
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi.
Białko serwatkowe w eksperymencie naukowym
- W eksperymencie 1 podano białko serwatkowe (10–40 g) w 300 ml wody
- W eksperymencie 2 podano białko serwatkowe (5–40 g) i hydrolizat białka serwatkowego (10 g) w 300 ml wody
Po 30 minutach od spożycia odżywki badani mieli do dyspozycji nieograniczoną ilość pizzy (eksperyment nr 1) lub określoną ilość pizzy (dostarczającej 12 kcal na kg masy ciała). Poziom sytości, poziom glukozy we krwi i insulinę mierzono na początku oraz w odstępach czasu zarówno przed, jak i po posiłkach.
Wyniki eksperymentu
- w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu
- grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła aż 26.7% mniej energii z pizzy, a to jest bardzo duża różnica (305 kcal)
- w eksperymencie 1 podawanie 10-40 g koncentratu białka serwatkowego zmniejszyło poposiłkowe stężenie glukozy we krwi (białko nasila wydzielanie insuliny)
- w eksperymencie 2 podawanie 10–40 g koncentratu białka serwatkowego, ale nie WPH, zmniejszyło poposiłkowe wartości insuliny i glukozy w sposób zależny od dawki
Co dało białko serwatkowe?
Koncentrat białka serwatkowego przyjmowany przed posiłkiem zmniejsza spożycie pokarmu, obniża poposiłkowe stężenie glukozy i insuliny we krwi. Koncentrat białka serwatkowego przyczynia się do kontroli poziomu glukozy we krwi zarówno przez mechanizmy insulinozależne, jak i niezależne od insuliny. Jest to więc bardzo ciekawa wiadomość dla osób mających problem z kontrolowaniem łaknienia i glikemią. WPC może pomóc uregulować te kwestie.
Referencje, badania:
Tina Akhavan i in. „Effect of premeal consumption of whey protein and its hydrolysate on food intake and postmeal glycemia and insulin responses in young adults” https://academic.oup.com/ajcn/article/91/4/966/4597375
