[...] w węglowodany straciły najwięcej wagi i miały niższy poziom tłuszczu. Jednak po roku utrata wagi była podobna i u osób na diecie nisko, i na wysokotłuszczowej. Podczas gdy grupa jedząca głównie białko i tłuszcz "stanęła w miejscu", grupa na diecie niskotłuszczowej stopniowo traciła wagę między szóstym a dwunastym miesiącem [...]
[...] Zgodnie z oceną rodziców, w okresie, w którym dzieci jadły pokarmy pozbawione sztucznych barwników i benzoesanu poziom ich nadaktywności. Wzrósł jednak wyraźnie, gdy dzieciom przywrócono dietę zawierającą sztuczne dodatki do żywności. Zmiany zachowania dzieci nie były zależne od tego czy dziecko oceniono jako nadaktywne czy alergiczne [...]
[...] Plamka żółta to obszar siatkówki odpowiedzialny za najostrzejsze widzenie, zgrupowana jest na nim większość odpowiedzialnych za postrzeganie kolorów czopków, podczas gdy "czarno-białe" pręciki położone są poza plamką. Zwyrodnienie plamki żółtej prowadzi do stopniowej utraty wzroku w centralnej części pola widzenia. Ponieważ nie [...]
[...] 25 chorób i że przy konsekwentnym paleniu śmiertelność podwaja się". Trwające 50 lat badanie dotyczyło mężczyzn urodzonych w latach 20., którzy w wieku około 18 lat - gdy brali udział w II wojnie światowej - zostali pokoleniem nałogowców na niespotykaną wcześniej skalę. Obserwacje wykazały, że około dwie trzecie tych ludzi umarło z powodu [...]
[...] znaleźli też dowody na to, że ludzie zjadali mnóstwo różnych drobniejszych nasion dzikich traw. Badania młodszych stanowisk archeologicznych dowodzą, że z diety zniknęły one w okresie pomiędzy 12,5 a 8 tys. lat temu, gdy rozpoczęto uprawę większych roślin zbożowych, które dawały więcej cennego pokarmu, a ich uzyskanie wymagało mniej wysiłku.
[...] innymi zaburzenia pamięci jako skutek palenia marihuany" - mówi Woźniak. Kolejną konsekwencją są zmiany osobowości u palaczy marihuany. Okazuje się jednak, że - podczas gdy marihuana jest tak niebezpieczna dla zdrowia człowieka - jej naturalne odpowiedniki, jak anandamid mogą być dla organizmu absolutnie bezpieczne. Naukowcy, wśród nich [...]
[...] przydarzać się one również w trakcie zwyczajnych, codziennych czynności. Narkolepsja bywa bardzo kłopotliwa, może też narażać chorego na duże niebezpieczeństwo, np. wtedy gdy napad snu pojawi się w czasie prowadzenia samochodu. Zespół z Centrum Medycznego Uniwersytetu Duke'a w Durham (Północna Karolina) analizował wpływ diety ubogiej w [...]
[...] cykl ulega jednak znacznemu zakłóceniu u osób z poważną niedowagą lub nadwagą. Jak dowiodły dotychczasowe badania, ludzie otyli mają zbyt niski poziom tego hormonu, podczas gdy u osób cierpiących na anoreksję (jadłowstręt psychiczny, anorexia nervosa) poziom greliny jest bardzo wysoki. Te zaburzenia, z pozoru nielogiczne, są - zdaniem naukowców [...]
Dobre bakterie chroniące jelito Obecne w jelicie bakterie chronią jego komórki przed uszkodzeniem - informuje pismo "Cell". W ludzkim jelicie żyją miliony nieszkodliwych bakterii. Wiadomo, że dzięki ich aktywności pokarmy są lepiej przyswajane, powstają też niektóre witaminy. Poza tym obecność typowych bakterii jelitowych chroni [...]
[...] białka na aminokwasy. Dzięki temu pomagają usuwać martwe tkanki, zalegające w ranie - zwłaszcza trwały kolagen, główny składnik tkanki łącznej. Gojenie się przedłuża, gdy organizm nie może się pozbyć zbędnego kolagenu. Krabowa maść pozwala leczyć rany, przewlekłe owrzodzenia i trudno gojące się odleżyny, powstałe przy długotrwałym i [...]
