[...] przyrządzony z herbaty oraz Z kultury bakterii i drożdży. Ma zazwyczaj półkwaśny, ale jednocześnie słodki smak. Poprawia funkcje trawienne i usuwa toksyny z organizmu. Jak często warto jeść sfermentowaną żywność? Chociaż obecnie nie ma oficjalnych wytycznych dotyczących częstotliwości spożywania sfermentowanej żywności, dodanie kilku porcji do [...]
[...] procesach biochemicznych powiązanych z modulacją nastroju, czy regulacją pamięci (np. poprzez neuroprzekaźniki: GABA i kwas glutaminowy). Objawami niedoboru tego pierwiastka często są: dekoncentracja, drażliwość, a w dłuższej perspektywie również depresja. Wysoka jego podaż wydaje się być szczególnie ważna dla osób obciążonych dużą ilością pracy [...]
[...] czy ich smak i zapach. Co więcej, obróbka termiczna (głównie długotrwałe smażenie) może obniżać ilość kwasów omega-3, które „dotrą” do komórek. Wyżej wymienione względy często prowadzą do konkluzji, że dla optymalizacji zdrowia oczu najłatwiej dostarczyć jest kwasy omega-3 pod postacią suplementu diety ze stałą i wysoką zawartością kwasów [...]
[...] terapeutyczne ukierunkowane na zapalenia stawów, które powodują ból zarówno podczas przemieszczania się, jak i w bezruchu, są cały czas poszukiwane. W poszukiwaniach tych często sięga się po preparaty pochodzenia naturalnego. Celem jest m.in. minimalizacja dawkowania niektórych leków, które mogą wywoływać poważne skutki uboczne. Właściwości [...]
Poszukując idealnej dla siebie diety, często nadmiernie komplikuje się sprawy, próbując na przykład z różnymi manipulacjami zawartościami składników odżywczych o funkcjach energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, a przy tym zapomina się, że dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
[...] które powinny odgrywać główną rolę w uginaniu, a rośnie praca pobocznych grup np. tylnej części uda (prostowanie bioder), grzbietu i brzucha (stabilizacja) itd. Bardzo często uginanie przedramion jest wykonywane z ciężarem, który wymusza ruch łokciami. Lepiej jest popracować z mniejszym ciężarem, który zmusza do pracy mięsień dwugłowy [...]
Linia produktów NUTLOVE każdego dnia rozkoch**e w sobie tysiące osób na całym świecie, które delektują się słodkimi smakami wyśmienitych kremów, pysznych pralin, wyjątkowych ciastek, czy aksamitnych sosów. Seria ta swoją ogromną popularność zawdzięcza bardzo wielu zaletom. Zdrowe orzechy i kakao Orzechy stanowią aż 15% składu sosu, dzięki czemu [...]
[...] znanych ćwiczeń. Opisany wariant to rodzaj serii łączonej. Jest to metoda wysokiej intensywności, dlatego nie nadaje się dla każdego. Nie powinno się jej wykorzystywać za często ani wykonywać za dużo serii. O czym warto wiedzieć? Jeśli do tej pory nie miałeś do czynienia z tego rodzaju treningiem, zastosuj 50-60% ciężaru, z którym normalnie [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Według badań w pojedynczej porcji aminokwasów musi się znaleźć progowa dawka leucyny. Komentarz Proszę pamiętać, iż 5,6 g BCAA nie jest ilością skuteczną, aby pobudzać syntezę białek mięśniowych dla cięższych, [...]
Sportowcy często doznają mniejszych lub (rzadziej) większych, bardziej poważnych urazów. W Internecie niezwykłą, szeptaną reklamę posiada ekstrakt z krwi cieląt. Solcoseryl (bo o nim mowa) jest dość kontrowersyjnym produktem dostępnym, jako lek bez recepty i na receptę (np. w postaci iniekcji). Może być stosowany w postaci maści (stężenie 2,07 mg [...]
[...] się, czy to odpowiedni czas na zaawansowane techniki treningowe. O czym należy pamiętać? Przedstawione techniki treningowe są dedykowane głównie osobom zaawansowanym. Nie wykorzystuj ich zbyt często, gdyż mocno przeciążają układ nerwowy. Najlepiej wybrać po jednej technice na grupę mięśniową i obserwować, jak sprawdzają się w praktyce.
[...] zdają sobie sprawę z (negatywnej) wagi tego zabiegu, dlatego czasem sztucznie uzupełniają finalny produkt w np. minerały i witaminy. Przetworzone węglowodany bardzo często łączone są ze zwiększonym ryzykiem występowania chorób ogólnie nazywanych cywilizacyjnymi. Zaliczamy do nich m.in. zaburzenia metaboliczne, w tym insulinooporność, [...]
[...] Jednak w obecnych czasach, gdzie tempo życia jest tak wysokie, że nie mamy czasu nawet na chwile odpoczynku, a tym bardziej na przygotowywanie zdrowych dań, sprawia, że często wychodzimy z domu, nie jedząc nic. Niestety badania wskazują, że unikanie śniadań (pomijając krótkie okresy redukcji tkanki tłuszczowej) nie zawsze wpływa korzystnie [...]
[...] kobiet w ciąży i karmiących piersią, gdyż nowo rozwijający się człowiek „zabiera” zapasy choliny z organizmu matki. Lecytyna stanowi główne źródło pokarmowe, substancji często zaliczanej do grupy witamin B - choliny. Aż w 13% zbudowana jest ona właśnie z choliny. Pozostałą część lecytyny „tworzy” głównie glicerol, kwasy tłuszczowe, kwas [...]
[...] pszenicę Alergia na pszenicę jest reakcją immunologiczną na różne białka pszenicy. Niektóre z nich znajdują się także w jęczmieniu, dlatego należy zachować ostrożność (choć często osoby z alergią na pszenicę nie reagują na jęczmień). Reakcje alergiczne obejmują łagodne objawy, takie jak zaczerwienienie, swędzenie i biegunkę, a także te cięższe, [...]
[...] rozsądnie, by nasze postanowienia nie legły w gruzach. Najczęstszym problemem jest rezygnacja z łakoci. Wiele osób podchodzi do tego wyzwania zero jedynkowo, co niestety często wraz z biegiem czasu skutkuje porażką i ogromnym poczuciem winy. Delektuj się na diecie Fani marki ALLNUTRITION bardzo dobrze wiedzą, że można delektować się [...]
Ser Cheddar jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu [...]
[...] już takiego wpływu) lepszej odpowiedzi układu odpornościowego zmniejszania dolegliwości wynikających z upływu lat, w odniesieniu do układu nerwowego wspomagania pracy wątroby — producenci suplementów często łączą lecytynę z innymi składnikami o podobnej charakterystyce wspierania prawidłowego rozwoju dziecka w okresie ciąży i karmienia piersią.
[...] upakowane są półproduktami niskiej jakości, aby móc jak najniższym kosztem wyprodukować jak największą ilość produktu końcowego. Niestety niska jakość spożywanych pokarmów często równoznaczna jest z negatywnym wpływem na zdrowie. Doskonałym na to przykładem jest masowe nadużywanie oleju palmowego (zwłaszcza utwardzonego) oraz cukrów prostych do [...]