Herbata z dzikiej róży lub jej wysokojakościowy ekstrakt  charakteryzuje się kwiatowym lekko słodkimi i jednocześnie  cierpkim posmakiem. Róża występuje w kilkaset różnych odmianach, natomiast jeśli chodzi o właściwości owoców dzikiej róży, to naukowcy skupili się na badaniu odmiany Rosa canina.

Poznajmy korzyści zdrowotne, jakie daje nam Rosa canina.

1. Bogactwo antyoksydantów  

Przeciwutleniacze to substancje chroniące lub zmniejszające uszkodzenia komórek spowodowane przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Spożywanie żywności i napojów bogatych w przeciwutleniacze może chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, rak i cukrzyca typu 2. W badaniu zawartości przeciwutleniaczy w sześciu ekstraktach z owoców stwierdzono, że owoce dzikiej róży mają najwyższą zdolność przeciwutleniającą - wysoki poziom polifenoli, karotenoidów i witamin: C i E.

Ilości tych przeciwutleniaczy w owocach róży mogą się znacznie różnić, w zależności od gatunku rośliny, czasu zbioru i wysokości, na której roślina była uprawiana. Co ciekawe, rośliny z wyższych wysokości mają zwykle wyższy poziom przeciwutleniaczy.

Warto też wiedzieć, że najbardziej wartościowe są świeże owoce. Suszone mają znacznie mniej przeciwutleniaczy, dlatego lepiej przyrządzać herbatę ze świeżych owoców aniżeli suszonych lub typowej herbatki w torebkach.

dzika róża zalety

2. Wspieracie układu odpornościowego

Jedną z najbardziej imponujących zalet owoców dzikiej róży jest wysokie stężenie witaminy C. Chociaż dokładna ilość różni się w zależności od rośliny, wykazano że owoce dzikiej róży mają jedną z najwyższych zawartości witaminy C spośród wszystkich owoców i warzyw.

Witamina C odgrywa wiele istotnych ról w układzie odpornościowym, w tym:

  • pobudzanie produkcji białych krwinek zwanych limfocytami, które chronią organizm przed infekcjami,
  • wzmocnienie funkcji limfocytów,
  • pomaga  utrzymać barierę ochronną skóry przed zewnętrznymi patogenami.

Oprócz witaminy C owoce dzikiej róży zawierają wysoki poziom polifenoli oraz witamin A i E, z których wszystkie pomagają wzmocnić i chronić układ odpornościowy.

3. Może chronić przed chorobami serca

Ze względu na wysokie stężenie przeciwutleniaczy dzikiej róża może korzystnie wpływać na zdrowie serca. Jeden przegląd 13 badań wykazał, że suplementacja co najmniej 500 mg witaminy C dziennie była związana ze znacznym spadkiem cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi - dwóch czynników ryzyka chorób serca. Ponadto badania obserwacyjne powiązały niewystarczające spożycie witaminy C ze zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca.

Owoce róży są również bogate we flawonoidy. Wykazano, że te przeciwutleniacze obniżają ciśnienie krwi u osób z podwyższonym poziomem i poprawiają przepływ krwi do serca.

4. Może pomóc w utracie wagi

dzika róża odchudzanie

Owoce Rosa canina są bogate w przeciwutleniacz zwany tilirozydem, który może mieć właściwości spalające tłuszcz.

W 8-tygodniowym badaniu na myszach ze skłonnością do otyłości, osobniki poddane diecie wysokotłuszczowej, zawierającej 1% ekstraktu z dzikiej róży, miały znacznie mniejszy przyrost masy ciała oraz tłuszczu trzewnego, niż te które nie otrzymywały suplementu.

Badania na ludziach pokazują podobne wyniki. W 12-tygodniowym badaniu z udziałem 32 osób dorosłych z nadwagą, przyjmowanie 100 mg ekstraktu z dzikiej róży dziennie znacznie zmniejszyło masę ciała i ilość tłuszczu trzewnego w porównaniu z grupą placebo. Jednak obecne badania ograniczają się do działania skoncentrowanego ekstraktu z dzikiej róży - nie herbaty. Potrzeba więcej, aby ocenić związek między herbatą z dzikiej róży a utratą wagi.

