IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową, związaną z hormonem wzrostu (GH), zwiększającą syntezę białek w mięśniach szkieletowych. Myszy zmodyfikowane pod względem ekspresji IGF-1 wykazywały znacznie szybszą regenerację mięśni. Insulinopodobny czynnik wzrostu-1 (IGF-1) jest wytwarzany głównie w wątrobie w odpowiedzi na wyrzut hormonu wzrostu, ale [...]
Z pewnością GH i IGF-1 stosowane w dopingu mogą znacząco skrócić życie. GH podawany w dużych dawkach, przez dłuższy czas, jest w stanie wywołać przerost serca i innych narządów, co w ciągu kilku-kilkunastu lat prowadzi do śmierci. Całkiem możliwe, iż jedną z przyczyn śmierci Richa Piany było nadużywanie właśnie rhGH, IGF-1, SAA (oraz [...]
IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową, związaną z hormonem wzrostu, zwiększającą syntezę białek w mięśniach. Niedobór witaminy H ( Biotyny ) zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych oraz białek ustrojowych. Może wywoływać łojotok, łupież, zanik brodawek języka, znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresję, niedokrwistość czy zwiększone [...]
IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową związaną z hormonem wzrostu (GH), zwiększającą syntezę białek w mięśniach szkieletowych. Myszy zmodyfikowane pod względem ekspresji IGF-1 miały znacznie szybszą regenerację mięśni. Hipertroficzne efekty podawania IGF-1 są dobrze udokumentowane u zwierząt i w badaniach na liniach komórkowych. Ekspresja IGF-1 [...]
[...] spożywanie węglowodanów i białka powoduje huśtawkę insulinową i supresję wykorzystania tłuszczu zgromadzonego np. podskórnie. Ponadto nadmierna stymulacja insuliny oraz IGF-1 typowa dla diet zachodnich (wywołujących huśtawkę glikemiczną, przez ciągłą podaż białka i węglowodanów) sprzyja kancerogenezie, cukrzycy i innym niekorzystnym zmianom [...]
[...] mowa? Jeżeli nie chcesz pogorszyć wyglądu swojej skóry, ogranicz spożycie mleka, nabiału i białka serwatkowego. Wymienione produkty i ich przetwory podwyższają stężenie IGF-1, czyli insulinopodobnego czynnika wzrostu, który odpowiada za wydzielanie łoju i tym samym pośrednio odpowiada za powstawania trądziku. Całkowicie bezpieczne pod tym [...]
Współcześnie modne jest negowanie medycyny. Powstały setki stron poświęconych „alternatywnym terapiom”, które są sprzeczne nie tylko z nauką, a często nawet ze zdrowym rozsądkiem. Przede wszystkim należy wystrzegać się środków o udowodnionym działaniu niszczącym dla wątroby. Uwaga np. wbrew obiegowym opiniom, nie ma aż takiego znaczenia, czy np. [...]
Dr John Rusin opublikował ciekawy artykuł „The 4 Most Damaging Types of Training”. Z poglądami autora w kilku miejscach się nie zgadzam. Twierdzi np. że kulturystyka powoduje zbliznowacenie mięśni? Wtedy mogą pojawić się zmiany degeneracyjne typowe dla osteoarthritis. Poza tym, SAA wcale nie muszą sprzyjać zdrowiu. Przykładowo, popularny [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] wersje alternatywne oparte o mleczko kokosowe. Jednak nawet te specjalne jogurty w wersji z owocami są energetyczną bombą i również będą miały wpływ na stężenie insuliny czy IGF-1. Ogólnie węglowodany mają potężny wpływ na IGF-1 i przy tym zwiększają w pewnym stopniu ilość białka wiążącego IGF-1, co niweluje jego szkodliwość. Podobnie wygląda [...]
