SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

często

  • [...] przyrządzony z herbaty oraz Z kultury bakterii i drożdży. Ma zazwyczaj półkwaśny, ale jednocześnie słodki smak. Poprawia funkcje trawienne i usuwa toksyny z organizmu. Jak często warto jeść sfermentowaną żywność? Chociaż obecnie nie ma oficjalnych wytycznych dotyczących częstotliwości spożywania sfermentowanej żywności, dodanie kilku porcji do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1200 Data: 2022-01-19 12:28:15
  • [...] procesach biochemicznych powiązanych z modulacją nastroju, czy regulacją pamięci (np. poprzez neuroprzekaźniki: GABA i kwas glutaminowy). Objawami niedoboru tego pierwiastka często są: dekoncentracja, drażliwość, a w dłuższej perspektywie również depresja. Wysoka jego podaż wydaje się być szczególnie ważna dla osób obciążonych dużą ilością pracy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1567 Data: 2022-02-05 13:53:12
  • [...] czy ich smak i zapach. Co więcej, obróbka termiczna (głównie długotrwałe smażenie) może obniżać ilość kwasów omega-3, które „dotrą” do komórek. Wyżej wymienione względy często prowadzą do konkluzji, że dla optymalizacji zdrowia oczu najłatwiej dostarczyć jest kwasy omega-3 pod postacią suplementu diety ze stałą i wysoką zawartością kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2207 Data: 2022-05-20 12:29:17
  • [...] terapeutyczne ukierunkowane na zapalenia stawów, które powodują ból zarówno podczas przemieszczania się, jak i w bezruchu, są cały czas poszukiwane. W poszukiwaniach tych często sięga się po preparaty pochodzenia naturalnego. Celem jest m.in. minimalizacja dawkowania niektórych leków, które mogą wywoływać poważne skutki uboczne. Właściwości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2661 Data: 2022-05-30 19:47:48
  • Poszukując idealnej dla siebie diety, często nadmiernie komplikuje się sprawy, próbując na przykład z różnymi manipulacjami zawartościami składników odżywczych o funkcjach energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, a przy tym zapomina się, że dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1501 Data: 2023-01-03 14:40:04
  • Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1728 Data: 2023-03-20 17:20:06
  • [...] które powinny odgrywać główną rolę w uginaniu, a rośnie praca pobocznych grup np. tylnej części uda (prostowanie bioder), grzbietu i brzucha (stabilizacja) itd. Bardzo często uginanie przedramion jest wykonywane z ciężarem, który wymusza ruch łokciami. Lepiej jest popracować z mniejszym ciężarem, który zmusza do pracy mięsień dwugłowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1928 Data: 2023-06-13 12:33:46
  • Nutlove Sauce Choco Hazelnut - słodki sos bez dodatku cukru

