Ja to się zastanawiam skąd tyle alergii, bo jednak wydaje mi się, że dawniej w chooy mniej dbano o środowisko i dochodzę do wniosku, że problem może być w hipotezie higieny. Zbyt sterylne środowisko i zastanawiam się jak ta wysoka sterylność w czasach koronawirusa wpłynie właśnie na najmłodszych (dzieci, które były mocno izolowane przez lockdowny i częste dezynfekcje oraz brak przebywania na zewnątrz), u których ten problem może być jeszcze większy.
Tutaj znalazłem wyjaśnienie
Parasitic infections, in particular, are normally fought by the same mechanisms involved in tackling allergies. With fewer parasites to fight, the immune system turns against things that should be harmless.
Another idea is that vitamin D can help our immune system develop a healthy response, making us less susceptible to allergies. Most populations around the world do not get enough vitamin D for several reasons, including spending less time in the sun. In the US, the rate of vitamin D deficiency is thought to have almost doubled in just over a decade.
A newer, "dual allergen exposure" theory, suggests food allergy development is down to the balance between the timing, dose and form of exposure.
For example, the development of the allergy antibodies can take place through the skin, particularly through inflamed skin in babies with eczema.
But it is thought that eating trigger foods during weaning can lead to a healthy response and prevent the allergy developing, because the gut's immune system is prepared to tolerate bacteria and foreign substances, such as food.
This was the basis for King's College London's LEAP Study, which showed about an 80% reduction in peanut allergy in five-year-old children who regularly ate peanut from the year they were born.
This study led to changes in US guidelines about peanut consumption in infancy. UK parents have been advised to consult their GP first.
W szczególności infekcje pasożytnicze są zwykle zwalczane przez te same mechanizmy, które są stosowane w zwalczaniu alergii. Mając mniej pasożytów do zwalczania, układ odpornościowy zwraca się przeciwko rzeczom, które powinny być nieszkodliwe.
Innym pomysłem jest to, że witamina D może pomóc naszemu układowi odpornościowemu rozwinąć zdrową reakcję, czyniąc nas mniej podatnymi na alergie. Większość populacji na całym świecie nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy D z kilku powodów, w tym spędzania mniejszej ilości czasu na słońcu. Uważa się, że w Stanach Zjednoczonych wskaźnik niedoboru witaminy D prawie się podwoił w ciągu nieco ponad dekady.
Nowsza teoria „podwójnej ekspozycji na alergen” sugeruje, że rozwój alergii pokarmowej zależy od równowagi między czasem, dawką i formą ekspozycji.
Na przykład, rozwój przeciwciał alergicznych może odbywać się przez skórę, szczególnie przez stan zapalny skóry u niemowląt z egzemą.
Uważa się jednak, że spożywanie pokarmów wyzwalających podczas odstawiania od piersi może prowadzić do zdrowej reakcji i zapobiegać rozwojowi alergii, ponieważ układ odpornościowy jelit jest przygotowany do tolerowania bakterii i obcych substancji, takich jak pokarm.
To było podstawą badania LEAP przeprowadzonego przez King's College London, które wykazało około 80% redukcję alergii na orzeszki ziemne u pięcioletnich dzieci, które regularnie jadły orzeszki ziemne od roku, w którym się urodziły.
Badanie to doprowadziło do zmian w amerykańskich wytycznych dotyczących spożycia orzeszków ziemnych w okresie niemowlęcym. Doradzono rodzicom w Wielkiej Brytanii, aby najpierw skonsultowali się z lekarzem rodzinnym.
Dawniej Agares25. Na forum od 2013.
Twój lęk zniknie, jeśli jesteś w stanie zaakceptować największe cierpienie
Nie jesteśmy niewolnikami losu, jesteśmy niewolnikami własnego umysłu.
Godzina cierpienia zawiera w sobie więcej prawdy niż cały rok zadowolenia.