[...] zadebiutować w kulturystyce. Nie wiadomo kiedy dokładnie i gdzie, ale prawdopodobnie według informacji podanych przez niego, będzie to na początku przyszłego roku, za 15 tygodni. Młody kulturysta często trenuje z Bradleyem Martynem w Zoo Culture. Panowie zaprzyjaźnili się podczas współpracy przy wielu projektach. Jeśli Tristynowi uda się [...]
[...] dużo czasu i energii. Państwo młodzi wybrali się w podróż poślubną na jedną z Wysp Kanaryjskich. Tam stało się coś nieprawdopodobnego! Mateusz doznał cudownego uzdrowienia! 15 kwietnia naderwał sobie po raz kolejny mięsień klatki piersiowej. Postanowił wykorzystać piękną, słoneczną pogodę na wyspach i właściwości lecznicze słońca. “Jakież było [...]
Zapewne nie jest to twój cel sam w sobie. Bo kto chodzi na siłownię, żeby szukać miłości życia? Warto jednak czasem pójść za głosem serca i zrobić pierwszy krok. W jaki sposób poderwać kogoś na siłowni tak, aby było to skuteczne? Oto kilka porad. Od razu zaznaczam, że natrętne spoglądanie, przerywanie komuś serii lub wykonywanie zdjęć ukradkiem [...]
[...] jakiś medal. Medalową serię rozpoczął najmłodszy członek naszej drużyny, 16-letni junior fitness Dominik Jewiak. Do tej pory zdobywał laury jedynie w grupie dzieci (do lat 15), w tym brązowy medal MŚ Dzieci. A teraz przyszło mu już konkurować z o 7 lat starszymi rywalami, co w tym zakresie wieku stanowi przepaść. I w tej trudnej rywalizacji [...]
[...] przynosi korzyści zdrowotnych, raczej same straty (spaliny są rakotwórcze, szczególnie pochodzące z wyeksploatowanych silników Diesla). Na rowerze spinningowym zacznij od 15-20 minutowych sesji z umiarkowaną kadencją i oporem. Stopniowo zwiększaj objętość jednostki treningowej. Prawdopodobnie dla większości ludzi wystarczający będzie trening [...]
[...] czas do mięśni. Prawdopodobnie wystarczy 50-60 g węglowodanów na każdą godzinę wysiłku dla przeciętnej wagi sportowca (np. maltodekstryn, glukozy, względnie uzupełnionych 10-15 g fruktozy). U cięższych zapotrzebowanie będzie większe, u lżejszych mniejsze. U najlepiej wytrenowanych zapotrzebowanie może być większe, u przeciętnego trenującego [...]
[...] Drabczyk R., Goncerz G.: „Hiponatremia związana z wysiłkiem fizycznym: podsumowanie stanowiska ekspertów międzynarodowej konferencji uzgodnieniowej”. Med. Prakt., 2016; 7-8: 15–22 https://www.mp.pl/treningzdrowotny/zasady-treningu/aktywnosc-fizyczna/146550,hiponatremia-zwiazana-z-wysilkiem-fizycznym „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w [...]
[...] okresem rozruchowym, w którym zalecono spersonalizowaną, standaryzowaną dietę zgodną z holenderskimi wytycznymi dotyczącymi zdrowej diety, tj. 50%–60% węglowodanów, 15%–20% białka i 20%–35% tłuszczu, maksymalnie 1 napój alkoholowy dziennie, >25 g błonnika dziennie, 200 g warzyw, 2 porcje owoców itp. Później na kilkanaście tygodni [...]
[...] inaczej reagują na deficyt energetyczny, ponieważ nie mają 38% „tłuszczowej poduszki” jak kobiety z opisywanego eksperymentu T. Okura i in. Wyobraź sobie zawodnika, który ma 15% tłuszczu i waży 100 kg. U niego ustrój o wiele chętniej zacznie rozbierać mięśnie, szczególnie jeśli dana osoba zastosuje restrykcyjną dietę np. 1 200, 1 400 czy 1 800 [...]
[...] ze spięciem w maksymalnym wyproście; 2-3 serie łączone (przednia część uda). Uginanie nóg siedząc lub leżąc, dla ambitnych uginanie nogi (uginanie jednonóż) 2-3 serie po 12-15 powtórzeń (tył uda). Martwy ciąg na prostych nogach 3 serie po 8-10 powtórzeń (tył uda, pośladki). Można też wykonać przysiady Karlsena, czyli przysiady na suwnicy, która [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
W poprzedniej części tekstu odniosłem się do podstawowych kwestii dotyczących treningu siłowego i aerobowego podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Istnieją też ogólne wytyczne, przydatne niezależnie od celu, jaki obrała dana osoba. Przyjrzyjmy się błędom, które mogą mieć wpływ w pierwszych kilkunastu miesiącach ćwiczeń. U niektórych osób są one [...]
[...] całe ciało wypełnia ciepłem. Korzeń pietruszki wykorzystuje się również do sałatek warzywnych, polecam podać ją w ten sposób: Składniki: 200 g kapusty białej 1 szt. pora 150 g jabłka 20 g octu winnego 25 g erytrytolu 50g oliwy z oliwek sól, pieprz świeży koperek 25g soku z cytryny Przygotowanie: Kapustę należy poszatkować, pora [...]
[...] na to, aby się nim dzielić. 14. Pozostaw wystarczająco dużo miejsca wokół siebie, aby inne osoby mogły zbliżyć się do stojaka na ciężarki i uzyskać niezbędny sprzęt. 15. Jeśli chodzisz na zajęcia grupowe, stań z tyłu grupy. Nowe osoby prawdopodobnie zajmą miejsca z przodu. 16. Nie krzycz! Pamiętaj, że inni wokół ciebie koncentrują się na [...]
[...] z nich będą 3 konkurencje: zawsze kulturystyka open i bikini, a dodatkowo classic physique lub fitness sylwetkowe lub fitness plażowe mężczyzn. Pula nagród w granicach 15 000 – 18 000 USD, jedynie na Arnold Classic 60 000 USD (na 5 konkurencji). W 2018 r w zawodach Elite Pro brało udział wielu naszych zawodników i zawodniczek. Kilkoro [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
[...] Natomiast pierwsza impreza dla zawodników zrzeszonych w PZKFiTS zapowiada się bardzo ciekawie. A będą to w zasadzie dwie imprezy odbywające się w ten sam weekend, 14-15 marca, w niedalekiej od siebie odległości, co umożliwia zawodnikom dwa starty. Pierwszą imprezą będą sobotnie Otwarte Mistrzostwa Pomorza w Bytowie. Będzie to już 11 [...]
[...] idealną wagę ciała, np. wynoszącą 50 kg, wychodzi np. 40 g węglowodanów (160 kcal), 50 g protein (200 kcal), 50 g tłuszczów (450 kcal). Naukowcy sugerują, iż dostarczano 15-30 g białka i tłuszczów dziennie, więc szokująco mało (30 g protein ~120 kcal; 30 g tłuszczów 270 kcal). Dieta przyniosła efekty, jednak nie wiemy jakie, bo posłużono się [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]