[...] produktów spożywczych, jest podaż niektórych składników mineralnych oraz witamin. Otóż żelazo oraz cynk z roślin są gorzej przyswajane przez organizm, aniżeli te same pierwiastki z mięs, podrobów, czy ryb. Dużą rolę w tym odgrywa wysoka zawartość błonnika w dietach wegańskich. Ponadto rośliny nie zawierają witaminy B12 oraz nie [...]
[...] podczas innych posiłków. Tak więc okazało się, że wyższe spożycie kalorii na śniadanie nie jest kompensowane mniejszym spożyciem kalorii w późniejszej części dnia. Takie same wnioski można wyciągnąć zarówno dla osób o prawidłowej masie ciała, jak i dla osób otyłych: im więcej kalorii zostało spożyte na śniadanie, tym więcej kalorii zostało [...]
Międzynarodowy zespół naukowców (Iran, Stany Zjednoczone i Kanada) postanowił sprawdzić, co lepiej wspierać będzie wysiłek zawodnika sportów walki i jego zdolności do prowadzenia skutecznej walki podczas zawodów. Wyniki i podsumowanie Najlepsze efekty uzyskano w grupie stosującej kombinację kreatyny z sodą oczyszczoną. Za wyznacznik efektywności [...]
[...] witamin i minerałów. Dzięki zawartości kwasu mlekowego powstałego w procesie fermentacji wzmacniają układ odpornościowy i usuwają toksyny z organizmu. Kwas buraczany Buraki same w sobie są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a dzięki fermentacji ich właściwości trawienne są jeszcze lepsze. Kombucha Kombucha to sfermentowany napój [...]
[...] poprzez oddziaływanie metylotrasferazy guanidynooctanu (GAMT). Później kreatyna miała być transportowana w ustroju i m.in. dostarczana do mięśni. Czy mięśnie same mogą produkować kreatynę? Ludzki atlas białek mięśniowych nie dostarcza danych o aktywności GAMT w mięśniach, co sugeruje brak biosyntezy kreatyny w miocytach (włóknach [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
[...] konieczne są kolejne porcje protein najlepiej podawane co 3-4 h. Dlatego osoby, których finanse są ograniczone, bardziej skorzystają na kupnie białka serwatkowego, gdyż same BCAA są o wiele droższe. Ponadto, mimo doraźnego efektu syntezy białek skłaniałbym się ku podawaniu także innych aminokwasów, których mięśnie potrzebują po intensywnym [...]
[...] tygodnie i przypomnieć sobie czy: moja aktywność ruchowa jest taka sama jak w okresie diety redukcyjnej? ciągle ćwiczę z wykorzystaniem ciężarów? zjadam dokładnie te same produkty i w takiej samej ilości jak podczas diety redukcyjnej? nie pozwalam sobie na wieczorne/weekendowe podjadanie? nie próbuje “zajadać” stresów/smutku? Jeśli [...]
[...] obejmujące np. edukację żywieniową. Wraz ze światowym wzrostem liczby zachorowań na nowotwory związane z przewodem pokarmowym obserwuje się bowiem epidemię otyłości. Te same czynniki, które sprzyjają nadmiernej masie ciała, tj. opieranie diety na wysokoprzetworzonej żywności i alkoholu oraz jadłospisy ubogie w błonnik, oraz witaminy i [...]
Nie wszystkie tłuszcze dostępne w pokarmie wchłaniane są w takim samym tempie i nie wszystkie pełnią takie same funkcje w organizmie. O ile w dietetyce największą uwagę zwraca się na trójglicerydy powoli rozkładane przez enzymy (długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe), tak za pośrednictwem rosnącej popularności diet ketogenicznych [...]
[...] zachowanie, które przyciąga uwagę i skłania do głębszej analizy wyglądu sportowego. Nie istnieje jeden wzorzec zachowań, chociaż każda zawodniczka wykonuje te same pozy, praktycznie równocześnie, to każda jest inna. Paulina to zawodniczka o bardzo kobiecym wyglądzie. Oceniając sylwetkę przodem uwagę przyciąga bardzo wąska talia w [...]
[...] W historii tego sportu są i byli bardzo utalentowani sportowcy, którzy pojawiali się i znikali. Wielu nawet pobiło rekord Schwarzeneggera siedmiu zwycięstw w Olimpii. Ale same zwycięstwa nie kwalifikują ich do takiego statusu, jaki ma Arnold. Ten wiele osiągnął od czasu przejścia na kulturystyczną emeryturę. „Austriacki dąb” zdobył światową [...]
[...] białek, miały podobny wpływ na regenerację mięśni i wyniki próby czasowej u dobrze wytrenowanych kolarzy. Jak widać, po zakończonym treningu interwałowym najlepiej podawać same węglowodany lub węglowodany + proteiny. Jeśli nie planujemy następnego treningu, po treningu siłowym lub interwałowym doskonale sprawdzi się niewielka ilość węglowodanów [...]
[...] siłowego. Przede wszystkim celem treningowym jest kształtowanie sylwetki, co wyznacza konkretne metody treningowe, jakie stosujemy. Wyniki Obie grupy kobiet uzyskały takie same rezultaty w odniesieniu do siły mięśniowej, jak i kompozycji sylwetki. Nie było między grupami statystycznie istotnych różnic. Wnioski Naukowcy brazylijscy doszli do [...]
Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem.
[...] stopa ma kontakt z ławką sporą swoją powierzchnią (grzbietową). W przysiadzie bułgarskim z podwyższeniem ma kontakt tylko poduszka stopy i palce. To nie są takie same ćwiczenia, mimo iż wydają się bardzo podobne. Przysiad bułgarski - zaangażowane mięśnie: mięsień pośladkowy wielki i pozostałe mięśnie pośladków czworogłowe uda, mięsień [...]
Sprzeczności pomiędzy dietetykami Śniadanie stanowi przedmiot sporu pomiędzy dietetykami. Zazwyczaj podzielone są opinie co do tego, jaką formę powinno ono mieć. Czy powinno zawierać węglowodany, czy też bazować tylko na białkach i tłuszczach. Podzielone są również opinie co do tego, czy powinno być one spożywane, czy też nie lub tego, jaką [...]
[...] była właściwie gwoździem do trumny dla ich marki. Zdjęcia na Facebooku Billa Comstocka malują dość rozczarowujący obraz tego, co dzieje się pod tym obiektem i mówią same za siebie. Bezdomni po prostu rozbili obóz na parkingu i chodniku przed siłownią. Jest to dość niepokojący widok. Wiele osób skomentowało, że jest tam przeokrutny brud i [...]
[...] sól, aromat i barwnik. Plusem jest zawartość witaminy B12, której często brakuje w diecie wegan i brak substancji konserwujących. Czy wartości odżywcze są takie same jak w klasycznym serze? Otóż nie. Tradycyjny ser to przede wszystkim tłuszcz i białko. W tym przypadku nie ma ani grama białka. Jest duża ilość tłuszczu i trochę [...]
[...] się być kiepskim narzędziem do nauczania prawidłowego odżywiania. Można się nim jednak posłużyć w przypadkach osób ze skrajnie złymi nawykami żywieniowymi, które nawet nie robią same zakupów, a planują zacząć. Pamiętać jednak należy, że samo oznakowanie produktów spożywczych na niewiele się zda, jeśli nie pójdzie za nim wyczerpujące wyjaśnienie.