Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]
[...] W przypadku kwasu ALA zaleca się 600 mg w porcji. Zalecamy długoterminową suplementację, zaczynając od suplementu ALA i przejść po 4-6 tygodniach na suplement R-ALA. Z czym łączyć ALLNUTRITION R-ALA/ALA? Produkt łączyć można z innymi suplementami regulującymi poziom insuliny i glukozy w organizmie, np.: Kurkuma Różeniec górski Resveratrol [...]
[...] po 8-10 powtórzeń Kolejno zmniejszamy obciążenie po raz drugi i wykonujemy: 3. seria uginania nachwytem po 8-10 powtórzeń 3. seria uginania podchwytem po 8-10 powtórzeń. O czym należy pamiętać? Nie odpoczywamy pomiędzy seriami uginania nachwytem i podchwytem, dopiero robimy lekką pauzę pomiędzy zmianą obciążenia - wykonujemy więc tzw. [...]
Nie wszystkie tłuszcze, jakie dostarczamy do organizmu, służą tylko i wyłącznie do celów energetycznych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości i sprawiają, że nasze ciało funkcjonuje sprawniej. Do kwasów tłuszczowych tego typu zaliczamy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy występujący w mięsie oraz nabiale. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę [...]
Pandemia COVID-19 drastycznie wpłynęła na nasze życie ludzkie, gdyż cechuje ją nieprzewidywalna zachorowalność i śmiertelność pacjentów, jednocześnie znacząco obciąża ona systemy opieki zdrowotnej na całym świecie. Komentarz Od myszy do ludzi daleka droga, więc wcale nie jest pewne, iż kannabidiol zadziała tak samo u człowieka. Raczej nie [...]
Równolegle do odkrywania właściwości pewnych substancji odżywczych dąży się do stworzenia nowych ich form chemicznych, które byłyby wykorzystywane przez organizm w sposób optymalny. Ma to na celu uzyskanie poprawy stanu odżywienia przy możliwie jak najmniejszej porcji, jak najdłuższym uwalnianiu do organizmu, a także jak najmniejszym stopniu [...]
[...] po alkohol, otyłość, promieniowanie i wywiad rodzinny (uwarunkowania genetyczne, np. grupa krwi A). Ogromne znaczenie przypisuje się, chociażby, podaży soli w diecie, o czym pisałem tutaj: Dieta a rak żołądka. Skąd się bierze rak żołądka? Dużą rolę w powstawaniu raka żołądka może odgrywać także stan zapalny, którego rolę w kancerogenezie [...]
Proces starzenia się dotyczy każdego z nas. Nie uciekniemy od tego, ale możemy mieć wpływ na jego tempo. Jednym z czynników, na który jesteśmy narażeni przez całe nasze życie, jest stres oksydacyjny. Jest to zjawisko, podczas którego wytwarzają się wolne rodniki, a te z kolei uszkadzają inne zdrowe tkanki i komórki. Może to prowadzić do wielu [...]
[...] dla rozwoju szerokości grzbietu. To nie znaczy, że nie warto różnicować szerokości chwytu w ćwiczeniach muskulatury grzbietu, zawsze jest to jakiś nowy bodziec. O czym warto wiedzieć? Niemniej uzyskanie odpowiedniej szerokości grzbietu zależy raczej od genetyki, posiadanej ramy kostnej, podatności grup mięśniowych na hipertrofię (w tym [...]
[...] nie wszyscy czerpią korzyści z treningu grzbietu, pomimo że stosują różne techniki treningowe czy objętość treningową, jaką mógłby pochwalić się nie jeden zawodnik PRO. W czym tkwi sekret? Poznaj podstawowe błędy, które powodują, że trening grzbietu nie jest efektywny, a przyrosty znikome. Zbyt małe obciążenie Podobnie jak zostało zaznaczone [...]
Ostatnimi czasy gorsza jakość żywności, która nas otacza, sprawia, że nasze ciało wystawione jest na kontakt z różnego rodzaju substancjami szkodliwymi, jak np. ksenobiotyki, występujące dość bogato w przetworzonej żywności. Sprawia to, że organizm wystawiony jest na działanie szkodliwych substancji, które wymagają od nas ciągłego oczyszczania, [...]
Jako że sezon masowy w pełni, zaczynamy dostrzegać pierwsze symptomy budowania masy mięśniowej wśród bywalców siłowni. Głównym tematem na panelu dyskusyjnym, który ma miejsce, obok ławki do wyciskania leżąc, jest to, kto, ile suplementów bierze, jakie rodzaje oraz ile to trzeba natrudzić się w kuchni, aby wszystko ładnie się zgrywało, a nasza [...]
Trudność w osiągnięciu wymarzonej sylwetki polega nie tylko na braku motywacji do działania, ale i często braku wiedzy. Zapraszamy do udziału w IV edycji Konferencji Fitness PEI, dzięki której dowiesz się jak osiągnąć cel! Czym jest PEI? PEI, to IV edycja największej edukacyjnej konferencja fitness w Europie i szansa na poszerzenie swojej wiedzy z [...]
Istnieje wiele technik, które mają za zadanie podniesienie intensywności treningowej. Jedną z nich są powtórzenia wymuszone, których celem jest dokończenie ruchu, który wspierany jest masą naszego ciała lub za pomocą partnera. Podsumowanie Wykorzystanie powtórzeń wymuszonych to technika podnosząca poziom intensywności, która polega na [...]
[...] brzegi ciasta. Na masę układamy polędwiczkę i ciasno zawijamy. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem i nakłuwamy nożem. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach, po czym przykrywamy polędwiczki kawałkiem folii i pieczemy kolejne 8-10 minut. Zapobiegnie to spaleniu się ciasta. Rada - do potraw z pieczarkami warto dodać łyżkę pudru [...]
[...] problemy, jak zwyrodnienia kręgosłupa, stany zapalne, uszkodzenia krążków międzykręgowych czy przepukliny. Przyczyny powstawania poszczególnych problemów bywają złożone, o czym piszemy w niniejszym artykule. Odpoczynek nie jest najlepszym rozwiązaniem Wydawać by się mogło, że najlepszym rozwiązaniem podczas bólu grzbietu jest odpoczynek od [...]
[...] a mechanizmem po części za to odpowiedzialny będzie jej zdolność do zwalczania nadmiaru wolnych rodników. Insulinooporność i obniżoną tolerancja na glukozę Jednak o czym nie mówi się zbyt często to, że suplementacja beta-alaniną może również pomóc osobom zmagającym się z insulinoopornością i obniżoną tolerancją na glukozę. Gdy naukowcy, [...]
[...] źródeł (np. smalec, śmietana) słynie z negatywnego wpływu na zdrowie, jeśli dostarcza się ich w nadmiarze. Tak samo nie należy pisać o diecie „wysokowęglowodanowej”, bo czym innym jest glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza a np. źródła w postaci skrobi (makarony, kasze, ryż, płatki owsiane itd.) To, że ktoś dostarcza dużo węglowodanów, wcale [...]
[...] diet opartych o 5 niewielkich posiłków w ciągu dnia. Coraz więcej jednak odnajduje się korzyści wynikających z konsumpcji 2, czy nawet 1 posiłku dziennie, w związku czym jest to jeden z obszarów badań, który szczególnie interesuje naukowców w kontekście „dietetycznego zegara”. Badania te jednak dotyczą głównie populacji klinicznych, a [...]