[...] poprawę elastyczności skóry i zmniejszenie przeznaskórkowej utraty wody (TEWL). Kolagen należy do jednych z podstawowych białek w ustroju człowieka, stanowi nawet 25% masy wszystkich protein. Kolagen buduje np. elementy tkanki łącznej (więzadła, ścięgna), zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości [...]
[...] azotowego, dlatego ilość białka w diecie również powinna być nieco większa. Jeżeli jesteś osobą trenującą, staraj się utrzymywać poziom białka w granicach 2,3-3,1 g na 1 kg masy ciała. Dostarczaj dobrej jakości węglowodanów obfitujących w błonnik, którego powinno być około 30-40 g dziennie. Tłuszcze uzupełniaj ze źródeł bogatych w kwasy [...]
[...] Ważne jest więc zdaniem specjalistów, aby osoby stosujące diety wolne od produktów zwierzęcych lub unikające produktów mlecznych przykładowo ze względów zdrowotnych, dla utrzymania właściwej masy kostnej, albo korzystały z żywności wegańskiej wzbogaconej w wapń, albo stosowały wysoko przyswajalne suplementy tego pierwiastka. Sławomir Ambroziak
[...] jedzenia. Okazuje się, że nie. Pomimo dodatkowej ilości kalorii, którą spożyła druga grupa myszy, straciły one niemalże taką samą ilość tkanki tłuszczowej i całkowitej masy ciała, jak myszy, które pozostały na ograniczonej diecie przez cały czas. Badanie to przeprowadzono na myszach, ale naukowcy uważają, że wyniki odnoszą się również do [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] z tego, że włączenie tego typu wysiłku w treningu mięśni nóg doskonale wspomaga ich rozwój. Z tego też tytułu wykorzystują w planach treningowych ukierunkowanych na rozwój masy mięśniowej platformę, jak i sprinty. Może więc się okazać, że dodanie tego typu wysiłku stanie się okazją do przeskoczenia pewnych barier, które ograniczały Twój rozwój.
[...] w diecie powinno mieć charakter ciągły i stale w naszych posiłkach powinno znajdować się wysokiej jakości białko. Ilość białka w diecie osoby trenującej, pod kątem budowy masy mięśniowej, powinna wynosić od 2,3 do 3,1 g na 1 kg masy ciała w ciągu doby. Ilość ta pozwala na maksymalne odżywienie Twoich mięśni, zapewnienie im niezbędnych [...]
Redukcja masy ciała nie jest miłym okresem. Decydując się na nią, macie nadzieję, że rezultaty szybko przyjdą i już więcej nie będziecie musiały odmawiać sobie przyjemności. Dzięki czemu dajecie z siebie wszystko, a na treningach pot leci z was jak woda z kranu. Oprócz siłowni dodatkowo wykonujecie mordercze aeroby bądź interwały. Dieta [...]
Ostatnimi czasy pośladki stały się bardzo popularne pod względem ich treningu i kształtowania. Sławne kobiety, które zazwyczaj więcej mają wspólnego z byciem celebrytką niż sportowcem, prześcigają się między sobą, ponieważ im większe pośladki, tym lepsze. Niestety u nich zazwyczaj odbywa się to za pośrednictwem operacji plastycznych. Znacznie [...]
[...] przejście na redukcje, postarajmy się jednak utrzymać jeszcze 2-3 tygodnie stały bilans kaloryczny bez większych zmian, dokładając np. więcej wysiłku. Podsumowanie Spadki masy ciała po odstawieniu kreatyny są normą. Powiązane jest to z mechanizmem jej działania, który zostaje powoli wygaszony wraz z jej wysyceniem z organizmu. Oznacza to, że [...]
[...] często osoby starsze spożywają zbyt małe ilości pełnowartościowego białka. Zapotrzebowanie na białko osób prowadzących siedzący tryb życia to około 0,8 g białka na kilogram masy ciała. W przypadku osób trenujących zapotrzebowanie na białko wzrasta. Co zrobić, by poprawić odpowiedź anaboliczną? Wykonuj trening o wysokiej intensywności, aby [...]
