Składniki:
- 5 jajek
- 300g kaszy jaglanej
- 50g odżywki białkowej o smaku szarlotki
- 100g jogurtu naturalnego
- 50g mąki kokosowej
- słodzik (opcjonalnie)
- 300g jabłek
- cynamon
- 5g oleju kokosowego do wysmarowania blachy
Sposób przygotowania:
- Ugotować kaszę jaglaną, ostudzić.
- Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cynamon i wymieszać.
- Do zimnej kaszy dodać jajka oraz jogurt i dobrze zblendować.
- Dodać odżywkę białkową oraz mąkę i ewentualnie słodzik - dokładnie wymieszać.
- Do wysmarowanej tłuszczem blachy przełożyć 3/4 ciasta, następnie warstwę jabłek i przykryć pozostałym ciastem.
- Piec przez ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Wartości odżywcze dla całego ciasta:
Białko: 116g Tłuszcz: 45g Węglowodany: 287g 2 014kcal