[...] transfuzji, która ma na celu dostarczenie wzbogaconej tkanki do organizmu, zasobnej w tlen, jak i składniki odżywcze, mające za zadanie przyspieszyć procesy regeneracyjne, a także wspomóc wysiłek fizyczny. Podobne działanie wykazuje EPO. Aby potwierdzić tego typu doniesienia, naukowcy wykorzystali główny składnik czynny różeńca górskiego - [...]
Zastanawialiście się, czy istnieje suplement diety, który gwarantuje efekty bez wyczerpujących treningów? Czy istnieje magiczna pigułka, która wyrzeźbi wasze ciała i pozwoli na rozwój masy mięśniowej? Tego typu suplementem wydaje się być forskolina. Autorzy zacytowanego w tekście badania: Godard, Johnson, Richmond stwierdzają, że forskolina jest [...]
Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]
Część z nas bezgranicznie uwielbia słodycze. Jednak spożywanie ich w dużej ilości niestety ma swoją cenę. Cukier w nadmiarze może powoduje problemy zdrowotne i najlepiej ograniczać go do minimum. Jak rozpoznać, że "miarka" została przebrana i spożywasz go za dużo? Oto 8 sygnałów, które ciało zaczyna wysyłać, aby poinformować Cię, że musisz [...]
Wykorzystanie aminokwasów BCAA w diecie sportowca niesie za sobą wiele korzyści, które wynikają z faktu, że aminokwasy o budowie rozgałęzionej metabolizowane są w komórkach mięśniowych, a nie wątrobie. Dla nas sportowców oznacza to, że poprzez dodatkową podaż aminokwasów tego typu, możemy wpływać na pozytywne zmiany w naszym ciele, które [...]
[...] trening powinien przebiegać wokół tego samego schematu. Przecież tkanka mięśniowa, która zaopatruje nasz szkielet, aby mógł wykonywać ruch i przez to dźwigać ciężary, jest taka sama. Wszędzie występują te same morfologicznie mięśnie, jednak są pewne różnice. Tego typu działaniem pozbawiają się możliwości, które uruchamiają specyficzne kinazy [...]
Ostatnio opisywaliśmy 5 przyczyn, które powodują, że barki nie do końca zachowują swoją mobilność, co powiązane będzie z ich zdrowiem. Tym razem chciałbym zaprezentować 3 sposoby, aby je naprawić, gdy występują ich dysfunkcje. Warto skupić się tutaj na prostym protokole leczniczym, który w dość szybkim czasie powinien przywrócić ich pełną [...]
[...] Spożywanie produktów mlecznych może być pomocne, jeśli próbujesz schudnąć, ale korzyści z samego faktu włączenia nabiału do diety będą prawdopodobnie niewielkie. Najlepszym podejściem jest skupienie się na trzymaniu dobrze zbilansowanej i różnorodnej diety, zawierającej dużej ilości owoców i warzyw, a także źródła białka, w tym nabiał.
[...] wpływają one nie tylko na wygląd naszej sylwetki, ale wraz z biegiem lat również niestety również na zdrowie, będąc jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych takich, jak: zmiany miażdżycowe, hipercholesterolemia, insulinooporność, cukrzyca dietozależna, problemy trawienne, zwiększone stany zapalne organizmu. Spożywając je w [...]
Wykorzystanie klasycznych przysiadów tylnych w celu budowy mięśni nóg jest opisywane niemal w każdym magazynie kulturystycznym. O ich skuteczności przeczytać możemy również w publikacjach naukowych o tematyce budowania siły czy masy mięśniowej, gdzie wykorzystuje się siady w eksperymentach badawczych. Każdorazowo schodząc w dół, staramy się [...]
Dead bug, pomimo swojej dość mało profesjonalnej nazwy, jest ćwiczeniem, którym powinien zainteresować się każdy sportowiec. “Martwy żuk”, bo tak w wolnym tłumaczeniu nazwiemy tytułowe ćwiczenie, ma za zadanie wpływać na budowanie stabilizacji środka, jak i uczyć nas świadomości ruchowej. Co więcej, ćwiczenie to wspomaga budowanie mięśni brzucha i [...]
[...] dietetyków ma to większy związek z panującą modą, aniżeli obiektywnymi danymi żywieniowymi. Wystarczy spojrzeć choćby na wzrost popularności jarmużu, a czy naprawdę ma on taką przewagę nad innymi liściastymi warzywami, takimi jak np. szpinak? Podsumowanie Jedzenie warzyw i owoców niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Choć według [...]
Kulturystyka jest tak mocno zindywidualizowanym sportem. Droga, jaką musimy obrać, aby osiągnąć zamierzony efekt, jest niepowtarzalna. Oznacza to, że nasze działania dietetyczne i treningowe różnią się często, nawet gdy przyświeca nam podobny cel. Mając to na uwadze, musimy wiedzieć, że wszelkie hasła głoszone ogólnikowo, muszą zostać [...]
Ostatnimi czasy na łamach SFD popularne stały się superserie, które dla zapracowanych osób bywają zbawiennym rozwiązaniem. Wykonywanie superserii pomaga zaoszczędzić czas oraz znacznie podnosi poziom intensywności wysiłku. Mając na uwadze Wasze zainteresowanie, przedstawiamy Wam kolejne 4 zestawy/superserie, tym razem ukierunkowane na poprawę [...]
Panika związana z COVID-19 (chorobą spowodowaną koronawirusem 2; HCoV-19, SARS-CoV-2) jednych śmieszy, a innych przeraża. Pokazuje, jak łatwo jest zdestabilizować sytuację, używając nieproporcjonalnego zagrożenia. Podsumowanie Czy potencjalny wirus, np. SARS, na sprzęcie treningowym zainfekuje bywalców klubu? Tego nie wiemy. Nikt tego nie [...]
[...] ostatniego posiłku dnia poprzedniego. Niech to będzie posiłek o dużej ilości białka wolno uwalnianego (na przykład mięso, jaja czy ser) oraz odpowiedniej ilości węglowodanów tak, aby zasoby glikogenu były w organizmie uzupełnione przed treningiem. Po samym treningu oczywiście zadbaj o to, aby w kolejnych posiłkach dostarczać zróżnicowanych [...]
Jedzenie jest jednym z warunków naszego życia, dzięki niemu możemy przetrwać. Dostarcza nam potrzebnych do życia składników odżywczych, aby zoptymalizować funkcjonowanie naszego organizmu. Oprócz tego jest doskonałą bazą do osiągania naszych celów sylwetkowych. Kiedy chcemy coś zmienić, np. schudnąć czy poprawić parametry zdrowotne, wówczas [...]
[...] chorobie prowadzi do szybkiej utraty mięśni, osłabienia, jak i znacznie podnosi ryzyko zapalenia płuc. 4. Nieodpowiednia dieta Nie jest tajemnicą, że osoby starsze nie mają tak silnego uczucia łaknienia, jak osoby przed 50. rokiem życia. W wyniku tego dochodzi do niedostatecznej podaży kalorii i białka. Brak ochoty na jedzenie powiązany jest [...]
[...] witaminy A rozumiane są trzy związki z grupy tzw. retinoidów: retinol, retinal i kwas retinowy. Do grupy witaminy A zaliczane są również roślinne barwniki karotenoidowe, takie jak beta karoten i podobne, nazywane częściej prowitaminą A, które albo ulegają w ludzkim organizmie przekształceniu do retinoidów, albo wykazują podobną do nich [...]
Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]