
Składniki:
- 250g mięsa z ud kurczaka bez skóry
- 150g czerwonej fasoli konserwowej
- 200g marynowanej papryki grillowanej
- 300g passaty pomidorowej
- 200g czerwonej papryki
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5g oleju kokosowego
- świeża kolendra
- papryczka chilli
- pieprz, sól, pół łyżeczki kminu rzymskiego, dwie łyżeczki wędzonej papryki słodkiej, pół łyżeczki płatków chilli
- słodzik (erytrytol)
Sposób przygotowania:
- Czosnek i cebulę drobno posiekać.
- Paprykę czerwoną pokroić w duże kawałki.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć do zeszklenia cebulę i czosnek.
- Dodać pokrojoną paprykę i mieszając chwilę smażyć.
- Dodać mięso z ud kurczaka, wlać passatę i szklankę ciepłej wody.
- Przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, kminem rzymskim, płatkami chilli - gotować przez ok. 20min.
- Ugotowane mięso z kurczaka wyjąć i rozdzielić widelcami na mniejsze kawałki - wrzucić z powrotem do sosu.
- Dodać odsączoną czerwoną fasolę.
- Paprykę marynowaną pokroić w paski i dorzucić do sosu.
- Całość gotować do zgęstnienia sosu - ok. 10min.
- Na koniec dodać słodzik.
- Świeżą kolendrę posiekać, papryczkę chilli pociąć w cienkie paseczki i posypać sos z ryżem na talerzu
Wartości odżywcze dla samego sosu:
Białko: 65g Tłuszcz: 23g Węglowodany: 51g 673kcal
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.

Warto przeczytać
Komentarze (0)