[...] biegacze, którzy w poprzednim doświadczeniu otrzymali IL-6, dostali placebo i odwrotnie. Okazało się, że po placebo biegacze osiągali lepszy czas (średnio o minutę) niż gdy biegli po wstrzyknięciu IL-6. A ponieważ całkowity czas biegu wynosił około 41 minut, można uznać, że jest to różnica istotna. Już wiele wcześniejszych badań sugerowało [...]
[...] badanych, których dieta uwzględniała soję, zaobserwowano też korzystny, choć niewielki wzrost (o o 4,3 procent) poziomu "dobrego" cholesterolu - HDL, podczas gdy u mężczyzn otrzymujących kazeinę nastąpił jego spadek (na szczęście nieznaczny). Jak przypominają autorzy, podobne wyniki udało się uzyskać rok wcześniej na myszach, przy [...]
Białko długowieczności" może spowalniać choroby niszczące mózg Białko SIRT1, które powiązano z długowiecznością, może opóźniać degenerację uszkodzonych komórek nerwowych i w ten sposób spowalniać choroby układu nerwowego - uważają naukowcy z USA. Badacze mają nadzieję, że wyniki ich pracy umożliwią znalezienie nowych metod leczenia chorób [...]
[...] jak w przypadku chemioterapii. Preparat, nad którym pracujemy, w dużym uproszczeniu możemy porównać do listonosza: dostarczy on lek aż do komórek rakowych; dopiero wtedy, gdy przesyłka zostanie dostarczona, adresat otwiera kopertę i rozpoczyna leczenie"- wyjaśniła dyrektor Instytutu Chemii Makromolekularnej prof. Blanka Rzihova. Jej [...]
[...] skłonność do kumulacji tkanki tłuszczowej może być różnie wyrażona. Na ową skłonność składają się nieodpowiednia dieta i mała aktywność fizyczna. W toku ewolucji człowieka, gdy jeszcze działały prawa natury, preferowane były osobniki z oszczędnym typem gospodarowania energią. Ówczesne warunki życia – okresy niedoboru żywności, [...]
Uwaga na margaryny i transizomery Niezdrowe tłuszcze spożywcze Pani dr Budwig - biochemik, światowej sławy autorytet w dziedzinie tłuszczów - już na początku lat 50-tych próbowała ogłosić światu, jak niebezpieczne jest spożywanie przetworzonych tłuszczów spożywczych. Niestety wpływowa finansjera skutecznie blokowała rozprzestrzenianie się jej [...]
[...] okazało, w normalnych, zdrowych komórkach nabłonkowych prostaty, białka sygnałowe szlaku Hedgehog (potrzebne do regeneracji tkanki nabłonkowej) uaktywniają się tylko wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba. Inaczej w chorych komórkach. Tam jeszcze w stadium przed-rakowym szlak sygnałowy hedgehog jest stale aktywny. To z kolei powoduje, że komórki coraz [...]
[...] much. Taylor chwycił się tej ostatniej deski ratunku. Przewieziono go do Centrum Medycznego dla Weteranów w Kalifornii i rozpoczęto leczenie. Pacjent był przerażony, gdy zobaczył, że na jego prawej nodze żeruje mnóstwo dwumilimetrowych larw. – Bałem się, że zjedzą mnie żywcem – zwierzał się kilka miesięcy później [...]
[...] suche, pęka na nich skóra. Powoli zanika chrząstka stawowa i stopa się deformuje. Chory nie czuje, co się dzieje z chorą kończyną - może się skaleczyć czy oparzyć. Natomiast gdy cukrzyca uszkodziła tętnice, mamy do czynienia ze stopą cukrzycową niedokrwienną (10 proc. przypadków). Na skutek miażdżycy krew zalega, tworzą się skrzepliny i zatory. [...]
Zły cholesterol i palenie to przyczyna 2/3 zawałów O dziewięciu czynnikach ryzyka odpowiedzialnych za większość zawałów serca mówił profesor Salim Yusuf na kongresie Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Warszawie. Badania INTERHEART - największe tego rodzaju - objęły ponad 29 tysięcy osób w 52 krajach ze wszystkich zamieszkałych [...]