Czego potrzebujemy:

Ciasto:

Masa:

Polewa:

  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła orzechowego
  • 30 g pistacji solonych

Jak wykonać:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy mikserem. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy masę. Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy zimna wodą a następnie wrzątkiem. Kaszę gotujemy na mleku około 15 minut. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy i wszystko dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy białko i wszystko miksujemy. Ciepłą masę wykładamy na upieczony spód. Jak masa ostygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę razem z masłem orzechowym rozpuszczamy - w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i polewamy ciasto. Na wierzch dajemy posiekane pistacje.

Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki. Gotowe!

Wartości odżywcze:

Ciasto podzieliśmy na 6 części. Każdy kawałek to 298 kcal. Białko 19 g, Tłuszcze 12 g, Węglowodany 25 g.

Jeśli chcecie uciąć kalorie zrezygnujcie z polewy lub przed podaniem polejcie ciasto ulubionym sosem zero.