[...] życia Jeżeli dodamy do tego coraz powszechniejsze przekonanie współczesnych onkologów, że rak jest zemstą natury za nieprawidłowo spożywane posiłki — to warto zastanowić się, co zmienić w naszych posiłkach, by żyć długo i zdrowo. Błędy przeciw naturze -Panie profesorze. Na czym polega podstawowy błąd, jaki popełniamy na co [...]
[...] to, że dostarczają wszystkiego, co najcenniejsze w roślinach, i to w skondensowanej postaci. Kiełki magazynują składniki odżywcze dla rozwijającej się rośliny, dlatego zawartość wielu witamin (A, C, E, PP i witamin z grupy B), a także składników mineralnych (potasu, żelaza, cynku, magnezu, fosforu, siarki) jest w nich kilkukrotnie wyższa niż [...]
[...] zabronione. Stevia Jest to ziele pochodzące z Brazylii i Paragwaju. Zastępuje cukier i sztuczne słodziki. Można używać go do pieczenia. Ponieważ jest to naturalne ziele, warto je wypróbować, szczególnie jeżeli nie ma się zaufania do sztucznych słodzików. Z ziela tego otrzymuje się sztuczny słodzik nazywany stevioside, który można kupić w 10 [...]
[...] wszystkie substancje odżywcze potrzebne organizmowi. Dzięki zawartej w mięsie postaci żelaza mamy ochronę przed anemią. Aby nie utyć, należy jeść mięso o najmniejszej zawartości tłuszczu. Z dużych zwierząt tj. mięso cielęce, niskokaloryczne będące pięciokrotnie chudsze od wieprzowiny. Cielęcina pozbawiona jest wielu składników toksycznych, [...]
TŁUSZCZ W ENERGIĘ C.L.A. to sprzężony kwas linolowy - naturalny kwas tłuszczowy, występujący w mięsie i produktach nabiałowych. Badania naukowe wykazały, że osoby przyjmujące preparaty C.L.A. przez dłuższy czas mogą starcić nawet 10% tkanki tłuszczowej. Preparaty C.L.A. pomagają organizmowi w transportowaniu tłuszczu z krwioobiegu bezpośrednio [...]
Reakcje organizmu podczas odchudzania "Lekki spadek wagi Przy ograniczeniu pokarmu i spożywaniu większej ilości warzyw, przyspieszających perystaltykę jelit, przewód pokarmowy jest prawie pusty, co natychmiast odzwierciedla waga. Waga nie zmienia się Stosujesz dietę ale masa ciała nie zmienia się. W tym czasie organizm chroni jeszcze [...]
Wegetarianizm - znany od wieków Wegetarianizmem przyjęło się określać bezmięsny sposób odżywiania się, którego podstawę stanowią produkty pochodzenia roślinnego. Wegetarianizm ma kilka odmian. Laktoowowegetarianie spożywają mleko i jego przetwory oraz jaja. Laktowegetarianie wykluczają ze swych pokarmów jajka i produkty, które je zawierają. [...]
[...] fizycznej. Przeprowadzone w Polsce badania epidemiologiczne wskazują, że co drugi dorosły Polak ma nadwagę lub jest otyły, a jego dieta charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu. Warto przypomnieć, że nie każdy tłuszcz jest szkodliwy. Tłuszcze zawierają bowiem różne rodzaje kwasów tłuszczowych, z których niekorzystne dla naszego [...]
[...] tłuszczów spożywanych powinna być pochodzenia roślinnego (wielonienasycone kwasy tłuszczowe). Ponieważ trudno skontrolować ilość codziennego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego warto do przyrządzania posiłków których skład możemy kontrolować (do smarowania pieczywa, do surówek, do pieczenia) używać tłuszcze tylko i wyłącznie pochodzenia [...]
Jedzmy fistaszki! Garść orzeszków ziemnych w codziennej diecie to dobry sposób na uniknięcie dwóch groźnych chorób cywilizacyjnych: miażdżycy i cukrzycy. Fistaszki są bowiem bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko powstania zmian miażdżycowych. Regularne zjadanie orzeszków obniża poziom trójglicerydów (czynnika [...]
