Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań.
Z racji znikomej ilości cukru i dużej ilości wody są niskokaloryczne, a owoce jak zapewne wiesz, mają tego naturalnego cukru znacznie więcej. To on im nadaje słodkości i sprawia, że pełnią u nas funkcję taką można powiedzieć - bardziej deserową.
Jakie są rodzaje ogórków?
Ogórki dzielimy zwykle ze względu na sposób uprawy oraz sposób wykorzystania. Pierwszy z nich to ogórki gruntowe i szklarniowe. Czym się różnią? Warzywa, które rosną w szklarni, mają zwykle większe rozmiary i plony. Osiągają do 30 cm długości i pokryte są gładką skórką. Z kolei gruntowe, oprócz tego, że są krótsze (10-15 cm), to mają także bardziej chropowatą, nierówną skórkę. Oba z tych typów ma wiele gatunków. Różnica polega zwykle na sposobie uprawy, okresie kwitnienia, podatnością na warunki atmosferyczne itp.
Podział ogórków ze względu na sposób wykorzystania
Ogórki zjadamy w różnych formach. Do najpowszechniejszych należy ogórek surowy, kiszony i konserwowy.
Ogórek surowy jest zwykle składnikiem sałatki albo częścią kanapki. Wiele osób lubi chrupać ogórka pokrojonego w słupki w ramach niskokalorycznej przekąski.
Ogórek konserwowy to produkt stworzony przez zamarynowanie ogórka w zalewie octowo-cukrowej. Mogą być w wersji łagodnej lub ostrej, w zależności od tego przypraw, jakich użyjemy. Możesz się zastanawiać czy ogórek konserwowy to korniszon. Różnica polega tylko na tym, że korniszonami nazywa się malutkie odmiany ogórka.
Jaka jest różnica między ogórkiem kiszonym a kwaszonym?
Czy kiszony, a kwaszony ogórek to to samo? W zależności od źródła możesz znaleźć różne informacje na ten temat. W mowie potocznej słusznie używamy tych pojęć zamiennie. W obu przypadkach mamy do czynienia z procesem fermentacji mlekowej.
W praktyce jednak różnica polega na tym, że ogórki pod nazwą kwaszone, które najczęściej można kupić w sklepach, mają ten proces niekiedy zakłócony (spowolniony) przez producentów. Zalewają oni ogórki gotową zalewą, najczęściej z dodatkiem octu (nie mylić z ogórkami konserwowymi). Mają one zatem troszkę inny smak, bardziej octowy zapach i są nieco bardziej jędrne, niż kiszone. Ze względów zdrowotnych zdecydowanie lepsze są dla nas ogórki kiszone (bez dodatku octu), ponieważ mają znacznie więcej wartości probiotycznych.
A co to są ogórki małosolne?
Ogórki małosolne, to jeszcze jedna forma ogórków, której wyczekujemy szczególnie wiosną i latem. Mówiąc najprościej, są to "niedokiszone" ogórki kiszone. Ich przygotowanie jest podobne do kiszenia, ale nie dokręca się tutaj do końca słoików. Dostęp powietrza sprawia, że fermentacja przyspiesza i ogórki są gotowe do jedzenia już po 1-2 dniach. Nie są tak kwaśne, jak kiszone, są za to niezwykle aromatyczne i jędrne.
Jakie są wartości odżywcze ogórka?
W 100 g świeżego ogórka wraz ze skórką znajduje się średnio około:
- 95,2 g wody
- 15 kcal
- 0,65 g białka
- 0,11 g tłuszczu
- 3,63 g węglowodanów
- 0,5 g błonnika
Ogórek jest także źródłem wapnia, fosforu, potasu, sodu i witaminy C, K oraz beta-karotenu.
W 100 g ogórka kiszonego znajduje się około:
- 96,73 g wody
- 12 kcal
- 0,59 g białka
- 0,16 g tłuszczu
- 2,16 g węglowodanów
- 0,7 g błonnika
- 1,38 g cukru
Są także źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, selenu, witaminy A, C, D, E, K, witamin z grupy B. Są także źródłem naturalnych probiotyków i prebiotyków.
W 100 g ogórków konserwowych znajduje się:
- 24 kcal
- 0,3 g białka
- 0,1 g tłuszczu
- 5,6 g węglowodanów
- 0,2 g błonnika
Tak jak powyższe rodzaje ogórków, tak i konserwowe mają sporo witamin i minerałów, szczególnie potasu, fosforu, witaminy A, C, E i witamin z grupy B. Warto też podkreślić, że zarówno ogórki konserwowe, jak i kiszone mają bardzo dużo sodu.
Czy ogórki są zdrowe?
Tak jak już wspomniałam, ogórki w każdej formie zawierają sporo witamin i minerałów. To na co warto zwrócić uwagę, to ich niska kaloryczność. Są jednym z tych warzyw, które mogą rewelacyjnie zapełniać talerz osób, które pilnują bilansu kalorycznego. Ponadto ogórki mają ponad 90% wody, zatem skutecznie nawadniają organizm, ale jednocześnie pomagają pozbyć się toksyn.
Właściwości ogórków kiszonych
Ogórki kiszone zawierają probiotyczne bakterie, które zapewniają równowagę mikrobiologiczną w organizmie człowieka. Umożliwia to prawidłowe funkcjonowanie nie tylko przewodu pokarmowego, ale całego organizmu.
Należy jednak uwzględnić, że ogórki kiszone mają wysoką zawartość soli, co sprawia, że nie wszystkie osoby mogą je spożywać w dowolnej ilości. Uważać powinny osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek.
Jak można wykorzystać ogórki w kuchni?
Ogórki surowe, tak jak już zostało wspomniane, nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek, kanapek, wrapów, albo jako przekąska konsumowana ze zdrowym dipem. Ogórki konserwowe z kolei, poza podobnym zastosowaniem, nadają się także do dań na ciepło np. gulaszów mięsnych lub warzywnych.
Podsumowanie
Ogórek to niskokaloryczny produkt, który ma wiele witamin i minerałów. W sklepach jest dostępny przez cały rok, ale wymaga określonych warunków cieplnych, więc nie zawsze jest go pod dostatkiem (co ma wpływ także na jego cenę). Wiele gatunków za to nadaje się do kiszenia i konserwowania, co sprawia, że możemy się w szczycie sezonu doskonale zaopatrzyć na resztę roku.