[...] ale Johnson mówi, że to nieprawda. Uważa, że w ciągu trzydziestu lat Twoje mięśnie są w pełni dojrzałe, a pamięć mięśniowa jest lepsza. Będziesz mógł osiągnąć niesamowite wyniki. Idol, nawet w wieku 46 lat jest żywym dowodem na to, że wiek to tylko liczba! W tym wieku Twoje ciało ma ogromną siłę i potencjał wzrostu, który wymaga odpowiedniego [...]
[...] spowalnia proces starzenia się. Okazuje się również, że antyzapalny styl życia może również zwiększyć efekt treningu siłowego, zwłaszcza u osób w starszych. Tak pokazują wyniki badania przeprowadzonego w Holandii. Podsumowując Warto dążyć do ograniczania stanów zapalnych indukowanych takimi czynnikami, jak nieracjonalne odżywianie, zbyt [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
Jedyna letnia impreza PZKFiTS w sportach sylwetkowych odbędzie się w najbliższą sobotę, 6 lipca, w mieście Hel na cyplu Półwyspu Helskiego. To nowa, ciekawa lokalizacja, oby tylko pogoda dopisała. Od czasu słynnych zawodów w Sopocie w latach 1960. w zasadzie nie organizowano imprez kulturystycznych w lecie, ograniczając się do wiosennego i [...]
[...] stosunkowo niewielkie ciężary, to już dla zwiększenia siły potrzeba proporcjonalnie większej intensywności (ciężaru roboczego). Wzrost wytrzymałości jest paradoksalnym wynikiem tego badania, może być wytłumaczony niewielkim obciążeniem i stosowaniem maszyn. Ogólnie największy przyrost wytrzymałości lokalnej dają mniejsze ciężary robocze, [...]
Wskoczenie do lodowatej wody tuż po treningu brzmi przerażająco? Wielu profesjonalnych sportowców bierze lodowatą kąpiel tuż po zakończeniu sesji treningowej. Początkowo na pewno doznasz szoku związanego z zanurzeniem rozgrzanych mięśni w lodowatej wodzie. Niektóre badania sugerują również, że zanurzenie w lodowatej wodzie po treningu może [...]
Na podstawie badania naukowego Beta alanina – to suplement przydatny przy prowadzeniu treningu siłowego, ale także w sportach wytrzymałościowych - przy budowaniu masy jak i redukcji tkanki tłuszczowej. Wykazano, że beta alanina ma wpływ na wynik w biegu na 800 m jak również na dystansie 10 km. Wyniki moc w trakcie pracy z ciężarem maksymalnym [...]
[...] homeostazy neuroprzekaźników. Do tej pory naukowcy próbujący manipulować stężeniami neuroprzekaźników w zwykłej temperaturze otoczenia, napotkali na sporo problemów, a wyniki eksperymentów są niespójne. Trudno jest jednoznacznie udowodnić, iż zmiana stężenia serotoniny, dopaminy czy noradrenaliny ma wpływ na występowanie zmęczenia. [...]
Gdy „wejdziesz na Instagrama” i poszukasz osób mogących pochwalić się muskularną, ale szczupłą sylwetką o niskiej zawartości tkanki tłuszczowej i spytasz ich, jaką dietę stosują, spora ilość z nich odpowie: dietę niskowęglowodanową. Rozważ celowe dni/posiłki ze zwiększoną ilością węglowodanów Być może wystarczy Ci jeden większy posiłek z dużą [...]
[...] bezpośrednio obserwować pracę mięśni i skupiać się na ich napinaniu i rozluźnianiu. Przykładem takiego ćwiczenia są np. wyprosty podudzi na maszynie. Czy lustra poprawiają wyniki sportowe? W jednym z badań naukowych, których celem była ocena efektywności ruchu, sprawdzono, czy skupienie się na mięśniach ma znaczenie. W badaniu porównano dwie [...]
[...] że suplementacja kreatyny sprzyja wypadaniu włosów, nabrała rozpędu i urosła w światku sportowym do rangi powszechnie krążącego mitu. Należy jednak podkreślić, że wyniki badania van der Merwe nie zostały nigdy powtórzone, a intensywne treningi siłowe, jak wynika z innych badań, mogą same z siebie prowadzić do wzrostu poziomu DHT w [...]
Cynk jest pierwiastkiem śladowym pełniącym wiele ważnych funkcji w ustroju. Uczestniczy w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów. Jest niezbędny dla utrzymania zdrowia skóry, ponieważ uczestniczy w regeneracji naskórka. Ponadto moduluje odpowiedź immunologiczną ustroju. Posiada też inne, liczne działania na ustrój człowieka. Cynk a hormony [...]
Przewlekła choroba nerek (PChN) została uznana za główny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Oszacowano, iż może dotyczyć nawet 13,4% osób, a ludzi ze schyłkową niewydolnością nerek (ESKD), wymagających leczenia nerkozastępczego może być od 4,9 miliona do ponad 7 milionów. Globalny wzrost zachorowań na tę chorobę wynika głównie ze [...]
Arginina jest jednym z ciekawszych aminokwasów wchodzącym w skład popularnej kreatyny (obok glicyny i metioniny). Arginina jest klasyfikowana jako aminokwas częściowo niezbędny, za niezbędne w pożywieniu, w postaci odżywek i suplementów uznaje się np. BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione (izoleucyna, leucyna, walina), wspomnianą metioninę, [...]
Niedobór witaminy D jest nadal powszechny: badanie nastolatków w kilku krajach europejskich wykazało, że u 80% z nich stężenia witaminy D były dalekie od optymalnych. 40% nastolatków cierpiało z powodu niedoboru lub poważnego niedoboru witaminy D. Podobne były wnioski z innych badań przeprowadzonych w Europie, w których wykazano powszechność [...]
Jeden z najpopularniejszych mitów rozpowszechnianych w populacji brzmi: „wszystko powoduje raka”. Jest to rodzaj fatalistycznego podejścia: „rak jest nieunikniony, więc nie warto nic robić, bo i tak się nie uda”. Redukcja masy ciała W kohorcie 900 000 dorosłych, u których nie zdiagnozowano nowotworu złośliwego w momencie włączenia do obserwacji, [...]
Spacerowanie jest jedną z naturalnych, dostępnych dla każdego form ruchu. Niestety, w XXI wieku wyraźnie wyszło z mody. Przyczyniło się do tego spopularyzowanie pojazdów silnikowych, elektrycznych hulajnóg, deskorolek i rowerów. Podsumowując Zalecane jest spacerowanie minimum 15 minut dziennie, a jeśli to możliwe, należy spacerować co najmniej 30 [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
Na pewno nie raz spotkałeś się z opiniami osób trenujących na siłowni, że pomimo sporego wysiłku, jaki wkładają w swoje treningi, nie są w stanie zbudować upragnionych mięśni. Wielokrotnie również na łamach SFD pojawiały się wątki, w których to podobne osoby skarżyły się, że mają problemy z budowaniem masy mięśniowej, a ewentualny jej wzrost wiąże [...]
Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]