Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków.

Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami smakowymi i możliwością wyboru spośród wielu rodzajów orzechów, są ich właściwości prozdrowotne.

Orzechy i migdały to źródło zdrowych tłuszczów, białka i wielu składników mineralnych. Jednak nie każdy lubi lub może spożywać orzechy w całości, dlatego coraz więcej osób sięga po „masła orzechowe”, które idealnie możemy dosłownie schować w każdym posiłku.

Migdały

migdały

Migdały pochodzą z bliskiego wschodu, jednak największym ich producentem są Stany Zjednoczone. Pochodzą one z drzewa migdałowca, które owocuje podłużnymi, płaskimi pestkowcami. Produkt, który znajdujemy w sklepie, pozbawiony jest już skorupy. Wykorzystuje się je nie tylko do produkcji masy nazywanej potocznie masłem, ale również mleka, oleju czy mąki. W skład migdałów wchodzi około 50% tłuszczu, 22% białka, 22% węglowodanów i 12% błonnika, którego wartość jest najwyższą wśród orzechów. Dominują u niego jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią ponad 66% ogólnej masy tłuszczu, największy udział ma kwas oleinowy (61%).

Głównym kwasem nienasyconym jest kwas linolowy. Migdały dostarczają około 580 kcal na 100 g. Migdały wykazują wiele funkcji prozdrowotnych, dzieje się to między innymi za sprawą witaminy E, która jest bardzo silnym antyoksydantem, a jej wysokie spożycie wiązane jest ze zmniejszeniem występowania chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, czy choroby Alzheimera. Polifenole zawarte w skórce wraz z witaminą E mogą wpłynąć na obniżenie cholesterolu LDL oraz chronić go przed utlenianiem.

Kolejnym składnikiem, w który obfitują migdały to magnez. Ten składnik mineralny ma szczególne znaczenie dla organizmu, wpływa na przewodnictwo nerwowe, odpowiada za kurczliwość mięśni i wspomaga gospodarkę cukrową. Masło z prażonych migdałów charakteryzuje brak goryczki oraz idealny słodkawy smak. Koneserzy migdałów mogą rozkoszować się w dwóch wersjach masła zarówno gładkiej, jak i z kawałkami.

Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca pochodzą z wiecznie zielonego drzewa o nazwie „Nanercz zachodni”. Tak samo drzewo, jak i jego owoce są bardzo podobne do mango. Orzechy znajdują się na końcu owoców, wyrastając bezpośrednio z miąższu, co stanowi dość spektakularny widok.

W swoim składzie orzechy nerkowca zawierają aż 24% białka, 23% węglowodanów oraz 47% tłuszczu, a 100 gram tych orzechów dostarcza około 550 kcal. Głównymi tłuszczami są zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią ponad 60% wszystkich kwasów tłuszczowych, natomiast udział kwasów wielonienasyconych oraz nasyconych kształtuje się na podobnym poziomie i wynosi po około 19%.

Orzechy nerkowca są bardzo bogatym źródłem miedzi, cynku, żelaza i magnezu, o którego działaniu wspomnieliśmy wyżej. Uznawane są za „superfoods”, 100 g orzechów nerkowca pokrywa około połowy zapotrzebowania na wszystkie witaminy z grupy B. Charakteryzuje je delikatny, słodki smak, przez co uznawane są za najsmaczniejsze na świecie. Masło orzechowe z nerkowców również występuje w wersji gładkiej, jak i z kawałkami.

Orzechy arachidowe

orzeszki ziemne

Orzechy arachidowe, zwane inaczej fistaszkami lub orzechami ziemnymi należą do grupy roślin bobowatych, podobnie jak fasola czy cieciorka. Charakterystyczną cechą i zarazem jedną z najbardziej docenianych jest najwyższy udział białka ze wszystkich orzechów, stanowiący ponad 28% masy, natomiast zawartość węglowodanów wynosi około 16%, a błonnika 9%.

Prawie połowa wagi orzecha to tłuszcze, jednak z przewagą nienasyconych kwasów tłuszczowych (85%) głównie oleinowy i linolowy. 100 g fistaszków dostarcza około 570 kcal.

Warto jednak zaznaczyć, że w sklepie SFD znajdziemy również masło orzechowe w proszku o obniżonej wartości energetycznej (30% mniej kalorii), które w prawie 50% składa się z białka, dzięki obniżeniu o 80% poziomu tłuszczów w produkcie.

Standardowe masło orzechowe z fistaszków jest bogatym źródłem wspomnianego wcześniej silnego przeciwutleniacza, czyli witaminy E, ponadto znajdziemy w nim witamin z grupy B, potas, magnez i wapń. Z racji swojej ogromnej popularności, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, stało się najbardziej rozpoznawalnym masłem z orzechów na Świecie. 

Warto zadbać, aby orzechy na co dzień gościły w naszych jadłospisach. Użyteczną cechą orzechów jest ich uniwersalny charakter, pozwalający na komponowanie ich w przeróżnych daniach i deserach, spożywania zarówno pod postacią surową, jak i np. wyśmienitego masła orzechowego. Posiadają one potencjał umożliwiający pełne wykorzystanie naszej kulinarnej fantazji.

Produkty z tej kategorii są bardzo chętnie zamawiane przez klientów sklepu SFD. Które produkty najczęściej lądują w naszych koszykach?

Ranking TOP10 masła orzechowego

*wg popularności sprzedaży w sklepie SFD

Komentarze (1)
Bull

Jeśli ktoś zapyta mnie najsmaczniejszy szejk białkowy to bez zastanowienia odpowiem: 200 ml mleka + 30 g wheya biała czekolada +  10 g sproszkowanego masła orzechowego.

0