Czego potrzebujemy:
Spód:
- 60 g daktyli
- 30 g zmielonych płatków owsianych
- 25 g mąki kokosowej
- 5 g kakao
Masa:
- 200 g kaszy jaglanej
- 500 ml wody
- 50 g stałej części mleczka kokosowego
- 35 g masła orzechowego
- 30 g odżywki o smaku biała czekolada lub karmel
- 30 g erytrytolu
Polewa:
- 40 g masła orzechowego
- 10 g oleju kokosowego
- szczypta soli
Jak wykonać:
Spód - daktyle zalewamy wrzątkiem na 15 minut, odlewamy wodę do szklanki, daktyle blendujemy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. W miarę potrzeby dolewamy wodę z daktyli, by uzyskać masę, którą spokojnie wylepimy spód blaszki. Ja użyłam małej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Ułatwi Wam to wyjęcie ciasta. Kiedy mamy wylepiony spód, wkładamy foremkę do lodówki.
Masa - kaszę kilkukrotnie przelewamy wodą, na zmianę zimną i wrzątkiem. Pozwoli nam to usunąć z kaszy nieprzyjemną gorycz. Kaszę gotujemy w 500 ml wody około 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, i gotujemy kolejne 5 minut. Kolejno dodajemy masło orzechowe, izolat oraz erytrytol i dokładnie wszystko mieszamy. Pozwalamy kaszy wchłonąć ewentualny namiar płynu i zdejmujemy garnek ze źródła ognia. Po około 10 minutach masę blendujemy na gładko i wykładamy na schłodzony spód. Całość chłodzimy około 1 h.
Polewa - rozpuszczamy masło orzechowe z olejem kokosowym i szczyptą soli i rozprowadzamy na cieście. Można udekorować orzechami.
Całość chłodzimy jeszcze około godziny. Gotowe!
Wartości odżywcze:
Całość to 1835 kcal.
Białko 82 g, Tłuszcze 82 g, Węglowodany 215 g.
Smacznego!
Fajnie wygląda, chyba trzeba będzie coś jutro na weekend upichcić
No i jak próbowałeś, jak Ci wyszło?
Jak na moje marne umiejętnosci kulinarne to całkiem znośnie, moze nie jest estetycznie ale smacznie.
Fajny i prosty przepis :-)