[...] prostych oraz polioli. Węglowodany strawne zawarte w spirulinie wchodzą w skład różnych polimerów/struktur, z których bardziej znane są glukozamina i glikogen. Jednak spirulina to oczywiście nie tylko wysokiej jakości makroskładniki, ale również, a może przede wszystkim, niezwykłe bogactwo mikroskładników. Beta-karoten Wysuszona spirulina [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 2640Data: 6/20/2021 6:56:38 AM
To, w jakiej jesteśmy formie, zarówno zdrowotnej, jak i fizycznej, w dużej mierze uzależnione jest od stanu naszego organizmu. On z kolei wynika z tego, jak się odżywiamy, jaką uwagę przykładamy do aktywności fizycznej. Z czym łączyć ALLNUTRITION Spirulina? Nie ma żadnych przeciwwskazań co do łączenia spiruliny z innymi suplementami. Można łączyć [...]
[...] barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny warto wymienić jej potencjalne działanie: przeciwwirusowe [...]
[...] Yousefi R. Spirulina platensis effectively ameliorates anthropometric measurements and obesity-related metabolic disorders in obese or overweight healthy individuals: A randomized controlled trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30219433/ https://examine.com/supplements/spirulina/
[...] odżywczych tj. minerały, witaminy, przeciwutleniacze, etc. Okazuje się jednak, że bardzo pomocna wtedy, gdy potrzebna jest szybka redukcja masy ciała, może okazać się spirulina. Spożywanie trzy razy dziennie, przed każdym głównym posiłkiem (śniadaniem, obiadem i kolacją), jednego grama spiruliny przez 12 dni okazało się bardzo cenną [...]
Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina.
[...] wzrost energii. Niewielkie badanie opublikowane przez dietetyków w Journal of Food Sciences and Nutrition sugeruje, że może być w tym sporo racji. Spirulina a zmęczenie Czy spirulina zmniejsza uczucie zmęczenia? Jeśli by poszukać odpowiedzi w literaturze naukowej to można znaleźć sprzeczne opinie. Według rumuńskiego badania, w którym osobom z [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 1454Data: 10/11/2018 11:52:34 AM
[...] spiruliny. Im wyższe zastosowano dawki ekstraktu spiruliny, tym wyższy był wskaźnik przeżycia myszy. Czy tak będzie u ludzi? Okaże się. Referencje: https://ergo-log.com/spirulina-is-a-virus-inhibitor.html Bray F1, Ferlay J2, Soerjomataram I3, Siegel RL4, Torre LA5, Jemal A6. „Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and [...]
W kontekście dietetyki i nauk o żywieniu produkt „kompletny” to taki, który dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych – białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów – w ilościach umożliwiających pokrycie dziennego zapotrzebowania organizmu. Dotyczy to nie tylko obecności składników, ale także ich biodostępności, czyli [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 448Data: 7/17/2025 9:53:16 AM
Spirulina oraz chlorella należą do słodkowodnych mikroalg. Wykorzystywane są przez ludzi od wieków i często zalicza się je do tak zwanych super-foods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i / lub odżywczych. Osoby zainteresowane składem i działaniem takiej super-żywności często sięgają po spirulinę i chlorellę [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 3481Data: 1/27/2022 8:02:30 AM
Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]
[...] Adaptogeny, takie jak ashwagandha i rhodiola, są szczególnie skuteczne w pomaganiu organizmowi radzić sobie ze stresem fizycznym, podczas gdy rośliny takie jak kurkuma i spirulina wspierają regenerację mięśni i ochronę stawów. Zanim jednak zdecydujemy się na suplementację ziołową, warto skonsultować się z dietetykiem, aby dobrać odpowiednie [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 1445Data: 10/11/2024 10:04:55 AM
Korzystanie z suplementacji witaminami jest obecnie niemal koniecznością. Nie tylko sportowcy wspomagają się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 21012Data: 11/14/2018 9:03:58 AM
[...] wszystkim wysokie stężenie kwasu gamma-linolenowego (GLA). GLA to substancja, która działa przeciwzapalnie i wzmacniająco na układ immunologiczny. Badania wykazały, że spirulina zmniejsza stan zapalny, prowadzi do wolniejszego i zdrowszego starzenia się oraz może wzmocnić układ odpornościowy. Zalecane dawkowanie: 1–8 g dziennie na podstawie [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 2992Data: 5/26/2020 11:05:54 AM
[...] osób żyjących w szybkim tempie, narażonych na stres i potrzebujących dodatkowej energii do codziennych obowiązków. Siła superfoods i antyoksydantów W skład koktajlu wchodzą spirulina i chlorella – algi będące naturalnym źródłem białka roślinnego, chlorofilu i mikroelementów. Dopełniają je ekstrakty roślinne: zielonej herbaty, czarnego bzu, [...]
[...] we wszystkich zielonych warzywach, jednakże najbogatszym jego źródłem, a właściwie można powiedzieć, że koncentratem, są algi morskie, takie jak przykładowo chlorella czy spirulina. Tak więc tym drobnym, wspomnianym na wstępie warunkiem, który umożliwia ćwiczącym bez koszulki sportowcom czerpanie energii bezpośrednio ze słońca, jest dieta z [...]
Zdrowe odżywianie często kojarzy się z wysokimi kosztami. Wiele osób uważa, że aby jeść dobrze, trzeba kupować drogie produkty ekologiczne, superfoods i organiczne warzywa. Jednak rzeczywistość wygląda inaczej – dobrze zbilansowana dieta nie musi gigantycznie nadwyrężać domowego budżetu. Często wybór niezdrowej żywności wynika nie tyle z wysokiej [...]
Odpowiedzi: 1Ilość wyświetleń: 443Data: 2/28/2025 9:23:59 AM
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
[...] świeże owoce i warzywa z lokalnego ekologicznego i wolnego od GMO warzywniaka. Do tego wegańskie koktajle proteinowe, kreatyna, multiwitamina, przeciwutleniacze, zioła, spirulina, chlorella i aminokwasy o łańcuchach rozgałęzionych. Trzeba przyznać, że jego sylwetka jest całkiem niezła. Barny jest tatuażystą w Londynie i twierdzi, że on i [...]