Wyniki badań sugerują, iż witania ospała ma wpływ na zmniejszenie stresu, lęku i poprawę samopoczucia. W jednym z badań przy podawaniu trzy razy dziennie po 300 mg ekstraktu dziennie zaobserwowano spadek stężenia kortyzolu o 27,9%, w grupie placebo o 7,9%. Istnieją też przykłady badań, których autorzy sugerują, iż ashwagandha bardzo silnie tłumi [...]
Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
Czy zastanawiałeś się kiedyś jaki jest związek między naszymi wyborami żywieniowymi a zdrowiem naszej planety? A czy wiesz, jak nawet niewielkie zmiany w diecie mogą znacząco zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych, jednocześnie poprawiając Twoje samopoczucie? Czytaj dalej, żeby się dowiedzieć, jaka dieta jest przyjazna dla naszej planety i czy [...]
[...] że to niezdrowe i tak dalej, ale naukowcy i lekarze udowadniają, że jest inaczej. Jeśli nigdy nie czyściłeś swoich wnętrzności, nigdy w życiu, bracie, masz w sobie odchody z 30 dni, po prostu siedzisz, dlatego twój oddech śmierdzi. Dlatego jesteś stęchły. Dlatego dużo się pocisz. Ogólnie czuję się dobrze. Kiedy odczuwam mdłości lub coś w tym [...]
[...] fermentacji, a najlepiej grzybek startowy. Naczynie, czyli słoik przykryty gazą lub bawełnianą ściereczką, zabezpieczony gumką recepturką, ustawić należy w ciepłym (20 do 30 stopni) miejscu, ale z dala od bezpośredniego światła. Po upływie 7 do 10 dni herbatę trzeba odsączyć, by wstrzymać fermentowanie i oddzielić herbatę od grzybka. Napój [...]
[...] owoce actinidia została pierwszy raz opisana w 1981 r. W Europie można nabyć odmiany kiwi gold (actinidia chinensis) oraz kiwi zielone (actinidia deliciosa). Dopiero od 30 lat uznaje się kiwi za alergen. W największej mierze zawdzięczamy to licznym opisom przypadków. Alergia na kiwi może objawiać się: zespołem alergii jamy ustnej: świąd i [...]
Witamina D kojarzy nam się głównie ze słońcem jako jej naturalnym źródłem. Większość z nas ma jej niedobory, stąd też na rynku mamy bardzo dużo suplementów, które pozwalają uzupełnić jej braki. Witamina D ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a jej niedobory niosą za sobą ryzyko problemów zdrowotnych, od osteoporozy aż po choroby autoimmunologiczne. [...]
O sterydach anaboliczno-androgennych krąży nieprawdopodobna ilość mitów i nieprawdziwych informacji. Kamyczek do ogródka dorzucił Christoffersen T. i wsp. w badaniu, które zostanie opublikowane 1 października 2019 r. Czy to znaczy, że SAA znacząco zwiększają ryzyko, iż ktoś weźmie karabinek Ruger Mini-14 oraz pistolet Glock i pójdzie zabić [...]
[...] z eliminacji jedynie pierwsze dziesiątki zawodników, a nie regulaminowe piętnastki. Skróciło to nieco zawody, ale i tak pierwszego dnia (w piątek), skończyły się one o 23:30, przebiegając bez żadnej przerwy na posiłek, co najbardziej odczuli sędziowie, ratując się jakimś batonikami i kawą. Można oczywiście wydłużyć następne Mistrzostwa o 1 [...]
Jeśli miałbym komuś polecać nawet symboliczną suplementację, to z pewnością zalecałbym magnez i potas. A im ktoś jest bardziej aktywny fizycznie, tym większe może być zapotrzebowanie na składniki mineralne. Norma magnezu dla mężczyzny to 400-420 mg dziennie, jednak sportowcy mogą potrzebować go o wiele więcej. Magnez a ryzyko raka Wystarczające [...]
[...] go od innych, było jego podejście do treningu. Zamiast trenować godzinami, chodził na siłownię tylko przez 45 minut dziennie. To podejście do jakości nad ilością jest czymś, co nadal praktykuje. Teraz 62-latek wciąż jest w świetnej formie. Jego Instagram jest pełen filmów i zdjęć, które pokazują, że wygląda prawie tak dobrze, jak 30 lat temu.
[...] badali związek podawania biotyny ze stężeniem lipidów w osoczu, a także glukozy i insuliny u osób z cukrzycą typu 2 i bez cukrzycy. Chorych na cukrzycę i osoby w wieku 30–65 lat bez cukrzycy przydzielono losowo do dwóch grup i podawano albo 15 mg biotyny, albo placebo przez 28 dni. Wyniki ekpserymentu naukowego witamina H znacznie obniżyła [...]
[...] sięganie po wolną od chemii żywność organiczną. Większość posiłków to wegańskie opcje, ale od czasu do czasu można jeść także ryby. Typowa dieta makrobiotyczna składa się z: 30% pełnych ziaren 40% warzyw sezonowych 20% białka (najlepiej pochodzenia roślinnego) 10% wodorostów, orzechów lub innych nasion. Dieta makrobiotyczna wyklucza mięso i [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
[...] Komentarz Samo podawanie berberyny u osób otyłych nie jest rozwiązaniem, należy jeszcze całkowicie zmienić nawyki żywieniowe, codziennie spacerować przynajmniej przez 30 minut, a kilka razy w tygodniu warto wdrożyć aktywność fizyczną (trening siłowy, jazda na rowerze, jakaś forma niezbyt intensywnego treningu interwałowego). Referencje, [...]
Istotnym elementem, który będzie decydował o tym, jak dany trening będzie wpływał na rozwój muskulatury, są przerwy pomiędzy seriami. Otóż jak wykazują badania, dobór odpowiedniego czasu nie powinien być przypadkowy, a jego długość uwarunkowana powinna być celem naszego wysiłku. Ile powinny więc trwać przerwy między seriami, aby trening był [...]
Trening siłowy jest jedynym sposobem na to, aby zbudować sylwetkę, o której marzymy. Bez regularnego przeciążania mięśni, podczas wysiłku o charakterze beztlenowym, nie możemy mówić o znacznym powiększeniu muskulatury i jest to fakt, z którym trudno polemizować. Jednak sam trening siłowy, wykonywany w sposób schematyczny, machinalnie, również ma [...]
[...] CK lub CPK) występującego głównie w mięśniach, sercu, mózgu. Podwyższony poziom CPK świadczy o uszkodzeniu mięśni. Normalna wartość to 55-170 j/L dla mężczyzn oraz 30-135 j/L dla kobiet. W 33 numerze „Crossfit Journal” przytoczona jest historia zapaśnika, rangera i członka oddziału antyterrorystycznego SWAT - Briana, który [...]
[...] Kim i wsp. wzięło udział 8 elitarnych koreańskich kulturystów w wieku od 18 do 25 lat. Spożywali gigantyczne ilości białka: 4.3 ± 1.2 g/1 kg masy ciała dziennie 30% białka (z tego 28% z odżywek, 72% z diety). Tłuszcze Kulturyści często dostarczają o wiele więcej tłuszczów, w tym nasyconych, w porównaniu do osób nietrenujących. [...]
Większość z nas nie dba o zdrowie swoich kości, dopóki nie doświadczy przykrych skutków np. rozwijającej się osteoporozy. Dzięki mocnym kościom jesteśmy sprawni i możemy się bez problemu poruszać. Kiedy Twoje kości są osłabione, wystarczy niewielkie uderzenie, aby doznać poważnego urazu. Podsumowanie Joga przynosi wiele korzyści dla naszego [...]