Media społecznościowe zawładnęły naszym światem. Z jednej strony są świetnym narzędziem do łączenia się z przyjaciółmi i rodziną niezależnie od miejsca pobytu, z drugiej jednak mogą się stać niezdrową obsesją, która odwraca naszą uwagę od ważnych spraw związanych z naszym życiem, rodziną, pracą i wszystkim, co się dzieje w tzw. realu. [...]
W XXI wieku wiele osób kieruje się zasadą więcej, znaczy lepiej. Niedawno konsultowałem przypadek zawodnika, który stosował tak nieprawdopodobnie dużo witaminy D, że uzyskał poziom toksyczny we krwi. Nieważne, że witamina D jest dobrze tolerowana, ludzie są w stanie przedawkować nawet wodę. Odnotowano śmierci rekrutów w USA oraz osób w podeszłym [...]
[...] należy do związków z grupy aminokwasów. Aminokwasy, jak wiadomo, są składnikami białek, z których z kolei zbudowana jest w przewadze muskulatura. Ale tylko niektóre, tak więc kreatyna należy do grupy aminokwasów niewchodzących w skład białek, czyli tzw. aminokwasów nieproteogennych. Pomimo tego jest jednym z najważniejszych składników [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Wątroba jest uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a [...]
Nowotwory przewodu pokarmowego (GI) obejmują nowotwory wywodzące się z jelita cienkiego, odbytnicy, okrężnicy, trzustki, pęcherzyka żółciowego, przełyku, żołądka, dróg żółciowych i wątroby. Dwa najczęstsze nowotwory przewodu pokarmowego to rak żołądka i jelita grubego, które dotykają odpowiednio 952 000 i 1,4 miliona pacjentów rocznie. [...]
[...] energii z protein (nie jest to energia efektywna). Konsekwencje utrzymywania nadmiernej wagi i wysokiego poziomu cukru we krwi Wniosek jest jeden, nie należy dopuszczać do takiego stanu, bo później może być już za późno na ratunek. Mimo złożonej farmakologii (leków przeciwcukrzycowych) i diety badani nie osiągnęli wyraźnych efektów. Spacerowali [...]
Sól Epsom ma szerokie zastosowanie w świecie kosmetycznym, spożywczym, a także leczniczym. To naturalny środek, który można stosować w leczeniu bólów mięśni, suchości skóry, a nawet w walce z różnymi problemami zdrowotnymi. Jest niedroga, prosta w użyciu i łatwo dostępna. Można ją kupić w Internecie oraz w większości drogerii i aptek Jakie [...]
Rwa barkowa, znana również jako rwa ramienna, to schorzenie dotykające nerwów w okolicach barku. Jest to częsta dolegliwość, która może powodować ból i dyskomfort. Rwa barkowa charakteryzuje się nieco mniejszą popularnością niż rwa kulszowa, jednak jest równie dokuczliwa i utrudnia codzienne funkcjonowanie. W tym artykule omówimy przyczyny, objawy [...]
Pole Dance cieszy się coraz większą popularnością i zaczyna być traktowane jak każda poważna dyscyplina sportowa. Potocznie zwany - taniec na rurce, nabrał rozpędu i stworzył wiele różnych kierunków. Poza tanecznym, sensualnym, coraz częściej można się spotkać ze sportowo-gimnastycznym podejściem. Oba wymagają poznania tajników techniki [...]
Każda trenująca osoba wie, że do budowania mięśni niezbędne jest w diecie białko. O ile wiele osób trenujących spożywa tego makroskładnika więcej, niż w rzeczywistości potrzebuje, to często osoby starsze spożywają zbyt małe ilości pełnowartościowego białka. Zapotrzebowanie na białko osób prowadzących siedzący tryb życia to około 0,8 g białka na [...]
[...] do tej pory opierali swoje menu (makaron, pieczywo, ciasta, słodkie wypieki, naleśniki, tortille, ciastka) i nie zastępują wyeliminowanych kalorii innymi źródłami żywności o tak samo dużej kaloryczności, przez co nieświadomie stosują deficyt kaloryczny i chudną. Nieprzemyślana dieta bezglutenowa może być dietą zbyt niskokaloryczną i zbyt [...]
Każdy upływający dzień w sprawia, że jesteśmy coraz starsi. Osoby młode nie są tego świadome. Jednak im człowiek „na karku ma więcej lat”, tym bardziej zdaje sobie sprawę z prawdziwości tego twierdzenia. Osoby starsze i szejki białkowe? Jeżeli tylko nie ma innych przeciwwskazań zdrowotnych, np. alergie, szejki białkowe mogą okazać się cennym [...]
[...] z koncepcji dietetycznych, która powstała stosunkowo niedawno, jest dieta przeciwzapalna. Charakteryzuje ją kilka podstawowych wyróżników, a do jej oceny wykorzystuje się tak zwany indeks prozapalności diety, czyli Dietary Inflammatory Index, w skrócie DII. Co to jest indeks prozapalności diety? Chociaż pierwotnie w dietetyce skupiano się [...]
Zima to taka pora roku, która kojarzy się z wieloma wyjątkowymi aktywnościami. Sanki, narty, lepienie bałwana… Niestety, ale Polska zima jest od paru lat specyficzna. W wielu regionach temperatury są na plusie, a towarzyszą im liczne opady deszczu, wichury itp. A to niestety nie sprzyja zdrowiu wielu z nas i nie bez powodu mówi się, że jesień i [...]
[...] tracimy łatwość dostarczania m.in.: witamin minerałów błonnika fitoskładników, w tym karotenoidów flawonoidów fenoli. Pozbawieni zatem możemy być wspomagania, które mogą zapewniać produkty roślinne w aspektach takich jak np.: choroby układu sercowo-naczyniowego choroby nowotworowe cukrzyca typu 2 choroba Alzheimera zaćma Czy warto ryzykować…?
[...] siły, wyglądu sylwetki, ale najczęściej pada chyba na utratę kilogramów. Wiadomo jednak, że same ćwiczenia nie pomogą w zrzuceniu zbędnych kilogramów, jeśli nie zwrócimy także uwagi na ilość i jakość spożywanego jedzenia. Źródło: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31275881/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30131457/ [...]
Jednym z najbardziej widocznych problemów XXI wieku jest żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, [...]
[...] niskokalorycznej żywności, żeby uzyskać większą objętość na talerzu. Dzięki temu łatwiej będzie Ci się najeść bez nadmiernego spożycia kalorii. Co więcej, zaspokoisz także swoje oczy, szczególnie jeśli jesteś wzrokowcem i „jesz oczami". Pamiętaj jednak, żeby zachować przy tym racjonalne podejście do odżywiania. Nie popieramy jedzenia [...]
Skrót NAC utworzono od pełnej nazwy aminokwasu, N-acetylocysteina. Jednak w odróżnieniu od chyba wszystkim nam znanych aminokwasów takich jak np.: leucyna, walina, tryptofan, tyrozyna itd., N-acetylocysteiny nie znajdziemy w produktach spożywczych. Znaleźć możemy ją jedynie w formie suplementów. W tym, co zjadamy, znajdziemy natomiast inny [...]