[...] wchłania się ona lepiej z nich niż z innych produktów i nie dlatego, ze zawierają jej dużo w przeliczeniu na masę produktu, ale dlatego m.in. że są ogólnodostepne i stanowią często istotny udziałw jadłospisie statystycznego Polaka. Najlepsze jest to, ze wspominał o tym sam Ziemlański. %) Poza tym, fakt iż w odniesieniu do bilansu pierwiastkowego [...]
[...] mi powtarzał, że robię duży błąd :-D Co fuj - pomidorki, papryka + inne warzywa i polane z oliwą z oliwek jest dobre i do tego kura z kaszą jaglaną 8-) O jajecznica też często wlatywała po treningu (tutaj to już w ogóle był komentarz, że jestem upartym łosiem) ;-D Zmieniony przez - Cayek w dniu 2015-08-20 19:09:28 Zmieniony przez - Cayek w [...]
[...] produktów używam wagi, ale nie jest to regułą. Nieraz robię to wyrywkowo żeby sprawdzić "miarę w oku", zazwyczaj zbytnio się nie mylę w przypadku pokarmów, które jadam często. Jak coś zważę i ma np 94g to w program wpisuję 100g. Ale zwracam uwagę na to, czy wszystkiego nie zaokrąglam w jedną stronę ;-) Niemniej odstępstwa od realiów na [...]
[...] z SFD/ stefano00 - zboża mają pewne wady, ale każdy produkt żywnościowy je posiada, (można byłoby np. pisać o ryzyku rozwoju nowotworu po grillowanej wołowinie którą często jadam). Nie uważam, by każdemu one szkodziły i to w każdej ilości. Ja ze zbożami musze uważać bo mam IBS, ale aktualnie wyprowadziłem do takiego stanu, że włączam [...]
[...] której się odniosłeś wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w triglicerydach we krwi może mieć szczególnie negatywny wpływ na wrażliwość leptynową. Diety low-carb często są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, ale wysoka konsumpcja tych kwasów tłuszczowych przy restrykcji węglowodanów niekoniecznie prowadzi do ich zwiększonej akumulacji [...]
Jak według ciebie poprawić jakość snu/ regeneracje z tym związaną? Często mam tak, że mimo iż sam się obudzę jestem zmęczony i ospały a w środku dnia drzemka to zbawienie... Jakaś dodatkowa suplementacja w cynk?
oo imbir lubie i herbate czesto ze swierzego pije, ale kurkume kupilam w kapsulkach bo curry x na dzien to ciezko by bylo ... P.S. nie polecam gum cynamonowych %-)
[...] kilka funkcjonalnych właściwosci, m.in zmniejsza łaknienie, zmniejsza katabolizm (przy ujemnym bilansie) i pobudza termogenezę - więc moża z jego walorów korzystać. Tyle, że często realizowane pułapy (przekraczajace niekiedy 3g) są po prostu nieuzasadnione. Warto wiedzieć, że metabolizm aminokwasów przebiega z uwolnieniem dużych dawke [...]
[...] kilka funkcjonalnych właściwosci, m.in zmniejsza łaknienie, zmniejsza katabolizm (przy ujemnym bilansie) i pobudza termogenezę - więc moża z jego walorów korzystać. Tyle, że często realizowane pułapy (przekraczajace niekiedy 3g) są po prostu nieuzasadnione. Warto wiedzieć, że metabolizm aminokwasów przebiega z uwolnieniem dużych dawke [...]
[...] NIEKTÓRYCH TYPÓW nowotworów,Generalnie jednak komórki nowotworowe preferują glikolizę beztlenową (odzyiwajac się glukozą - jets to ztw efekt Warbugra), a dodatkowo mają często problemy by korzystać z ciał ketonowych - (aspekt ten można rozpatrywać w odniesieniu do teorii ewolucji: komórki nowotworowe nie wyewoluowały by rozwijać się w [...]
