Witaminy to związki chemiczne, które są wymagane do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny, B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są [...]
Rola wielu witamin jest przeceniana, efektem może być ich znaczne przedawkowywanie. Najbardziej znany przykład to witamina C, zdarzają się osoby, które stosują kilkadziesiąt gramów związku dziennie, wierząc, iż leczy np. nieuleczalne choroby. O ile w zwykle stosowanych dawkach witamina C ma wpływ na regenerację, stawy, syntezę kolagenu, to już jej [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. Na co musi [...]
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najbardziej znana jest z wpływu na układ nerwowy i krwiotwórczy. Pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 bywa niedostateczne w krajach rozwiniętych i stanowi duży problem w krajach rozwijających się. Duże ilości kobalaminy spotkać można również w [...]
[...] a niekiedy również terapię różnych schorzeń. Przykładowym związkiem z grupy witamin, który oddziałuje na wiele układów w organizmie jednocześnie, jest kobalamina, czyli witamina B12. Warto dowiedzieć się, jak w najprostszy i najbardziej efektywny sposób dostarczyć ją do organizmu w dawkach zaspokajających zapotrzebowanie nawet osób o dużych [...]
[...] w których uczestniczą zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze, ale także składniki mineralne i witaminy. Wśród tych ostatnich na szczególną uwagę zasługuje witamina B12, czyli kobalamina. Jak uniknąć zmęczenia i rozdrażnienia? Stan odżywienia organizmu i dostępność witaminy B12 są niezbędne dla optymalizacji wydolności, stanu [...]
Witamina B12 jest owiana całą masą mitów, to koszt, który płacimy za upowszechnienie Internetu. W XXI wieku witaminę B12 przepisuje się na „wszelkie schorzenia”, a nie ma to żadnego potwierdzenia naukowego. Ponadto jej niedobory nie są częste, w naszym klimacie o wiele częściej ludzi cierpią z powodu niedoboru np. witaminy D. Jedną z [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] czasem wchłaniania i tak naprawdę tylko tlenek magnezu nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Witamina B12 Cały B-complex jest niezwykle ważny i warto go suplementować, ale witamina B12 zasługuje na szczególną uwagę, a często panie mają niedobory, szczególnie te, które stosują dietę wegetariańską. Witamina B12 jest znana ze swojej roli w [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]
[...] było – dobrze poinformować o tym lekarza i przemyśleć zmianę diety. Jakie witaminy i składniki mineralne powinny mieć duże znaczenie dla wegetarian? Witamina B12 Dlaczego witamina B12, będąc na diecie wegetariańskiej, jest tak istotna? Witamina ta występuje tylko w produktach odzwierzęcych. Wegetarianie, w przeciwieństwie do wegan, zazwyczaj [...]
Ciąża to wyjątkowy czas dla każdej kobiety. Oczekiwanie na potomstwo nie zawsze bywa łatwe. Większa senność, mdłości, coraz więcej trudności z poruszaniem się ze względu na rosnący brzuch — to tylko część dolegliwości, które sprawiają, że część z pań zastanawia się, skąd się wzięło powiedzenie, że okres ciąży to taki wspaniały czas. Podsumowanie [...]
[...] oraz w funkcjonowaniu układu nerwowego. Do zachowania zdrowego układu nerwowego przyczynia się poprzez udział w produkcji mieliny, substancji izolującej nerwy. Ponadto witamina B12 jest zaangażowana w przemianę homocysteiny, co ma znaczenie dla zdrowia serca. Adaptogeny i nastrój oraz motywacja Wraz z rosnącą wiedzą na temat ziół [...]
Zgodnie ze słownikiem PWN wegetarianizm to sposób odżywiania się polegający na wyłączeniu z diety mięsa, ryb i wszystkich lub tylko niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegańska oznacza dalszy krok i polega na eliminacji wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego (jajek, serów, mleka, miodu, białek mleka, białka serwatkowego, [...]
Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]
Niedawno, w pewnej nowej publikacji autor zasugerował, iż nie należy podawać witaminy C u ludzi w środowisku gorącym, ponieważ wywołuje to braki witaminy B12 i awitaminozę. Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców. Podsumowanie Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania [...]
[...] Białko jest wszędzie... W 100 g masła orzechowego znajdziesz: Liczba kalorii: ok. 590 Białko: 24 g Węglowodany: 22 g Tłuszcz: 50 g Błonnik: 7 g A do tego: kwas foliowy, witamina E, magnez oraz cynk. Sery Sery to produkty mleczne i oprócz tego, że smaczne, to bogate w białko (ale i w tłuszcz, więc uwaga na kalorie!), witaminy i minerały. Ze [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]