[...] że poszczególne substancje różnią się pomiędzy sobą budową i wpływem na organizm. Mało tego, opierając się na dostępnych danych, można pokusić się o stworzenie rankingu słodzików od tych najmniej kontrowersyjnych, po takie, w przypadku których na wszelki wypadek warto zachować pewną ostrożność. Co ciekawe, ksylitol w przeciwieństwie do [...]
[...] nie potwierdzają rakotwórczego potencjału aspartamu, jego wpływu na zwiększenie apetytu ani wielu innych przypisywanych mu negatywnych właściwości. Nie oznacza to jednak, że słodzik ten można bez obaw przyjmować w nielimitowanych ilościach. Dość dużą popularnością cieszy się teoria mówiąca, iż konsekwencją spożywania bezcukrowych produktów [...]
Aspartam to syntetyczny słodzik, który jest około 200 razy słodszy od zwykłego cukru, ale ma znikome ilości kalorii. Znajduje się w wielu produktach, które znaleźć można w sklepach, zwłaszcza tych, które są reklamowane jako "bez cukru" czy "light". Możemy go znaleźć przede wszystkim w dietetycznych napojach lub pod postacią tabletek/proszków [...]
[...] skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie Nic nie wskazuje, by racjonalne stosowanie słodzików (niezależnie od ich pochodzenia) było zagrożeniem dla zdrowia. Z reguły dostarczają one mało energii, słabo oddziałują na stężenie glukozy i insuliny, co jest [...]
Sporów na temat używania słodzików przez dorosłych jest wiele. Kilka z nich budzi kontrowersje równie mocne, co sam cukier. Ale jak się ma sprawa z dziećmi? Chcąc chronić nasze pociechy, wybieramy dla nich jak najlepsze produkty jakościowo, dlatego przyjrzyjmy się najbardziej popularnym słodzikom. Poniższe zestawienie pozwoli wybrać nam odpowiedni [...]
[...] cebula, czosnek, por, cykoria, szparagi, sałata, słonecznik, ciecierzyca, kapusta, karczochy. Fruktany stały się alternatywą w stosunku do fruktozy przy wykorzystaniu jako słodzik. Fruktany są zazwyczaj dobrze tolerowane, ale ich spożycie u niektórych zdrowych osób może wyzwolić powstanie dolegliwości brzusznych. W czym tkwi problem? Fruktany [...]
[...] się 0,2 kcal. Węglowodany 0 g, tłuszcze 0 g, białka 0,01 g, sól 0,01 g Plusy: oryginalny smak, na którym wzorują się inne firmy, brak dodatku cukrów, brak wyczuwalnego słodzika, bardzo łatwa dostępność, produkt trzyma długo dwutlenek węgla Minusy: obecność w składzie kwasu fosforowego, barwnik E150d Pepsi Max Od lat konkurująca z Coca Colą. [...]
[...] dozowano napój od 0,25 l dziennie do 1 l dziennie (czyli 4 grupy, skok co 0,25 l). Byłoby to znacznie rozsądniejsze podejście. Jednak nawet w tych absurdalnych warunkach słodziki pokazały się z bardzo dobrej strony jako znacząco zdrowsza alternatywa dla cukru. A czy słodziki nie pogorszyły stężenia insuliny, czy glikemii? Nie odnotowano [...]
[...] czerwonej fasoli z kartonu, ugotowanej lub z puszki 3 jaja 150g dojrzałego banana 30g wheya czekoladowego 30g ciemnego kakao 30g mąki kasztanowej erytrytol lub inny słodzik do smaku odrobina ekstraktu z wanilii szczypta soli masa serowa 100g twarogu półtłustego 50g jogurtu greckiego 0% 1 jajo 10g budyniu bez cukru erytrytol do [...]
Niedawno opublikowano badanie Alexandry G. Yunker i in. które przez leniwe osoby będzie używane jako „żelazny dowód” na szkodliwość słodzików. Czy sukraloza będzie kozłem ofiarnym? Wyniki tego eksperymentu są tak niechlujnie opracowane, iż nie dałem rady ustalić, o ile wzrosła podaż kalorii po wypiciu napoju z sukralozą w porównaniu do [...]
Stewia zdobywa coraz większe uznanie konsumentów. To wyjątkowy i naturalny słodzik, który nie tylko ogranicza zagrożenia zdrowotne związane ze spożyciem cukru, ale jeszcze sam z siebie wykazuje cenne właściwości prozdrowotne. Słodkie androgeny Wyjaśnienia dla anabolicznej aktywności stewizydu możemy się doszukać w nieco wcześniejszym badaniu… [...]
[...] to bylina o cennych właściwościach bakteriobójczych. Używana jest od tysięcy lat w leczeniu różnych dolegliwości, a ze względu na swój słodkawy smak jest używana jako słodzik w wyrobach cukierniczych i słodyczach. Dolegliwości żołądkowe i wrzody Wykazało, że ekstrakt zawierający flawonoidy obecne w korzeniu lukrecji, skutecznie łagodzi [...]
Czego potrzebujemy: Na biszkopt: 3 jajka 45 g mąki (mix ryżowa, kukurydziana, gryczana) 10 g Sugar free pudding 25 g ksylitolu (lub słodzik) pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 g jogurtu naturalnego Na masę: 200 g jogurtu naturalnego 400 g mleka kokosowego (najlepsze z lidla - dajemy całe - stałą część i wodę) 50 g ksylitolu ( lub słodzik ) 30 g [...]
[...] 2% 60 g ulubionego białka 20 g żelatyny Warstwa środkowa: 500 g obranych brzoskwiń lub nektaryn lub moreli 15 g żelatyny opcjonalnie do dosłodzenia bezkaloryczny słodzik - erytryrol lub tagaroza Warstwa górna: 400 g jogurtu naturalnego 30 g nasion chia 10 g żelatyny opcjonalnie do dosłodzenia bezkaloryczny słodzik - erytryrol lub [...]
[...] poglądu, że aspartam stwarza problemy w leczeniu glikemii, że ma wpływ na apetyt lub na zwiększenie masy ciała. Czy sukraloza wywołuje cukrzycę? Nikt nie powiązał słodzików z cukrzycą. Najprawdopodobniej osoby, którym nie wystarczają słodziki sięgają także po cukier i to tłumaczy zafałszowanie wyników różnorakich badań. Drugie [...]