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Linia produktów NUTLOVE każdego dnia rozkoch**e w sobie tysiące osób na całym świecie, które delektują się słodkimi smakami wyśmienitych kremów, pysznych pralin, wyjątkowych ciastek, czy aksamitnych sosów. Seria ta swoją ogromną popularność zawdzięcza bardzo wielu zaletom. Zdrowe orzechy i kakao  Orzechy stanowią aż 15% składu sosu, dzięki czemu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 359 Data: 2023-06-15 18:23:21
  • [...] znanych ćwiczeń. Opisany wariant to rodzaj serii łączonej. Jest to metoda wysokiej intensywności, dlatego nie nadaje się dla każdego. Nie powinno się jej wykorzystywać za często ani wykonywać za dużo serii.   O czym warto wiedzieć? Jeśli do tej pory nie miałeś do czynienia z tego rodzaju treningiem, zastosuj 50-60% ciężaru, z którym normalnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 956 Data: 2023-08-29 12:38:28
  • BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Według badań w pojedynczej porcji aminokwasów musi się znaleźć progowa dawka leucyny. Komentarz Proszę pamiętać, iż 5,6 g BCAA nie jest ilością skuteczną, aby pobudzać syntezę białek mięśniowych dla cięższych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2516 Data: 2020-10-29 08:29:29
  • Sportowcy często doznają mniejszych lub (rzadziej) większych, bardziej poważnych urazów. W Internecie niezwykłą, szeptaną reklamę posiada ekstrakt z krwi cieląt. Solcoseryl (bo o nim mowa) jest dość kontrowersyjnym produktem dostępnym, jako lek bez recepty i na receptę (np. w postaci iniekcji). Może być stosowany w postaci maści (stężenie 2,07 mg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2075 Data: 2021-01-09 16:43:19
  • [...] się, czy to odpowiedni czas na zaawansowane techniki treningowe. O czym należy pamiętać? Przedstawione techniki treningowe są dedykowane głównie osobom zaawansowanym. Nie wykorzystuj ich zbyt często, gdyż mocno przeciążają układ nerwowy. Najlepiej wybrać po jednej technice na grupę mięśniową i obserwować, jak sprawdzają się w praktyce.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2029 Data: 2021-03-11 15:17:13
  • Przetworzone węglowodany - czyli jakie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zdają sobie sprawę z (negatywnej) wagi tego zabiegu, dlatego czasem sztucznie uzupełniają finalny produkt w np. minerały i witaminy. Przetworzone węglowodany bardzo często łączone są ze zwiększonym ryzykiem występowania chorób ogólnie nazywanych cywilizacyjnymi. Zaliczamy do nich m.in. zaburzenia metaboliczne, w tym insulinooporność, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1034 Data: 2021-09-26 11:52:49
  • [...] Jednak w obecnych czasach, gdzie tempo życia jest tak wysokie, że nie mamy czasu nawet na chwile odpoczynku, a tym bardziej na przygotowywanie zdrowych dań, sprawia, że często wychodzimy z domu, nie jedząc nic. Niestety badania wskazują, że unikanie śniadań (pomijając krótkie okresy redukcji tkanki tłuszczowej) nie zawsze wpływa korzystnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4207 Data: 2021-10-04 07:29:43
  • Lecytyna - nie tylko dla wegan i wegetarian

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] kobiet w ciąży i karmiących piersią, gdyż nowo rozwijający się człowiek „zabiera” zapasy choliny z organizmu matki. Lecytyna stanowi główne źródło pokarmowe, substancji często zaliczanej do grupy witamin B - choliny. Aż w 13% zbudowana jest ona właśnie z choliny. Pozostałą część lecytyny „tworzy” głównie glicerol, kwasy tłuszczowe, kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1269 Data: 2021-10-18 07:50:13
  • [...] pszenicę Alergia na pszenicę jest reakcją immunologiczną na różne białka pszenicy. Niektóre z nich znajdują się także w jęczmieniu, dlatego należy zachować ostrożność (choć często osoby z alergią na pszenicę nie reagują na jęczmień). Reakcje alergiczne obejmują łagodne objawy, takie jak zaczerwienienie, swędzenie i biegunkę, a także te cięższe, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 931 Data: 2021-11-20 14:28:22
  • [...] rozsądnie, by nasze postanowienia nie legły w gruzach. Najczęstszym problemem jest rezygnacja z łakoci. Wiele osób podchodzi do tego wyzwania zero jedynkowo, co niestety często wraz z biegiem czasu skutkuje porażką i ogromnym poczuciem winy. Delektuj się na diecie  Fani marki ALLNUTRITION bardzo dobrze wiedzą, że można delektować się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2660 Data: 2022-01-09 07:10:05
  • Ser Cheddar jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3582 Data: 2022-03-01 09:50:59
  • [...] już takiego wpływu) lepszej odpowiedzi układu odpornościowego zmniejszania dolegliwości wynikających z upływu lat, w odniesieniu do układu nerwowego wspomagania pracy wątroby — producenci suplementów często łączą lecytynę z innymi składnikami o podobnej charakterystyce wspierania prawidłowego rozwoju dziecka w okresie ciąży i karmienia piersią.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 989 Data: 2022-05-25 13:02:35
  • ALLNUTRITION NUTLOVE COOKIES - ciastka, które pasują do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] upakowane są półproduktami niskiej jakości, aby móc jak najniższym kosztem wyprodukować jak największą ilość produktu końcowego. Niestety niska jakość spożywanych pokarmów często równoznaczna jest z negatywnym wpływem na zdrowie. Doskonałym na to przykładem jest masowe nadużywanie oleju palmowego (zwłaszcza utwardzonego) oraz cukrów prostych do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1073 Data: 2022-05-26 15:17:58