kolega chce zrzucać wagę, nie tłuszcz, więc niech sobie robi co chce, jego zdrowie, jego sprawa, rozpisywać się tu nie ma co, bo widać, że dla kolegi spadki 4-5kg miesięcznie, to za mało, więc i tak go nie zadowolimy.
[...] jeść ryby oceaniczne lub z czystych potoków, rzek i jezior wybierać ryby małe, które w mniejszym stopniu wchłonęły toksyczne substancje uważać na tuńczyka (jego mięso może zawierać dużo toksyn) nie jeść rybiej skóry, choćby była pyszna i chrupiąca ograniczyć spożycie ryb w puszkach (konserwanty) [...]
[...] radzi Jak jeść, by żyć długo i zdrowo? Mniej jeść, bo wychodzi na to, że przy pomocy łyżki i widelca kopiemy sobie grób-twierdzi prof. Michał Tombak. Dieta rozdzielna to jego zdaniem najrozsądniejszy sposób zdrowego jedzenia. -------------------------------------------------------------------------------- Według prof. Michała Tombaka istnieje [...]
[...] odżywczych zawartych w jednej tabletce lub kapsułce. Im większa jest zawartość konkretnego składnika odżywczego (np. witaminy) w dodatku żywieniowym, tym mniejsza jest jego przyswajalność. Przykładem może być witamina C, której małe dawki są w 100 procentach wchłaniane. Przy przyjmowaniu jednorazowo dużych dawek, wchłanianie zmniejsza [...]
[...] trenujących oporowo mężczyzn - mówi profesor fizjologii sportu Jeff Volek, związany z the Human Performance Lab na Ball State University w Muncie w stanie Indiana. Zgodnie z jego tezą poziom testosteronu u mężczyzn, którzy nie jedli mięsa ciągle był niższy niż u mężczyzn będących na typowej zachodniej (mięsnej) diecie. Ponadto u mężczyzn [...]
[...] tłuszczu, naskórka i potu. Lipidy znajdujące się na powierzchni skóry zawierają około 28% wolnych kwasów tłuszczowych, 33% triacylogliceroli, 14% wosków, 5% cholesterolu i jego estrów, 5% skwalenu, 8% węglowodorów parafinowych i 7% związków niezidentyfikowanych. Mieszanina wymienionych lipidów i wody tworzy na powierzchni skóry emulsję, [...]
[...] trzykrotnie więcej niż zalecałem w punkcie 1. Te dodatkowe węglowodany nigdy nie odłożą się wpostaci tłuszczu, ponieważ spragnione glikogenu mięśnie muszą najpierw uzupełnić jego zapasy zanim organizm zacznie przerabiać go na tłuszcz. Punkt 9: Odstaw MCT. Kalorie pochodzące teraz z węglowodanów dostarczją wystarczającej ilości cukru do pobudznia [...]
[...] witaminę H (biotynę) zawartą w tuńczyku i w makreli. Ser + rośliny strączkowe Ser jest bogaty w ważny dla kości wapń. Ale jeśli dodasz fasolę, stracisz wszystkie jego zalety, ponieważ ziarna roślin strączkowych zawierają substancje utrudniające przyswajanie wapnia. Mleko + razowe dodatki Wydaje się, że to para przyjazna zdrowiu, ale [...]
[...] gojenie i łagodzi ból w obolałych mięśniach, co z pewnością przyda się kulturystom. Kulturyści również jedzą więcej białka niż przeciętni ludzie, a bromelaina ułatwia jego trawienie i dostarczanie go do bolących mięśni. Ananas jest znakomitym źródłem potasu. Jedna porcja świeżego ananasa pokrywa niemal w 100% dzienne zapotrzebowanie na ten [...]
[...] zawodowi kulturyści. Nie staraj się naśladowac Nassera el Sonbaty, który zjada dziennie 420-450 g białka. Nasser poza sezonem waży około 145 kg, zatem 420-450 g białka to w jego przypadku właśnie wymagane 2,2 – 3,3 g/kg wagi ciała. Ale jeśli ważysz 80 kg, wówczas powinieneś jeść 180-270 g białka dziennie. Jeśli ważysz tyle, co Nasser [...]