[...] budowie masy mięśniowej? Najłatwiej byłoby robić dużo brzuszków. (strona 58 publikacji)”. Po pierwsze: fizjologiczne, okołotreningowe zmiany stężenia hormonu wzrostu, IGF-1, testosteronu, estradiolu, kortyzolu nie są w żaden sposób powiązane z przyrostem masy mięśniowej czy redukcją tkanki tłuszczowej. Uwaga: proszę nie mylić wzrostu i [...]
[...] tkankę piersi mają wpływ: estrogeny (patrz aromatyzacja testosteronu, metanabolu; w dużych dawkach nandrolone również podlega aromatyzacji!) poprzez receptory estrogenowe, IGF-1 oraz hormon wzrostu (GH) poprzez receptory, progesteron poprzez receptory progesteronowe, prolaktyna poprzez receptor dla prolaktyny. Ginekomastię może wywołać [...]
[...] (wpływ T4, T3), ilość masy mięśniowej (co podwyższa wydatek energetyczny) oraz dietę z ujemnym bilansem kalorycznym. Zresztą GH to bardziej prohormon, aktywny jest raczej IGF-1 i tu zła informacja: dojrzałe adipocyty mają mało receptorów dla IGF-1, dominuje ilość receptorów dla insuliny. Tak więc fizjologiczne stężenia IGF-1 nie są skuteczne [...]
IGF-1 nie jest “złe”, ani “dobre”. Takie kryteria nie mają sensu w odniesieniu do medycyny, biochemii czy farmakologii. Najlepsze na świecie lekarstwa często mogą wyrządzić spustoszenie w organizmie, a w nadmiarze zabija nawet woda. W nadmiarze insulina potrafi zabić bardzo szybko, ale jej niedobór powoduje „śmierć na raty” (glukoza w nadmiarze [...]
[...] i neutrofili w mięśniach (po urazie lub treningu) wskutek oddziaływania estrogenu, słabe przyrosty masy mięśniowej, zapewne poprzez wpływ estrogenów na GH (hormon wzrostu) / IGF-1. Wykazano, iż u ludzi tamoxifen wywołuje drastyczne spadki ilości IGF-1, nawet o 38.3% po 3 miesiącach podawania 2 x 10 mg nolvadexu dziennie! osteoporozę, problemy z [...]
W ostatnich latach niezwykle modne stały się diety ketogeniczne i lowcarb. Te pierwsze polegają na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają [...]
[...] HTZ polega na uzupełnianiu określonych hormonów, np. testosteronu u mężczyzn i estrogenów u kobiet. Teoretycznie pod HTZ można by podciągnąć np. podawanie rhGH czy IGF-1, a niektórzy naukowcy spekulują, iż do HTZ nada się trenbolone (odniosę się do tego później). I tu ważna uwaga: nie istnieje jednolita definicja niedoboru hormonów u [...]
Obserwując wypowiedzi w Internecie twierdzę, iż większość nie posiada elementarnej wiedzy na temat nie tylko dietetyki, ale też funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to tym bardziej smutne, iż powinny być to informacje wyniesione ze szkoły. Nie wymagam znajomości biochemii czy zaawansowanej farmakologii. „Wszyscy moi bliscy zmarli, więc [...]
[...] w przednim płacie przysadki. Zatem ani sam estrogen ani estrogen i progesteron, nie mogą podtrzymywać rozwoju piersi bez innych mediatorów, takich jak hormon wzrostu (GH) i IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu-1). Zostało to potwierdzone w badaniach obejmujących podawanie estrogenów i GH samicom szczurów z wyciętą przysadką i jajnikami. [...]
[...] stanowi główny metabolit etanolu i jest klasyfikowany, jako znany kancerogen. Dlatego alkohol wywołuje raka. Z kolei napoje słodzone, poprzez ciągłą stymulację insuliny i IGF-1 oraz otłuszczanie sylwetki (tłuszcz wisceralny), sprzyjają kancerogenezie. Referencje, piśmiennictwo: Julie R. Palmer „Sugar-Sweetened Beverages and Incidence of [...]