą w ten sposób zweryfikować swoje najnowsze spostrzeżenia. Jeśli uda się je potwierdzić, sztuczne barwniki powinny zostać wyeliminowane z diety dzieci - [...]
[...] buduje silniejszą więź emocjonalną z matką, zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób m.in. alergie, cukrzycę, otyłość, zwiększa potencjał intelektualny w późniejszym wieku. Względy estetyczne i obawa przed niewystarczającą dla dziecka ilością pokarmu to - według położnej Grażyny Fijewskiej - główne powody obaw przed karmieniem piersią. [...]
[...] w weekend, a mężczyznom codzienne - twierdzą naukowcy, którzy prześledzili losy i zwyczaje trzech tysięcy pijących Amerykanów. W momencie rozpoczęcia badań uczestnicy - w wieku od 35 do 80 lat - nie mieli żadnych dolegliwości wątroby. Przez sześć kolejnych lat odpowiadali na pytania zespołu naukowców, kierowanego przez Saverio Strangesa z [...]
[...] Z badań naukowca wynika, że wody źródlane, ze względu na niski stopień mineralizacji, są "idealne do codziennego spożycia, bez ograniczeń, przez osoby w różnym wieku". "Bezpieczeństwo spożywania wody źródlanej jest szczególnie ważne w żywieniu niemowląt i dzieci, ponieważ niski stopień mineralizacji naturalnych wód [...]
[...] organizmu na żelazo. Pewną rolę mogą tu również odgrywać czynniki genetyczne. Naukowcy z Uniwersytetu Yale przeprowadzili badania w grupie ponad 9,5 tysiąca dzieci w wieku od 2 do 16. lat. Ich wagę oceniano na podstawie tzw. wskaźnika masy ciała - BMI (wylicza się go dzieląc wagę ciała w kilogramach przez drugą potęgę liczby określającej [...]
[...] Niedawno ujawniono dane, z których wynika, że w latach 2001-2002 napojów wyskokowych nadużywało 17,6 miliona Amerykanów. Wśród nadmiernie pijących najwięcej jest osób w wieku 18-44 lata. Nowe sposoby diagnozowania osteoporozy Ponad 25 proc. kobiet i 10 proc. mężczyzn po 60 roku życia cierpi na świecie na osteoporozę. Wczesne wykrywanie [...]
[...] - podkreśla prowadząca najnowsze badania Sandra R. Teixeira, z Uniwersytetu Stanu Illinois w Urbana-Champaign. Badania przeprowadzono na 14 emerytowanych wojskowych w wieku od 53 do 73 lat, którzy leczyli się z powodu zaawansowanej cukrzycy typu II. Połowa osób z tej badanej grupy przeszła na dietę, w której 50 procent dostarczanego białka [...]
[...] trybu życia na bardziej aktywny poprawia się wygląd, ale przede wszystkim samopoczucie oraz opóźnia starzenie (ludzie aktywni są "młodsi" niż wynikałoby z ich wieku metrykalnego). A więc do dzieła! I pamiętajcie, wysiłek fizyczny musi być dobrany do Waszego stanu zdrowia. Nie zapomnijcie przed rozpoczęciem ćwiczeń skonsultować się [...]
[...] trybu życia na bardziej aktywny poprawia się wygląd, ale przede wszystkim samopoczucie oraz opóźnia starzenie (ludzie aktywni są "młodsi" niż wynikałoby z ich wieku metrykalnego). A więc do dzieła! I pamiętajcie, wysiłek fizyczny musi być dobrany do Waszego stanu zdrowia. Nie zapomnijcie przed rozpoczęciem ćwiczeń skonsultować się [...]
[...] rzadkim, a nadwaga dotyczyła osób, którym w życiu dobrze się powodziło. Z szerzącą się „epidemią” otyłości mamy do czynienia dopiero w drugiej połowie XX wieku. Postęp cywilizacyjny prowadzi do eliminacji wysiłku fizycznego. Jednak większość przyczyn otyłości tkwi w zmianach naszej diety. Jesteśmy nieprzystosowani jako gatunek [...]
[...] "Lancet" zauważyli, ze w przypadku osób powyżej 85 roku życia wysoki poziom cholesterolu wróży długowieczność, podczas gdy niski poziom cholesterolu w tym wieku zmniejsza szansę na przeżycie kolejnych lat. Dzisiaj wiadomo, że niskie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka. Cholesterol jest nam między innymi potrzebny do [...]
[...] gwałtownych, bardzo nasilonych objawów choroby oraz różnego typu powikłań pozakaźnych. Do takich osób należą przede wszystkim niemowlęta i małe dzieci, osoby w podeszłym wieku oraz osoby z obniżoną odpornością. Większość zatruć i zakażeń pokarmowych ma łagodny przebieg i tzw. charakter samoograniczający się. Łagodna biegunka zwykle nie wymaga [...]
[...] się, by chorym ciałem zajęły się robaki. MAŁGORZATA WOŹNIAK 2004-09-10 Pijawki w cenie Pijawki były stosowane już przez starożytnych Egipcjan. W XVII wieku we Francji wierzono, że pijawki uleczą wszelkie schorzenia, od bólu głowy po krwotok. Lekarze indyjscy z powodzeniem leczyli nimi żylaki nóg. Dziś pijawki lekarskie są [...]
[...] drugiej wyprawy do Nowego Świata. Przez stulecia owoc ten był uważany za przysmak królewski. Później symbolizował dobrobyt i gościnność gospodarzy. W latach 70. dwudziestego wieku wyizolowano z ananasa bromelainę, enzym o własnościach przeciwzapalnych i zdolnościach do rozrzedzania krwi, wspomagający trawienie białka. Obecnie bromelaina jest [...]
[...] pismo "Alcoholism: Clinical and Experimental Research". Do takich wniosków doszli naukowcy z Mount Sinai School of Medicine po przebadaniu 165 pacjentów w średnim wieku, którzy mieli wśród najbliższych krewnych osobę uzależnioną od alkoholu lub narkotyków. Wszyscy uczestnicy doświadczenia przeszli badania medyczne oraz testy [...]
[...] trwający co najmniej pół godziny, ale niezbyt intensywny. Aby sprawdzić, czy nie za bardzo się forsujesz, wystarczy zmierzyć tętno (na przegubie albo na tętnicy szyjnej). U młodej osoby liczba uderzeń serca na minutę (w czasie treningu) nie powinna przekraczać 160, u osoby w średnim wieku 140, natomiast u starszej 110. Źródło: Naj nr 36/2004
[...] Osoby, które śpią za mało, są bardziej narażone na tycie niż śpiochy - wskazują szeroko zakrojone amerykańskie badania. Przeprowadzono je na grupie 18 tys. pacjentów w wieku od 32. do 59. roku życia. Okazało się, że osoby, które spały 4 godziny na dobę lub mniej, były średnio o 73 proc. bardziej narażone na otyłość, niż osoby korzystające w [...]
[...] najnowsze wyniki sugerują, że czosnek może zapobiegać utracie masy kostnej i, co za tym idzie, osteoporozie. Jest to choroba, która najczęściej dotyka kobiety w podeszłym wieku i znacznie zwiększa ryzyko złamań. Przyszłe badania pozwolą ocenić, czy jedzenie czosnku może rzeczywiście pozytywnie wpływać na tkankę kostną ludzi. Pomogą też [...]