Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
Zespół jelita drażliwego (IBS) to nawracające schorzenie związane z zaburzeniami ruchliwości jelita charakteryzujące się dysfunkcją mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Głównymi objawami zespołu jelita drażliwego są bóle brzucha z występującymi zaparciami lub biegunką. Często pojawiają się również wzdęcia, śluz w stolcu i uczucie niepełnego [...]
Dbając o swoje zdrowie oraz samopoczucie najczęściej sięgamy po sprawdzone suplementy. Jednym z nich jest kurkuma, znana nam przyprawa, która jest szczególnie mile widziana w kuchni azjatyckiej. Warto nadmienić, iż już od dawna wiadomo, że poza tym, że nadaje naszym potrawom różnych walorów smakowych, ma wiele ciekawych właściwości, które [...]
Stężenia IL-6 są bezpośrednio powiązane nie tylko z treningiem, ale też kancerogenezą. Cytokina IL-6 jest czynnikiem mającym wpływ na angiogenezę, czyli tworzenie przez nowotwór nowych naczyń - dopływu krwi. Zresztą taką samą rolę ma TNF-α, a bardzo często wzrost stanu zapalnego manifestuje się poprze wzrost stężenia IL-6 oraz TNF- α [...]
Wzrost mięśni jest niezmiernie powolnym procesem. Niestety w dobie Facebooka, Instagrama i YouTube pojawiło się wielu "guru", którzy w rzeczywistości naciągają nie tylko rzeczywistość, ale i swoich klientów. Osoby te obiecują niesamowite przemiany sylwetki w ciągu 4, 6 czy 10 tygodni. Pojawiają się też eksperymenty z „nabieraniem masy” w ciągu 3 [...]
Testosteron znajduje się w użyciu od końca lat 40. XX wieku, jednak szczytową popularność zdobył wiele lat później. Obecnie mamy do czynienia z gloryfikowaniem testosteronu i jego pochodnych w różnorakich serwisach internetowych. Częściowo jest to spowodowane publikacją prac naukowców sponsorowanych przez koncerny produkujące testosteron i inne [...]
[...] żółte, topione, białe itd.) często wywołują nadmierną odpowiedź ze strony insuliny, dlatego są kontrowersyjne w czasie prób redukcji tkanki tłuszczowej. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może być skorelowane z kancerogenezą. Gdzie leży prawda? Tego nie wiemy. Warto pamiętać, iż przemysł mleczarski, cukrowniczy, producenci słodzonych [...]
Po użyciu DNP zmarła siostra mojego kolegi, Paulina. Miała pracę, wcale nie miała zatłuszczonej sylwetki (ważyła ledwie 60 kg przy 175 cm wzrostu), a przed sobą całe życie. Niedawno miał miejsce jej pogrzeb. W domu znaleziono napoczęte opakowanie zawierające 4-dinitrophenol (DNP). Dlaczego ludzie stosują truciznę? Bo nie zdają sobie sprawę z [...]
Wiele pań bezskutecznie boryka się z nadmiarowymi kilogramami odłożonymi przez lata zaniedbań. I tu pojawia się odpowiedź, dlaczego tak ciężko się pozbyć „boczków”, fałdek i innych niedoskonałości. Lat niezdrowego odżywiania się nie da się wymazać kilkoma tygodniami na diecie. Najlepsi kulturyści na osiągnięcie formy poświęcają całe [...]
[...] prawdziwą divą fitness z Nowej Zelandii. Sport uprawiała od najmłodszych lat, jednak dopiero w wieku 19 lat zaczęła interesować się treningiem siłowym. Czuła się fantastycznie po każdej ciężkiej sesji treningowej. Z upływem miesięcy zmuszała się do podnoszenia coraz większych ciężarów. Z czasem zaczęła dostrzegać efekty swojej ciężkiej pracy. [...]
Betaina posiada wiele ciekawych właściwości, mimo to nie wydaje się być zbyt znana wśród bywalców klubów fitness. Większość nie analizuje składu produktów, a od wielu lat betaina bywa częstym składnikiem preparatów przedtreningowych. Homocysteina: ma wpływ na występowanie np. niedokrwiennego udaru mózgu wywołuje stres oksydacyjny np. wpływając na [...]
Batalie zdrowotne oraz porównywanie produktów pod takim kątem to popularny temat do rozmów i to nie tylko wśród fachowców, ale także przy rodzinnych biesiadach. Wróćmy zatem do tematu niewątpliwych wartości oliwy i odnieśmy je do masła. Wszelkie dostępne dane sugerują, że oliwa z oliwek wykazuje działanie prozdrowotne. Na początek szybkie [...]
Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]
[...] Larry Scott, Sergio Oliva, Reg Park, Steve Reeves, Vince Gironda, Serge Nubret to garstka tych najbardziej znanych. Gdyby dobrze poszukać, znalazłoby się wiele nikomu nic niemówiących nazwisk. Nigdy nie porzucaj ćwiczeń bazowych (przysiady, podciąganie, drążek, uginania ramion) na rzecz maszyn. Ma to szczególne znaczenie, gdyż biceps i [...]
To Święty Graal kulturystyki. Szczegółowa odpowiedź na to pytanie nie jest możliwa, gdyż ilu trenujących, tyle odpowiedzi. Z badań naukowych można jednak wysnuć ogólne, wartościowe wnioski. Przyjrzyjmy się kilku eksperymentom. Hoffman i wsp. dali do wyboru zawodnikom różną częstotliwość treningu. Mogli ćwiczyć 3, 4, 5 lub 6 dni w tygodniu. [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy rozgałęzione kluczowe dla wzrostu mięśni, największe działanie jest przypisywane leucynie. Funkcjonuje nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W niektórych opracowaniach pojawiła się sugestia, iż te aminokwasy są związane z opornością insulinową. [...]
Wiele osób twierdzi, iż obecnie mamy do czynienia ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
Kiepska jakość snu, jego ograniczona objętość lub inne zaburzenia (np. oddychania w trakcie snu) mogą mieć wpływ na powstawanie cukrzycy, a nawet nowotworów. W 2020 r. sklasyfikowano pracę zmianową w grupie 2A czynników rakotwórczych. To znaczy, że dla pracy zmianowej istnieje ograniczony dowód działania rakotwórczego. Podsumowanie Przewlekła [...]