[...] NIEKTÓRYCH TYPÓW nowotworów, Generalnie jednak komórki nowotworowe preferują glikolizę beztlenową (odzyiwajac się glukozą - jets to ztw efekt Warbugra), a dodatkowo mają często problemy by korzystać z ciał ketonowych - (aspekt ten można rozpatrywać w odniesieniu do teorii ewolucji: komórki nowotworowe nie wyewoluowały by rozwijać się w [...]
[...] zwiększa zapotrzebowanie na w/w. Ale jak sprawdzimy bilans wapniowy i magnezowy w ujeciu dobowym to się okaże, że się nie zmienia (o ile kawy nie wypijemyh bardzo dużo / często). Rozbieżnośc w tych wynikach badań związana jest z tym, że w drugim udało sięuchwycić skutki mechanizmów kompensacyjnych: organizm po tym jak kefeina przestałą [...]
bziumol - powiem tak, wspólpracuję z kilkoma fighterami. Uważam, ze jest to mega rynek dla dietetyków, bo fighterzy często inspirują się kanonową dietą BB, albo też pozwalają sobie na dużo smieci w menu i nie przywiazują do jedzenia wiekszej wagi. NIekiedy kilka elementarnych, prostych tricków powodowało spektakularne zmiany w samopoczuciu, [...]
czesto jadasz makarony ale znalalzem w necie ze jacys doktorkowie twierdza ze pszenica powoduje otyylosc i utrudnia prace nad estetyka sylwetki, czy to masa czy redukcja. dodatkowo pobudza trrzustke do sporego wyrzutu insuliny , mimo gdy jest to makaron razowy , maka z pszenicy razowa czy cokolwiek o niskim ig z pszenicy. co o tym sadzisz ? warto [...]
[...] uzasadnienia przez nią serwowane jako fakt. Zawsze w pewnym sensie pociągające jest coś co jest trochę pod prąd, a ma jakieś uzasadnienie. trochę długi wywód, ale trudno było w 2 słowach to uzasadnić. Morał jest taki, że obiegowe podejście do jedzenia oparte jest często na "modzie". ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-09-14 08:54:04
[...] periodykó w jakich zostają publikowane warto zerkać na coś takiego jak Impact Factor. Z badaniami jest podobnie jak z wypowiedziami - istnieją niezliczone ich ilości dające często sprzeczne wyniki. Żeby zweryfikować ich rzetelnosc nalezy albo umieć oceniać zastosowane kryteria i czynniki podnoszące wiarygodnosć (może to być np randomizacja, [...]
[...] i zmniejszają wyrzut insuliny gdy są przyjmowane z posiłkami.' ładowanie 03 w celu zmian składu błon komórkowych oczywiście bardzo kontrowersyjny temat choc w badaniach często ilość 2-3g a nawet 4g/d sie przewija: http://www.sfd.pl/EPA_%26_DHA_omega_3__a_utrata_tkanki_t%C5%82uszczowej-t708728.html [...]
[...] dotyczące jednej z przypisywanych kwasom omega 3 zalety, która moze nie być tak oczywista jak się powszechnie wydaje. Żeby było jasne - uważam, że omega 3 stanowią ważny i często deficytowy składnik diety, są wręcz warte suplementacji, ale nie oznacza to że mają cudowne właściwości i że optymalne dawki to np 3g na dobę. raczej optymalne dawki [...]
[...] takie proste ;-) I tak trochę przekornie dopiszę, że warto mieć na uwadze, iż patrzac na rynek amerykański - około 10% populacji tego kraju SUPLEMENTUJE KWASY OMEGA 3 i tio często w dużych dawkach. Mimo to wskaźnik częstotliwości wystepowania chorób sercowo-naczyniowych nie spadają w ogóle. Coraz wiecej mówi i pisze się o tym, że kwasy omega 3 [...]
[...] jak wspomniałęm - są sytuacje gdzie większe dawki mogąsiesprawdzić, np. jest nią wysoki poziom triglicerydów (i kilka innych okoliczności). Omega 3 są ważne a w diecie ich często brakuje, ale obiegowe ich postrzeganie bywa niekiedy przeceniane. Pamiętam jak jakiśczas temu byłem ze znajomym w McD, który powiedział mi tak: "wiesz, że jak w [...]