Prebiotyki, probiotyki - czy to to samo? Czym różnią się jedne od drugich? Prebiotyki i probiotyki pełnią odmienne role w układzie pokarmowym, jednak jedne i drugie pomagają regulować zdrowie naszych jelit. Prebiotyki są znacznie silniejsze, podczas gdy probiotyki są żywymi bakteriami bardzo podatnymi na ciepło i kwas żołądkowy. Najważniejsze [...]
Insulina, jak wszystkie hormony, ma dwie strony medalu. Z jednej strony jest silnym anabolikiem, z drugiej, w nadmiarze i przy przekarmianiu ustroju, prowadzi do wielu niekorzystnych powikłań ogólnoustrojowych (sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej, lipogenezie). Naukowcy sprawdzali, jak różne rodzaje protein wpłyną na stężenie insuliny i [...]
W ciągu ostatnich kilku miesięcy Joseph Baena zrobił progres zarówno treningowy, jak i sylwetkowy. Wiemy, że w przyszłości potomek Arnolda Schwarzeneggera chciałby pójść w ślady ojca i wystartować w zawodach sylwetkowych, ale na razie nie podał żadnego konkretnego terminu. Z każdą kolejną aktualizacją swojej formy, coraz bardziej przypomina [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
Fani, a zwłaszcza fanki Marka Wahlberga kojarzą go z całkiem niezłej formy - wyrzeźbionych ramion i widocznych mięśni brzucha. Jest dość popularnym aktorem i już nie raz pokazał, że na potrzeby roli jest w stanie przejść niezłą metamorfozę. Wahlberg po raz kolejny dokonał przemiany w swoim ciele, ale tym razem raczej w nie tą stronę, którą [...]
Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]
Trening HIIT Jest to trening wysokiej intensywności, który robimy w formie interwałowej. Oznacza to, że wykonujemy powtarzalne sekwencje intensywnej pracy przeplatanej z niską intensywnością w określonym czasie (np. 20 sekund sprint i 40 sekund trucht). Trening HIIT jest znakomitym treningiem dla serca, naczyń krwionośnych i płuc. Sam trening [...]
Kuchnia tajska charakteryzuje się bogactwem smaków i kolorów. Wyraziste przyprawy, często pikantne, ale z dodatkiem słodkiej nuty to wspólny mianownik wielu potraw. W kuchni tajskiej bardzo często pojawia się kokos w różnych formach, a także kolendra, trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, imbir i wiele innych roślinnych dodatków. To sprawia, że [...]
Malina to roślina pochodząca z Europy i Azji. Znana jest ze słodkich i wartościowych owoców. Rzadziej mówi się o jej liściach, które też są pełne składników odżywczych i używa się ich do przygotowania herbaty o leczniczym zastosowaniu. Tak naprawdę, to liście malin stosowane są od wieków w leczeniu różnych dolegliwości zdrowotnych i wywoływaniu [...]
Mimo że kawa należy do najpopularniejszych napojów na świecie, to niemal każda osoba lubi ją pić w nieco inny sposób. Ku uciesze konsumentów jest jednak z czego wybierać, bowiem nowych wariantów naparu z ziaren kawowca cały czas przybywa. Co ciekawe, odkrywa się również nowe potencjalne zastosowania prozdrowotnego tego napoju. Kawowe preferencje [...]
Kotlety w panierce to taki jeden z najpopularniejszych produktów na polskich obiadowych talerzach. Zwykle jest to kotlet schabowy, ewentualnie z piersi kurczaka a weganie poszukują dla siebie roślinnych alternatyw. Jedną z nich jest roślinny sznycel znaleziony w Biedronce. Wady i zalety Kolorowe opakowanie zachęca dużą ilością białka i dodatkiem [...]
Choroba zwyrodnieniowa stawów powiązana jest z wieloma czynnikami ryzyka. Głównie pod uwagę bierze się takie elementy jak wiek, płeć i geny. Istnieją również czynniki, które zależą wyłącznie od nas samych, są to m.in. masa ciała i wykonywany zawód. Najczęściej zwyrodnieniom ulegają stawy kolanowe i właśnie w tym artykule skupimy się na wpływie [...]
W swojej sportowej karierze Hafthor Bjornsson podejmował wiele wyzwań i za każdym razem odnosił sukcesy. Oprócz strongmana próbował sił jako aktor i bokser. Czy następna na liście jest kulturystyka? Najsilniejszy człowiek świata w niedawnym poście na Instagramie pochwalił się, że wziął udział w seminarium z pozowania dla kulturystów. Na początku [...]
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym z ryżem, to kolejna wegańska propozycja, która próbuje odwzorować mięsny posiłek. Mamy porcję ryżu, mamy kilka pulpetów i sos, czyli pełny posiłek, który już nie wymaga żadnych dodatków, choć zawsze można dodać jakąś smaczną surówkę. Danie jest proste ”w obsłudze” - wystarczy podgrzać w mikrofali i gotowe. W [...]
Kompleksowe podejście do suplementacji przedtreningowej może zmienić to, w jaki sposób postrzega się "porządny trening". Znane jest bowiem szerokie spektrum związków bioaktywnych, które mogą poprawiać zarówno skupienie, jak i wydolność fizyczną, a nawet wspierać regenerację. Stosując złożone suplementy, łatwo osiągnąć ergogeniczne działanie [...]
Powerlifter Larry Wheels jest jednym z najsilniejszych mężczyzn na świecie. Znany ze swoich szalonych wyczynów jako siłacz, niestety nie raz doznał już w swojej sportowej karierze kontuzji. Niedawny uraz pleców zmusił go do wycofania się z konkursu Middle East’s Strongest Man 2022. Larry nie boi się mówić o tematach tabu w sporcie, takich jak [...]
Jedną z najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania odpornościowego witamin jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Warto jednak wiedzieć, że bezpośrednio przekłada się ona również na stan skóry i innych tkanek miękkich w organizmie. Naukowe poszukiwania optymalnych dróg dostarczania witaminy C do przewodu pokarmowego doprowadziły do licznych [...]
Zaburzenia odżywiania, takie jak jadłowstręt psychiczny (anoreksja) i bulimia, definiuje się jako zaburzenia żywieniowe, które zagrażają zdrowiu i upośledzają normalne funkcjonowanie. Częstość występowania zaburzeń odżywiania w ciągu życia wynosi około 2% i jest częstsza wśród kobiet, szczególnie młodszych. Zaburzenia odżywiania prowadzą do [...]
Próbujesz zadbać o jakość swojego snu? Z pewnością wziąłeś już pod uwagę takie czynniki jak odpowiednia temperatura w sypialni, zaciemnienie, starasz się też nie korzystać z urządzeń elektronicznych przed snem, a nawet wprowadziłeś relaksującą rutynę przed położeniem się spać. A czy wiesz, że na jakość snu może wpłynąć także to, co jesz na swój [...]
Ostre papryczki i ich pikantny smak w kontekście fizjologii człowieka z reguły kojarzą się ze wzmożoną potliwością oraz suplementami diety ukierunkowanymi na redukcję masy ciała. W jednym z najnowszych badań dotyczących wpływu związku specyficznego dla papryczek, kapsaicyny, na przemiany w organizmie zaobserwowano jednak pewną odmienną, ale [...]