[...] witaminy A Podroby są również bogate w witaminę A, a jej nadmiar jest magazynowany w wątrobie, a nie wydalany z moczem. Nadmiar witaminy A może powodować objawy, takie jak bóle głowy, nudności i zawroty głowy. Wysoka zawartość witaminy A jest szczególnie toksyczna dla płodu i może powodować wady wrodzone. Dopuszczalny górny poziom spożycia [...]
Amerykanie kojarzą nam się zwykle jako naród z nadwagą i otyłością, biegający od jednej restauracji typu fast food do drugiej. Potwierdzeniem tego są statystyki opublikowane w Reuters, gdzie Stany Zjednoczone uchodzą za najbardziej "otyły" kraj. Mieszka w nim aż 34% osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne z powodu nadmiaru kilogramów. [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
[...] gasną, jeśli spróbuje się danego dania. A przecież warzywa, aromatyczne przyprawy, różnego rodzaju ryż czy kasze to bardzo smaczne produkty. Nikogo nie musisz nawracać Tak jak wyżej pisałam, żeby poczęstować gości czymś wegańskim, tak jeszcze raz podkreślamy – nie nawracaj nikogo. Daj spróbować. Powiedz, że dla Ciebie to idealne rozwiązanie, [...]
[...] w dzisiejszych czasach nieważne czy stosujemy dietę ketogeniczna, czy konwencjonalną, zazwyczaj jest ona uboga w warzywa. Z kolei powinniśmy starać się spożywać ich jak najwięcej, nawet na diecie ketogenicznej - pamiętając jednak, aby nie przekroczyć progu węglowodanowego. Warzywa są bardzo ważne, ponieważ są nie tylko źródłem [...]
Okres nadwyżki kalorycznej w połączeniu z ciężkimi treningami zwykło nazywać się potocznie masą. Większość osób zgłaszających się do trenera czy dietetyka boi się przytyć, a jako cel obiera sobie redukcję, określając ją, jako: docinka, wysmuklenie, zgubienie tłuszczyku, schudnięcie lub zrzucenie X kilogramów. Zaledwie mały odsetek osób chce [...]
Wśród przeciwników aspartamu i innych sztucznych substancji słodzących, dość popularne jest przekonanie o ich szkodliwości i wpływie na zwiększone łaknienie, a co za tym idzie dostarczanie większej ilości energii z pożywienia. Podsumowanie Badania naukowe nie potwierdzają rakotwórczego potencjału aspartamu, jego wpływu na zwiększenie apetytu ani [...]
[...] dla zdrowia kości. Niedawno w przeglądzie opublikowanym w czasopiśmie Osteoporosis International zasugerowano, że spożywanie większej ilości białka, zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego, wiąże się z lepszą gęstością kości i zmniejszeniem ryzyka urazów kości udowej. Zaznacza się jednak fakt, że korzyści te zależą również od odpowiedniej [...]
[...] przypadkach polecam wyłącznie zwiększanie aktywności ruchowej, celem uzyskania pięknej sylwetki. Lepszym rozwiązaniem wydaje się połączenie zwiększonej aktywności ruchowej z dobrze skonstruowaną dietą redukcyjną. Dążąc do jak najszybszych efektów, nie należy zwiększać bezrefleksyjnie aktywności ruchowej. Lepiej mniej zjeść niż zbyt dużo trenować.
[...] (kwas asparaginowy), cysteina, glutaminian, glutamina, glicyna, hydroksyprolina, hydroksylizyna, prolina, seryna, tyrozyna. Przykładowo glutamina może mieć duże znaczenie jako odżywka mikroflory jelitowej, co kiedyś było uznawane za największą tego aminokwasu. Uważano, iż ten w sposób glutamina jest „tracona”. Tymczasem dzięki takiemu [...]
Większość z nas wie i rozumie, że pożywienie jest istotne dla naszego życia. Jest to przede wszystkim paliwo, ale także różne składniki odżywcze, które kształtują nasze zdrowie i samopoczucie. Nie każdy jednak ma dobrą relację z jedzeniem. Co to znaczy? Niektórzy wiążą mocno jedzenie lub niejedzenie ze swoim stanem emocjonalnym. Przejadanie się [...]
