Czego potrzebujemy:

Spód:

  • 60 g daktyli
  • 30 g zmielonych płatków owsianych
  • 25 g mąki kokosowej
  • 5 g kakao

Masa:

Polewa:

Jak wykonać:

Spód - daktyle zalewamy wrzątkiem na 15 minut, odlewamy wodę do szklanki, daktyle blendujemy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. W miarę potrzeby dolewamy wodę z daktyli, by uzyskać masę, którą spokojnie wylepimy spód blaszki. Ja użyłam małej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Ułatwi Wam to wyjęcie ciasta. Kiedy mamy wylepiony spód, wkładamy foremkę do lodówki.

Masa - kaszę kilkukrotnie przelewamy wodą, na zmianę zimną i wrzątkiem. Pozwoli nam to usunąć z kaszy nieprzyjemną gorycz. Kaszę gotujemy w 500 ml wody około 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, i gotujemy kolejne 5 minut. Kolejno dodajemy masło orzechowe, izolat oraz erytrytol i dokładnie wszystko mieszamy. Pozwalamy kaszy wchłonąć ewentualny namiar płynu i zdejmujemy garnek ze źródła ognia. Po około 10 minutach masę blendujemy na gładko i wykładamy na schłodzony spód. Całość chłodzimy około 1 h.

Polewa - rozpuszczamy masło orzechowe z olejem kokosowym i szczyptą soli i rozprowadzamy na cieście. Można udekorować orzechami.

Całość chłodzimy jeszcze około godziny. Gotowe!

Wartości odżywcze:

Całość to 1835 kcal.

Białko 82 g, Tłuszcze 82 g, Węglowodany 215 g.

Smacznego!

 

Komentarze (1)
bogies

Fajnie wygląda, chyba trzeba będzie coś jutro na weekend upichcić

0