Jedną z najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania odpornościowego witamin jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Warto jednak wiedzieć, że bezpośrednio przekłada się ona również na stan skóry i innych tkanek miękkich w organizmie. Naukowe poszukiwania optymalnych dróg dostarczania witaminy C do przewodu pokarmowego doprowadziły do licznych wniosków. Odkryto między innymi to, że omawiany związek wykazuje synergistyczne działania z ekstraktami pochodzenia roślinnego.

Do czego potrzebna jest witamina C?

Organizm wykorzystuje kwas askorbinowy na szereg sposobów. Omawiana witamina potrzebna jest do regulacji wielu przemian biochemicznych i fizjologicznych, które pozwalają na utrzymanie homeostazy i zdrowia. Na wstępie warto zwrócić uwagę na fakt, że witamina C niezbędna jest do produkcji kolagenu, czyli białka budującego tkanki w organizmie. Kolagen jest elementem zarówno skóry, jak i włosów, paznokci, zębów czy chrząstek, ścięgien oraz mięśni, kości, naczyń krwionośnych, czy narządów wewnętrznych. Ponadto kwas askorbinowy bierze udział w syntezie związków modulujących pracę układu nerwowego. Organizm wykorzystuje go do przetwarzania neurohormonów pobudzających, takich jak noradrenalina. Kolejna funkcja syntetyczna witaminy C przejawia się w metabolizmie energetycznym. Uczestniczy ona bowiem w produkcji l-karnityny, czyli pochodnej aminokwasowej, która umożliwia zużywanie kwasów tłuszczowych przez komórki.

witamina C

Rolą witaminy C, która „dotyka” dużej ilości obszarów w ludzkim ciele, jest rola w przeciwdziałaniu wolnym rodnikom i w zwalczaniu stresu oksydacyjnego. Działanie antyoksydacyjne wspiera organizm m.in. podczas infekcji, stresu psychicznego czy nadmiernej aktywności fizycznej. Cenne jest również w kontekście prewencji chorób serca oraz nowotworowych. Z punktu widzenia dietetycznego zwraca się jeszcze uwagę na to, że witamina C obniżając pH w przewodzie pokarmowym, ułatwia przyswajanie żelaza i uczestniczy w prewencji anemii, a także sprzyja zachowaniu jak największej ilości witaminy E w organizmie, kiedy jest jej w diecie za mało.

Gdzie jest najwięcej witaminy C?

Chociaż część ssaków (np. psy i koty) może wytwarzać witaminę C w organizmie, to niestety ludzie i kawie (dawniej świnki morskie) są tej funkcji pozbawione. Muszą ją spożywać wraz z codziennymi jadłospisami. Najwięcej witaminy C spośród produktów spożywczych, które są łatwo dostępne i mogą być spożywane w dużych ilościach, znajduje się w paprykach i cytrusach. Cenne mogą być tutaj również owoce jagodowe, jednak ich dostępność w dużym stopniu zależna jest od pory roku. Sporo witaminy C mają również brokuły i brukselki, aczkolwiek wymagają one gotowania, co prowadzi do obniżenia dostępności kwasu askorbinowego.

Zdecydowanie największe i najbardziej stabilne stężenia kwasu askorbinowego zapewniają suplementy diety. Chociaż przez wiele lat sięgano głównie po „czystą” witaminę C, to obecnie prym wiodą preparaty zawierające dodatkowe ekstrakty pochodzenia naturalnego. Substancje aktywne z tych ekstraktów wzmagają potencjał antyoksydacyjny witaminy C, dzięki czemu większe jej ilości organizm może wykorzystać do celów innych niż zwalczanie wolnych rodników. Rośliny, które zawierają najwięcej tego typu związków, a jednocześnie zawierają witaminę C naturalnie w składzie, to np. dzika róża, acerola, czy gorzka pomarańcza. Takie połączenia stały się inspiracją dla powstania najnowszego produktu marki ALLNUTRITION VIT C 5 FORMS.

Jakub Wiącek - Neurobiolog i Dietetyk

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)