[...] i zdrowy posiłek. Źródła: Centers for Disease Control and Prevention. “Defining Powerhouse Fruits and Vegetables: A Nutrient Density Approach”, Korean J Urol. 2014 Dec; 55(12): 775–779., Agric Food Chem. 2005 Apr 20;53(8):3027-30., National Kidney Foundation. “What are Oxalates and Why are They a Concern for Kidney Disease Patients?”
Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]
[...] był Steven Ward, irlandzki bokser i były mistrz świata wagi półciężkiej. Walka trwała trzy rundy i chociaż zakończyła się remisem, była bardzo ekscytująca. Ward (30 l.) boksuje od 19 lat, w tym zawodowo od 4, a Bjornsson (32 l.) był debiutantem w tym sporcie. Na korzyść Thora z pewnością były gabaryty. Mierzy bowiem 205 cm wzrostu i [...]
Skąd czerpiesz motywację do ćwiczeń? Masz cele sylwetkowe czy zdrowotne? A może czerpiesz radość z wyników sportowych i swoich postępów? Jeśli ćwiczysz regularnie, to z pewnością jest coś, co Cię ku temu skłania. Istnieje wiele uzasadnionych zachęt do aktywności, ale największą korzyścią jest pozytywny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne. [...]
Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]
[...] bowiem być przez kilka miesięcy w roku wytwarzana w organizmie. Warunkiem niezbędnym dla efektywności tego procesu jest kontakt skóry z promieniowaniem UVB przez około 5 – 30 minut dziennie, w godzinach 10:00 – 16:00, bez zastosowania filtrów, 3 – 7 razy w tygodniu. Proces ten zachodzi nieco mniej efektywnie u osób starszych oraz z ciemniejszą [...]
[...] jak u osób niećwiczących z wysokimi czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego (palenie tytoniu, otyłość, nadciśnienie, cukrzyca itp.). Hoff i wsp. w grupie 30 908 zdrowych osób (mężczyzn i kobiet) wykazali istotną statystycznie zależność między zwiększonymi wartościami uwapnienia tętnic wieńcowych a paleniem tytoniu, [...]
[...] na działanie bardzo wysokich temperatur, ponieważ może to spowodować łatwiejszy rozkład produktu. 4. Dwa razy wyższy SPF, chroni Cię dwa razy lepiej. Fałsz: SPF wyższy niż 30 jest często stosowany przez osoby z bardzo jasną i wrażliwą skórą, ale niekoniecznie SPF 100 jest lepszy od SPF 50. Zakłada się, że produkt, który ma SPF 50, blokuje 97 [...]
[...] wojennej i kulturysta federacji NPC Josh Crane stracił życie, podczas próby ratowania przed utonięciem w American River dwóch kobiet. Siostra Crane'a powiedziała, że jej 30-letni brat skoczył do wzburzonej wody, aby ocalić tonące kobiety. Uratował je, ale niestety sam nie dopłynął do brzegu. Jego ciało znaleziono w dole rzeki San Juan [...]
[...] obejmujące skoki (np. wschodnie sztuki walki). Znane są przypadki młodych sportowców, którzy wykazywali objawy degeneracyjne w stawach, typowe dla ludzi starszych o 30-40 lat! Czy ashwagandha wykazuje wpływ na stawy? Do czego jest w ogóle stosowana? Badania naukowe ashwagandhy W badaniu z 1991 r. oceniano skuteczność preparatu [...]
Białko serwatkowe przydaje się nie tylko do zwiększania masy mięśniowej, pełni nawet ważniejszą rolę w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Wtedy ma wpływ na metabolizm, przyspieszenie pozbywania się niechcianego balastu, bilans energetyczny, a nawet ochronę mięśni przed rozpadem. Co podawano badanym? Suplement białka serwatki i placebo [...]
Proces starzenia się organizmu obejmuje m.in. starzenie się tkanki mięśniowej. Starzenie się mięśni szkieletowych charakteryzuje się spadkiem masy mięśniowej i funkcjonalności mięśni, co jest powodowane głównie zachwianiem równowagi pomiędzy syntezą a degradacją białek mięśniowych. Dlatego końcowy wniosek autorów tego badania był taki, że [...]
[...] potrzebujemy: Na biszkopt: 3 jajka 45 g mąki (mix ryżowa, kukurydziana, gryczana) 10 g Sugar free pudding 25 g ksylitolu (lub słodzik) pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 g jogurtu naturalnego Na masę: 200 g jogurtu naturalnego 400 g mleka kokosowego (najlepsze z lidla - dajemy całe - stałą część i wodę) 50 g ksylitolu ( lub słodzik ) 30 g [...]
Spośród trzech głównych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów i białek najważniejsze dla sportów sylwetkowych są białka. A nikt nie wie o odżywianiu tyle co kulturysta, ponieważ żaden inny sport nie wymaga tak precyzyjnego odżywiania. Najlepszym czasem zastosowania koktajli proteinowych zawierający ten rodzaj białka jest spożycie ich tuż [...]
Witamina D nazywana jest "witaminą słońca". W jaki sposób światło słoneczne przyczynia się do produkcji witaminy D? Kiedy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych, to one" przekształcają" związki na skórze w prekursory witaminy D. Następnie wątroba i nerki przekształcają te prekursory w formy witaminy D, z których może korzystać nasz [...]
Kreatyna to bodaj najpopularniejszy suplement sportowy. Upodobali ją sobie szczególnie sportowcy z dyscyplin siłowych i sylwetkowych, a to z tego powodu, że jej suplementacja, co potwierdzają badania naukowe i opinie użytkowników, wspomaga spektakularnie rozwój masy i siły mięśni. Jednak wyczynowi i amatorscy miłośnicy ciężarów lubią zestawiać ze [...]
[...] Ruszajmy zatem dalej. Wpływ stażu treningowego i wieku, a robienie masy Część z Was zapewne już długo ćwiczy na siłowni (ja sam walczę ze swoimi słabościami już ponad 30 lat). Logiczne jest, że jeśli tylko trening, który wykonywaliście w ciągu tylu lat, był choć trochę poprawny, zbudowaliście już sporo mięśni (sporo to oczywiście rzecz [...]
Istnieje wiele substancji, które mogą mieć wpływ na osiągi kolarza, pływaka, maratończyka czy sprintera. Wśród najbardziej znanych znajdują się kreatyna, beta-alanina, wodorowęglan sodu i węglowodany. Te ostatnie są szczególnie ważne, jeśli kontynuuje się pracę dłużej niż 60 minut. W cytowanym eksperymencie najbardziej rzuca się w oczy wpływ [...]
[...] iż przejście COVID nie musi zostawiać trwałego śladu na sercu i możliwy jest u takich osób bezpieczny powrót do profesjonalnej aktywności sportowej. Niemniej jak widać, aż u 30 osób z badanej grupy wystąpiły niebezpieczne zmiany związane z mięśniem sercowym. Trzeba pamiętać, iż zawodowi sportowcy są wyjątkową grupą, więc „zwykli” ludzie mogą [...]