5. Może chronić przed cukrzycą

Chociaż dokładny mechanizm jest niejasny, niektóre badania sugerują, że owoce róży mogą chronić przed cukrzycą typu 2. Przykładowo, w badaniu na myszach na diecie wysokotłuszczowej, suplementacja dziką różą przez 10-20 tygodni znacznie obniżyła poziom cukru we krwi, poziom insuliny na czczo i ilość komórek tłuszczowych w wątrobie, czyli trzy czynniki ryzyka cukrzycy typu 2.

6. Pomaga zmniejszyć stan zapalny i bóle stawów

Herbata z dzikiej róży jest bogata w polifenole i galaktolipidy - związki o działaniu przeciwzapalnym. Galaktolipidy to główne rodzaje tłuszczu w błonach komórkowych. Niedawno badano ich silne właściwości przeciwzapalne i potencjał zmniejszania bólu stawów. W przeglądzie trzech badań suplementacja owocami dzikiej róży znacząco zmniejszyła ból stawów u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów. Co więcej, osoby otrzymujące dziką różę dwukrotnie częściej zgłaszały zmniejszenie uczucia bólu w porównaniu z grupą placebo. Kolejne 4-miesięczne badanie z udziałem 100 osób z chorobą zwyrodnieniową stawów, wykazało że osoby, które codziennie spożywały 5 gramów ekstraktu z dzikiej róży, odnotowały znacznie mniejszego bólu i zwiększonej ruchomości stawu biodrowego w porównaniu z grupą kontrolną.

Ekstrakt z dzikiej róży prawdopodobnie może także pomóc w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, chociaż badania są ograniczone i na razie brakuje wysokiej jakości badań na ludziach. Należy pamiętać, że badania nad właściwościami przeciwzapalnymi owoców dzikiej róży skupiały się na skoncentrowanym ekstrakcie, a nie na herbacie.

7. Opóźnia proces starzenia się skóry

Witamina C wspomaga syntezę kolagenu i chroni komórki skóry przed uszkodzeniami słonecznymi, co pomaga zachować jędrniejszy i młodszy wygląd skóry. Ponieważ herbata z dzikiej róży jest bogata w tę witaminę, picie jej może przynieść korzyści Twojej skórze.

Dodatkowo herbata z dzikiej róży zawiera karotenoid astaksantynę, która może opóźniać procesy starzenia, ponieważ pomaga zapobiegać rozpadowi kolagenu. Inne karotenoidy znajdujące się w herbacie z dzikiej róży, także mogą korzystnie wpływać na zdrowie skóry. Wynika to głównie z działania witaminy A i likopenu, które chronią komórki skóry przed uszkodzeniami słonecznymi.

Podsumowanie

Ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy, herbata z dzikiej róży oraz jej ekstrakt mogą wzmocnić układ odpornościowy, wspomóc odchudzanie, zmniejszyć ból stawów, wpłynąć na zdrowy wygląd skóry oraz chronić przed chorobami serca i cukrzycą typu 2.

Obecne podania częściej mówią o właściwościach ekstraktu z dzikiej róży, dlatego ciężko oszacować, ile trzeba by było jej pić, żeby dała nam powyższe korzyści. Niemniej  jest to pyszny napój, który śmiało możemy dodać do naszej diety.

Źródła: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28587101/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5927356/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814614001964

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3668991/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165473/

https://www.academia.edu/29639391/Effect_of_Drying_Conditions_on_Antioxidant_Properties_of_Rosehip_Fruits_Rosa_canina_sp_

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29534432/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27184276/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30388871/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19674720/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5000725/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315948/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22166897/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3892499/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4358417/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20959531/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26498488/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5055983/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22762068/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24944354/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26604725/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26463139/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26936045/ 

Komentarze (2)
M-ka

Tylko należy sprawdzić skład 'herbaty z dzikiej róży', bo niestety w większości na pierwszym miejscu jest hibiskus, potem skórki z jabłek i inne wynalazki, a dzika róża niekoniecznie występuje w dużej ilości. Najlepiej kupić samą dziką różę w sklepie zielarskim.

1
TomQ-MAG

dlatego trzeba unikac wyrobow marketowych:-) to jak z miesem i wedlinami,

0