Nowotwory są plagą, która występowała zawsze, ale z różnym nasileniem. Współcześnie choroby nowotworowe co roku eliminują na świecie ok. 10 mln osób. Styl życia, złe wybory żywieniowe (produkty wysokoprzetworzone i indukujące stan zapalny), otyłość, sięganie po papierosy i alkohol mają ogromne znaczenie dla występowania raka. Podsumowanie Nie [...]
U kobiet występują złożone problemy, z którymi naukowcy nie do końca są w stanie sobie poradzić. Przede wszystkim warto pamiętać, iż u mężczyzn pożądanie i libido w większym stopniu zależą od estradiolu i dihydrotestosteronu, niż od samego stężenia testosteronu. Dowodem prawdziwości tego twierdzenia są zaburzenia erekcji związane z inhibitorami [...]
Martwy ciąg wydaje się najlepiej znanym ćwiczeniem i w ogóle nic nowego się tu nie wniesie, żadnym artykułem czy filmem. Otóż nie, pozornie sprawa wydaje się oczywista, w praktyce bardzo niewielu bywalców klubów potrafi wyjaśnić, jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi odmianami martwego ciągu, jakie mięśnie są angażowane, w końcu jakie mamy [...]
Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]
Utrzymanie nadmiernego odtłuszczenia ustroju wiąże się z koniecznością stosowania długotrwałych restrykcji kalorycznych, które zwykle powodują spadek stężenia testosteronu (u mężczyzn), testosteronu i estrogenów (u kobiet), zaburzenia pracy tarczycy, wzrost ilości kortyzolu (stres, stan zapalny). Tłuszcz kontra mięśnie Na domiar złego w takich [...]
Zapalenie i stres oksydacyjny leżą u podstaw wielu chorób przewlekłych u ludzi oraz są związane z rozmaitymi patologiami i stanami ostrymi, zagrażającymi życiu. Ponad 50% wszystkich zgonów przypisuje się chorobom związanym ze stanem zapalnym, takim jak: choroba niedokrwienna serca (miażdżyca, choroba wieńcowa), udar mózgu, rozmaite odmiany raka, [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Alkaloid jest spotykany w kawie, herbacie, kakao, napojach energetycznych i słodzonych (np. cola) oraz suplementach diety („spalaczach tłuszczu”, środkach przedtreningowych). Ogółem, na chwilę obecną ocenia się, iż kofeina występuje w [...]
Wiele osób myśli, iż uzyskanie odtłuszczonej sylwetki wymaga farmakologii. Nie jest to prawdą, istnieją liczne przykłady osób, które bez sięgania po środki dopingujące uzyskują bardzo niskie odtłuszczenie (rzędu 6-8%). Tajemnicą utraty zbędnych kilogramów (w tym tłuszczu podskórnego i wisceralnego) jest utrzymanie odpowiedniego reżimu [...]
Cukrzyca dotyka na całym świecie kilkuset milionów ludzi. Prawdopodobnie kolejne kilkaset milionów ma stan przedcukrzycowy charakteryzujący się np. opornością na insulinę. Szacuje się, że globalna częstość występowania cukrzycy w 2019 r. wynosiła 9,3% (463 miliony osób) i będzie wzrastać do 10,2% (578 milionów) do 2030 r. i 10,9% (700 milionów) do [...]
Na tytułowe pytanie jest trudno udzielić odpowiedzi, gdyż zależy ona od wielu czynników. Przyjmuje się, iż zarówno zbyt krótki, jak i trwający ponad 1,5 h trening, nie muszą być optymalne. Podstawową kwestią jest odpowiedź na pytanie, w jakim celu trenujesz? Ile faktycznie powinien trwać trening? Można przyjąć, iż bezpieczne jest wykonanie [...]
Dla większości ludzi nie ma żadnych korzyści ze składowania nadmiaru zapasów energetycznych w postaci tłuszczu podskórnego. Wyjątek to zawodnicy zajmujący się np. długotrwałym pływaniem w zimnej wodzie, wtedy warstwa tłuszczu jest nie tylko źródłem energii, ale też pełni funkcję materiału izolującego. Dla innych utrzymywanie „tłuszczowych [...]
Niedawno, w pewnej nowej publikacji autor zasugerował, iż nie należy podawać witaminy C u ludzi w środowisku gorącym, ponieważ wywołuje to braki witaminy B12 i awitaminozę. Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców. Podsumowanie Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania [...]
Istnieją tysiące planów treningowych, niemniej głównych koncepcji treningu wcale nie ma aż tak dużo. Często pojawiają się pytania, skąd wiesz, jak dana osoba zareaguje na trening, przecież nie miałeś okazji sprawdzić wszystkich schematów treningowych? Czego dowiesz się czytając ten artykuł? Po piąte Często okazuje się, że o wiele lepsze wyniki w [...]
[...] jako substancja o wszechstronnych walorach prozdrowotnych. Chociaż znaczna część, przypisywanych jej obiegowo właściwości jest mocno przesadzona, a sugerowane dawki wielokrotnie niekiedy przekraczają zapotrzebowanie organizmu, to trzeba przyznać, że związek ten pełni liczne oraz ważne funkcje w ustroju i warto dbać o odpowiednie jego spożycie. [...]
Mówi się, że dieta odpowiada za 70% efektów pracy kulturysty. Gdyby tak faktycznie było, trening odpowiadałby tylko za 30% końcowych efektów. Czy na pewno? To wątpliwe. Znaczyłoby to, iż można silnie przykładać się do pracy w kuchni, prawie w ogóle nie przejmować się ciężkim treningiem, ćwiczyć byle jak, tylko na maszynach i odnosić sukces. [...]
[...] się”. Brazylijscy naukowcy z Uniwersytetu w Sao Paulo odkryli to, porównując grupę młodych użytkowników sterydów z grupą kontrolną (naturalnych kulturystów w podobnym wieku, niebiorących SAA). Badanie to wskazuje, że nadużywanie SAA osłabia przepływ cholesterolu za pośrednictwem transportera HDL. Wydaje się, że długotrwałe stosowanie SAA jest [...]
[...] białek. W badaniu House JD i wsp. określono proporcje makroskładników i jakość białka nasion konopi oraz produktów uzyskanych z nasion konopi uprawianych w zachodniej Kanadzie. Były to całe nasiona konopi, mączka uzyskana tłoczeniem na zimno, obłuszczone lub łuskane nasiona konopi i łuski nasion konopi. Wyniki: średnia zawartość [...]
Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]
W końcu zdecydowałaś(-eś) się na ten krok! Poprzedzony był on wieloma wahaniami, analizą, rozmowami z przyjaciółmi, poszerzaniem wiedzy i głębokim namysłem. Została podjęta decyzja i teraz trzeba wdrażać ją w życie. To wstępne rozważanie dotyczyć może wielu kwestii życiowych. Podsumowanie Po pierwsze musisz zadbać o to, aby Twój styl odżywiania [...]