ZMA to preparat składający się z cynku, magnezu i dodatku witaminy B6. Na etykiecie ZMA wyczytać możemy, że jego działanie jest dość wszechstronne i skupia się na poprawie wyglądu sylwetki, jak i parametrach siłowych czy też wspomagających regenerację i zdrowie. W wielu artykułach wyczytać również możemy, że ZMA wpływa na wzrost poziomu [...]
Herbata z dzikiej róży lub jej wysokojakościowy ekstrakt charakteryzuje się kwiatowym lekko słodkimi i jednocześnie cierpkim posmakiem. Róża występuje w kilkaset różnych odmianach, natomiast jeśli chodzi o właściwości owoców dzikiej róży, to naukowcy skupili się na badaniu odmiany Rosa canina. Poznajmy korzyści zdrowotne, jakie daje nam Rosa [...]
Od 1 stycznia 2021 r. wszedł w życie tzw. podatek cukrowy. Paradoksalnie uderza on również w produkty, które mają potencjał prozdrowotny, czyli te z zamiennikami cukru (słodzikami) czy np. z kofeiną lub tauryną. We wrześniu 2015 r. Barbados wprowadził 10% podatek na słodzone napoje. Odnotowano średni wzrost cen napojów opodatkowanych o 5,9%, przy [...]
[...] co wydaje się związane ze zmniejszonym stężeniem glukozy i insuliny w osoczu, a wydzielanie hormonu wzrostu może odgrywać rolę w tym mechanizmie. Komentarz Kolejny raz wyniki sugerują, że podawanie nikotyny w czasie palenia tytoniu, podczas podawania przez skórę (plastry) i w wodzie pitnej przynosi odmienne rezultaty. Niemniej oddziaływanie [...]
W Internecie powielane są rozliczne mity dotyczące treningu, diety i suplementacji. Dzieje się tak, ponieważ czytanie książek jest męczące - łatwiej jest oglądać skrótowe opracowania na YouTube, których jakość bywa zróżnicowana. Zdarzają się bardzo dobre podsumowania, ale spotyka się też ewidentną dezinformację. Oto 6 nadal najpopularniejszych [...]
[...] Podsumowanie Osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego, mogą spróbować suplementacji szczepem probiotyczny Lactobacillus plantarum, celem sprawdzenia, czy nie będzie wykazywał zdolności do łagodzenia objawów IBS, ze szczególnym uwzględnieniem wzdęć oraz bólów brzucha. Mam nadzieję, że wyniki eksperymentu będą pozytywne! Materiał reklamowy
[...] https://www.youtube.com/watch?v=VGniqOhUbbU Film: Ilya Ilyin podrzucił 246 kg. Wpadł na dopingu, ale kto nie wpadł… Na niektórych listach w podnoszeniu ciężarów zmieniły się wyniki na pierwszych dziesięciu pozycjach po wdrożeniu nowych metod i ponownym przetestowaniu próbek. O ironio, zdarzało się, iż medale otrzymywali „wpadkowicze”, którzy [...]
Pojawienie się metalicznego posmaku lub krwi w jamie ustnej nie oznacza niczego dobrego. Omawiam najczęstsze przyczyny tych zjawisk, jednak artykuł nie ma na celu i nie może zastąpić konsultacji lekarskiej. Tego rodzaju niepokojące symptomy trzeba diagnozować i nieraz konieczne są dalsze skomplikowane badania. Trywialnym przykładem może być zgaga, [...]
[...] Pańskiego - 6 stycznia - i jeszcze kolejnego weekendu, ten przyrost może być znacznie większy. Kolejna myśl w głowie: E tam, szybko zejdzie… Nic z tych rzeczy! Znów wyniki badań statystycznych „pokazują”, że przeciętnie można liczyć jedynie na utratę połowy tego, co się zyskało, w miesiąc po zakończeniu świętowania… Kolejna myśl: To [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
Białko serwatkowe należy do najchętniej stosowanych produktów wspomagających wzrost masy mięśniowej i mających wpływ na regenerację powysiłkową. Z niewiadomych względów wiele osób neguje rolę białka w diecie, mimo iż jest ona doskonale udokumentowana. 30 stycznia 2023 r. opublikowano przegląd badań naukowych dotyczących wpływu białka serwatkowego [...]
Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]
L-cytrulina jest popularnym aminokwasem, który często pojawia się w różnych produktach dla sportowców. Dlaczego stosuje się suplementy diety, a nie pokarm? Z tej samej przyczyny, jak w przypadku kreatyny. W 1-1.5 kg świeżego arbuza znajduje się 3 g l-cytruliny (minimalna dawka skuteczna), zaś w 3.3-5 kg arbuzów znajdziemy 10 g l-cytruliny [...]
Czy tego chcemy czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza, neotam, stewia). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji (co widać doskonale po tym, co się dzieje w sieci). Zamiast rozważyć realne zagrożenia, wolą szukać tych urojonych. A czy słodziki tuczą?! Tordoff i wsp. (5) i wsp. [...]
Nieróżnorodna dieta i nadużywanie nawet najzdrowszych pokarmów i związków nie przynosi korzyści zdrowotnych, za to może skutkować pogorszeniem stanu zdrowia. Wiele osób beztrosko faszeruje się dawkami witamin, które wielokrotnie przekraczają zalecane. W Internecie powszechna jest również dezinformacja medyczna. Autorzy rozmaitych poradników piszą [...]
[...] miała ~17% wyższe stężenie testosteronu. Różnice występowały na początku oraz na końcu eksperymentu. Nie kontrolowano też diety, a to wszystko ma kolosalny wpływ na wyniki. W końcu, nadal nie rozumiem, po co Stoppani sięga po badania, których najwyraźniej nie rozumie i nie potrafi ich umieścić w odpowiednim kontekście. To tak, jakby [...]
U sportowców powszechne jest nadużywanie sterydów anaboliczno-androgennych (SAA). Sięganie po tego rodzaju środki wpływa na nadciśnienie, przebudowę serca i patologiczne zmiany w nerkach. W populacji osób, które nie stosują środków dopingujących, duże spustoszenie w nerkach mogą wywołać sprzedawane bez recepty (OTC) środki z grupy niesteroidowych [...]
[...] Nieprzypadkowo najmłodsi są zachęcani do jedzenia i picia rozmaitych wyrobów, będących źródłem cukrów oraz wątpliwej jakości tłuszczy. W końcu naukowcy napisali: „Nasze wyniki wskazują, że krótkotrwałe spożywanie dużych ilości mleka, ale nie mięsa, zwiększało wydzielanie insuliny i oporność insulinową. Długofalowe konsekwencje tych zmian są [...]
Antocyjaniny należą do grupy antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C, E, prowitamina A, koenzym Q10, neopteryna, melatonina, bilirubina, zredukowany glutation (GSH). Wspomniane związki pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym np. związanym z aktywnością fizyczną. W czasie intensywnego wysiłku ustrój jest narażony na oddziaływanie reaktywnych [...]
[...] bez ciężaru, a 6-7 dni później to samo, ale z obciążeniem 15 kg. Paradoksalnie dla takich osób korzystne jest utrzymywanie jak najmniejszej masy ciała, co przekłada się na wyniki wytrzymałościowe, biegowe, na ściance wspinaczkowej czy na rowerze. To samo dotyczy np. wchodzenia po linie, skoków, nagłych zwrotów, sprintów ze zmianą kierunku ruchu [...]