[...] węglowodanowych powoduje, że chcemy ich jeść jeszcze więcej. Jest w tym ziarnko prawdy, ale to w zasadzie bardzo małe ziarenko... Wnioski i dowody w postaci badań Podobnie jak w przypadku produktów wysokotłuszczowych, tak samo w przypadku produktów węglowodanowych możliwy jest taki dobór pokarmów, by wspomagać kontrolę spożycia energii. W [...]
Wiele osób zaczynając swoją przygodę z dietą i treningami staje przed ważnym problemem - jaki cel obrać w kształtowaniu sylwetki? Odpowiednie dobranie celu jest konieczne do uzyskania jak najlepszych efektów w jak najkrótszym czasie. Źle dobrana dieta czy bezsensowne machanie hantlami nie tylko nie dadzą nam upragnionych efektów, lecz dodatkowo [...]
Ludzie od lat starają się znaleźć jak najbardziej efektywny sposób na utratę zbędnych kilogramów. Każdego roku powstaje kilka modnych diet, które mają nam zapewnić spalanie tkanki tłuszczowej oraz kształtowanie ładnej sylwetki. Wiele z tych diet bardzo szybko upada i okazuje się, że nie były warte wysiłku. W dni nietreningowe, gdy nasze mięśnie [...]
Enzymy trawienne najczęściej kojarzą się ze wsparciem układu trawienia. Dopóki nasz organizm dobrze radzi sobie z przyswajaniem pokarmów i nie mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to zazwyczaj nie poszukujemy żadnego wsparcia w tym zakresie. Jednak w przypadku dysfunkcji trawiennych mogą być one pomocnym dodatkiem dla osób np. [...]
[...] masy mięśniowej, ani redukcja tkanki tłuszczowej nie są wcale takie proste i oczywiste. Mając to na uwadze, postanowiłem przygotować przegląd najczęstszych problemów, jakie możesz napotkać w pierwszych latach treningu. Zresztą wcale nie jest powiedziane, iż występują one tylko w początkowym okresie ćwiczeń. Zwykle, jeśli celem jest [...]
Wahania masy ciała podczas odchudzania to dość powszechne zjawisko, o które pytają osoby redukujące. Zazwyczaj zaniepokojone są one tzw. efektem jojo, na który jesteśmy narażeni po zaprzestaniu trzymania się diety. Jednak nie jest to takie proste, gdyż wahania wagi pojawiają się nawet na wyraźnym deficycie kalorycznym. Skoro jemy mniej, niż [...]
Okres redukcji dla nikogo nie jest łatwy ani przyjemny. Niekiedy jest to ogromny wysiłek dla naszego ciała, jak i umysłu. Trenujemy wtedy naszą siłę woli i widzimy, ile możemy wytrzymać, co w pewnych sytuacjach sprawia, że jesteśmy silniejsi. Treningi to tak naprawdę dla nas „pikuś”. Najgorsza okazuje się dieta, która systematycznie ma obniżane [...]
[...] metabolizmem jest zjedzenie określonej ilości kalorii wyliczonych w diecie. Problem pojawia się najczęściej, gdy jesteśmy w okresie budowania masy mięśniowej. Ilość energii, jaką musimy dostarczyć z pożywienia, jest wysoka, często sięgająca od 3500 do 4000 kcal dziennie, a czasami nawet więcej. W wyniku reakcji sody z kwasem solnym obecnym w [...]
[...] mobilizacją. Jednak mijają miesiące, a nawet lata, a ich ciało nie zmienia się. Nie zmienia się ich poziom otłuszczenia czy ilość muskulatury, co sprawia, że sylwetka jak wyglądała przed pójściem na pierwszy trening, tak też wygląda obecnie. To sprawia, że zaczynamy wątpić w celowość treningów oraz to, czy nadajemy się do tego typu sportu. [...]