Ładne i zdrowe paznokcie Ich wygląd w dużym stopniu zależy od naszego sposobu żywienia. Stają się łamliwe i słabe, gdy brakuje nam niektórych składników odżywczych. Witamina E. Możemy ją znaleźć w olejach roślinnych, szczególnie w oleju słonecznikowym, orzechach, kiełkach, pestkach słonecznika i rybach. Biotyna (wit. H) - jej niedobór [...]
Uzdrawiający miód Starożytni cenili go za właściwości lecznicze. Wie- rzyli, że dodaje mocy i urody. Współczesna nauka dowiodła, że mieli rację. Zwany w dawnych czasach nektarem bogów, miód w 80 procentach składa się z cukrów prostych: fruktozy i glukozy, zawiera także bogaty zestaw witamin, m. in. wit. C, oraz makro- i mikroelementów [...]
Jedzmy dobre cukry Węglowodany są nam niezbędne do życia, nie jest jednak obojętne, w jakiej postaci dostarczamy je organizmowi. Rogalik z masłem i dżemem i słodzona kawa na śniadanie, w ciągu dnia drożdżówka, popita w pośpiechu butelką coli, tu kawałek czekolady, tam imieninowe ciasteczko... Za każdym razem, gdy dostarczamy organizmowi [...]
Minerały niezbędne do życia Kiedy któregoś z nich masz za mało, twój organizm traci zdrową równowagę. Wystarczy uzupełnić ich niedobór, aby usunąć wiele przykrych dolegliwości. Niekiedy styl życia, jaki prowadzimy, jednostronna dieta, a nawet drobne przyzwyczajenia (np. częste picie kawy albo napojów typu cola) powodują niedobór pewnych [...]
[...] tłuste i mocno przyprawione czosnkiem. Pamiętajmy, że przez skórę wyparowuje z nas aromat niektórych warzyw o przenikliwym zapachu, jak por, cebula, czosnek i seler (warto wiedzieć, że na nasz zapach wpływają także "bezwonne" kapsułki czosnkowe, jeśli zażywamy je przez dłuższy czas). Unikajmy tzw. żywności przetworzonej: ostro [...]
[...] polecana jest oliwa z oliwek tłoczona na zimno), należy pamiętać, że ogólne spożycie tłuszczu powinno być mniejsze, niż to wynika ze zwyczajów żywieniowych. Duża zawartość tłuszczu niekorzystnego dla zdrowia znajduje się także w tłustym mięsie, tłustych wędlinach, lodach, ciastach, kremach, chipsach. Przygotowując mięso do spożycia, [...]
[...] do prawidłowego funkcjonowania stawów, ponieważ jej zasadnicza funkcja sprowadza się do amortyzowania ruchów okołostawowych różnych kości. Gdy chrząstka traci swoją wartość ochronną, w stawach następuje ograniczenie ich ruchomości, a potem ból podczas wysiłku. Arthryl to produkt włoski. Jest sprzedawany w torebkach jako proszek do [...]
Dieta ma wpływ na rozwój endometriozy Warto jeść dużo świeżych owoców i zielonych warzyw. W ten sposób kobiety mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju endometriozy, bolesnego schorzenia, które grozi nawet bezpłodnością - zaobserwowali naukowcy włoscy. Na większe ryzyko choroby narażają się natomiast miłośniczki czerwonego mięsa i szynki; częste [...]
[...] ich jelito staje się bardziej podatne na uszkodzenie (na przykład podczas napromieniowania w trakcie leczenia guza). Pacjentom takim można by profilaktycznie podawać substancje naśladujące ochronne działanie bakterii jelitowych. Być może warto także zrewidować metody leczenia zapaleń jelit. Zmieniony przez - zakrześ w dniu 2004-07-27 08:48:32
nie żebym się czepiał, ale skoro to w większości dział nauka z onet.pl to po co to kopiować?? Zresztą zakres tematyczny jest porażający... do odżywiania to się nie ma jakkolwiek, szczególnie te trzy ostatnie posty... Ale nie chce się wymądrzać, i tak dobrze że to robisz... tylko warto się zastanowić nad celowością takich działaś