[...] swój szczyt w wieku 30 lat. Przeciętnie tracimy nawet od 3% do 5% tkanki kostnej co 10 lat. W konsekwencji dochodzi często do zjawiska osteopenii, czyli znacznego ubytku masy kostnej. Stan ten może przerodzić się w osteoporozę, czyli chorobę polegającą na znacznym osłabieniu kości, które stają się mocno podatne na złamania. Trening siłowy [...]
[...] docenione przez miłośnika sportów. Uniwersalnym preparatem jest kreatyna, która idealnie wspomaga każdy trening siłowy, niezależnie czy jest ukierunkowany na redukcję masy ciała, czy też budowę tkanki mięśniowej. Ten jeden z najpopularniejszych suplementów, wspaniale poprawia regenerację, zwiększa poziom siły oraz działa antykatabolicznie. [...]
[...] takie czasy, że niestety coraz więcej kobiet i mężczyzn ma problemy z tarczycą i produkcją hormonów. Hormony, na które powinniście zwrócić uwagę podczas problemów z redukcją masy ciała to prolaktyna, estrogeny i progesteron. Jeżeli więc podczas redukcji tkanki tłuszczowej nie będzie widać efektów, to warto przebadać się pod kątem hormonalnym. [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z kulturystyką, to pierwszym Twoim celem będzie zdobycie większej masy mięśniowej. Podstawowym warunkiem wzrostu muskulatury jest dodatni bilans energetyczny, a oznacza to, że musisz dostarczać więcej kalorii, niż zużywasz. Kolejnym niezwykle istotnym wymogiem jest konieczność dostarczenia większej ilości białka. Jak to [...]
[...] fizycznej stwarzają fundament dla problemów zdrowotnych w wieku dorosłym. Istnieje większe prawdopodobieństwo, że otyłe dzieci będą miały problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała oraz większe ryzyko wystąpienia wspomnianych schorzeń (o ile nie pojawią się one już wcześniej). Co zrobić, żeby dzieci były bardziej aktywne? Rodzice mają [...]
[...] wieku strongmana Svenda Karlsena, od 25 minuty zaczyna się przerzucanie 500 kg opony. Klasyczne ćwiczenie strongman jest niezwykle wymagające, o ile zastosujesz odpowiednio masywną oponę. Gdybyś pokusił się o ciężar godny strongmana, to samo przerzucanie opony mogłoby stanowić cały trening interwałowy danego dnia. Ponadto trudno oczekiwać, iż [...]
[...] W składzie ALLNUTRITION NUTLOVE MILK CHOCOLATE BAR nie znajdziemy również tłuszczów trans oraz tłuszczu palmowego. Możemy za to cieszyć się wysokim udziałem masy kakaowej, stanowiącej minimum 35% składu. Kakao należy do jednych z najbogatszych źródeł antyoksydantów, które walczą w naszym organizmie z wolnymi rodnikami. Regularne [...]
Decydując się na uprawianie jakiejkolwiek dyscypliny sportowej, ważny jest dobór odpowiedniego obuwia. Każda dyscyplina w zależności od tego, czy to bieganie, czy podnoszenie ciężarów, czy trening fitness, czy jeszcze inny rodzaj aktywności fizycznej wymaga innych cech obuwia, które mają zapewnić nam komfort, bezpieczeństwo oraz przyczynić się do [...]
[...] odżywiania, można tak skonstruować swoją dietę, żeby niczego nie brakowało. Dlaczego potrzebujemy białka? Białko jest istotną częścią naszego odżywiania. Stanowi około 17% masy ciała i jest głównym składnikiem naszych mięśni, skóry, narządów wewnętrznych, zwłaszcza serca i mózgu, a także oczu, włosów i paznokci. Nasz układ odpornościowy wymaga [...]