[...] przede wszystkim są o wiele bardziej dostępnym i szybciej przyswajalnym źródłem energii niż białka i tłuszcze. Ich niedobór w organizmie może powodować poważne zaburzenia w jego pracy oraz sytuację, w której będą one wytwarzane w organizmie z innych składników. Wiadomo, że wytwarzany z cukru glikogen, który jest podstawowym "paliwem" [...]
Dieta witaminowa i Dieta Funkcjonalna Podstawą diety są 2 szklanki świeżego soku owocowego lub warzywnego, wypijane przed każdym głównym posiłkiem. Sok najlepiej przygotowywać w sokowirówce tuż przed wypiciem. Dwa razy w tygodniu jest to sok z owoców, pięć razy z mieszanych warzyw. Dieta witaminowa Jest odmianą diety wegetariańskiej. Nie wolno [...]
Serwatka coraz lepsza Białko to główny obiekt zainteresowania wszystkich kulturystów.Trzeba dbać nie tylko o jego ilość, ale i o jakość. Które białko jest najlepsze? Kazeina i soja mają swoje niewątpliwe zalety, ale w świetle najnowszych badań najlepsza jest serwatka. Nie tylko pomaga ona budować mięśnie, ale również zarówno bezpośrednio, jak i [...]
[...] oporowo mężczyzn – mówi profesor fizjologii sportu Jeff Volek, związany z the Human Performance Lab na Ball State University w Muncie w stanie Indiana. Zgodnie z jego tezą poziom testosteronu u mężczyzn, którzy nie jedli mięsa ciągle był niższy niż u mężczyzn będących na typowej zachodniej (mięsnej) diecie. Ponadto u mężczyzn [...]
[...] Serwatka podnosi wartość biologiczną białka sojowego uzupełniając profil niezbędnych aminokwasów. Im bardziej profil aminokwasów przypomina profil serwatki tym wyższa jest jego wartość biologiczna frakcji w serwatce. Takie białka jak laktoferyna i immunoglobuliny bronią układu pokarmowego przed drobnoustrojami chorobotwórczymi oraz przed [...]
[...] Nasz organizm na szczęście sam potrafi uporać się z różnymi przejściowymi niedoborami. Nie udaje mu się to jedynie wtedy, gdy konsekwentnie i przez długi czas lekceważymy jego potrzeby. Niezwykle cenne dla nas żelazo występuje zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Łatwiej przyswajalne jest żelazo zawarte w mięsie, drobiu, rybach [...]
[...] wrzucić jakieś 20-30 gram lub nieco więcej przy bardzo dużym zapotrzebowaniu na białko. Pamiętajcie jednak – to nie jest najlepszy moment na krwisty stek, bo na jego strawienie potrzeba dużo czasu. Tłuszcze Dieta kulturysty powinna w zasadzie możliwie ograniczać tłuszcze – te same zasady stosują się do posiłku bezpośrednio [...]
Napoje dla aktywnych - lepsze od wody Wypocenie już tylko 1 litra może zaburzyć pracę twojego organizmu. Dlatego podczas wysiłku należy pić izotoniki. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego na siłowni jesteś szczególnie poddatny na odwodnienie. Dlaczego? Jak wiadomo, człowiek składa się z ciała, duszy i dokumentów. Na duszę i dokumenty [...]
[...] wokół jednego tematu - objawy jak u alkoholika czy palacza. Anorektyk nie musi reagować fizjologicznie na przyjmowany pokarm. Dopiero w bardzo zaawansowanym stadium choroby jego organizm żadnej żywności nie przyjmuje. Anorektyk nie musi być bardzo chudy! Choroba rozpoczyna się znacznie wcześniej - w momencie wejścia w tzw. spiralę głodu, czyli [...]
[...] na choroby serca i nowotwory niż mieszkańcy Europy. Dokładniejsze obserwacje wykazały, że tłuszcz spożywany przez Europejczyków pochodzi głównie z mięsa oraz mleka i jego przetworów, natomiast podstawą diety Eskimosów są ryby dostarczające organizmowi kwasy tłuszczowe szeregu omega-3. Od tego czasu opublikowano wiele prac naukowych, w [...]