[...] a otrzymamy dokładne informacje co do ilości zawartych białek, tłuszczy i węglowodanów. Dobrze kontrolować przynajmniej podaż kaloryczną każdego dnia, aby było wiadomo, jaka ilość jedzenia nam służy. W miarę możliwości warto trzymać się stałego menu. O czym należy pamiętać? Budowanie masy mięśniowej wymaga od nas, aby jeść więcej kalorii [...]
Gdy już dowiadujemy się, że dotknęła nas nietolerancja pokarmowa, dieta staje się bardzo często przekleństwem. W naszej głowie jest burza, jak jeść, co jeść i kiedy, by polepszyć parametry zdrowotne? Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji. Kiedy mamy objawy, potwierdzamy nietolerancję w testach [...]
[...] zarzekają się, że nie wiedzą, co mają jeść. OK, rozumiem, że te tysiące książek, broszur, publikacji elektronicznych, filmów i codziennie publikowanych aktualizacji o tym, jak przygotowywać posiłki dla kulturysty są niedostępne? Przepraszam, ale nie zauważyłem, żeby zdobycie wiedzy było obecnie jakimkolwiek problemem. Wielu kulturystów czy [...]
[...] jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego wysiłku. Czytając ten artykuł, dowiesz się jak zrobić to bezpiecznie i skutecznie. Unikaj modnych diet i [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
[...] która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia żywieniowa, która [...]
Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
[...] kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie Odpowiedź na każde z tych [...]
[...] błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może powodować wzdęcia, gazy, a także bóle [...]
Ostatnimi czasy dużo więcej usłyszeć można o jarmużu, jest on też coraz bardziej dostępny. Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, nazywany często kapustą bezgłową, jego liście są dość długie, o nierównych zarysach, mają karbowaną strukturę. Dostępnych jest wiele jego odmian, które różnią się od siebie kolorem liści oraz smakiem. Jak jeść [...]
[...] umiarkowanie, prawdopodobnie stracili do 5 kilogramów. Dodał, że ci, którzy codziennie spożywali więcej białka, spożywali też średnio mniej kalorii. „Chcesz wiedzieć, jak jeść więcej i schudnąć? Upewnij się, że dodajesz trochę białka do swoich posiłków. Naukowcy zbadali, co się stanie, gdy do posiłku dodasz trochę więcej białka. W badaniu [...]
[...] zawiera aż 20 porcji! W jednej porcji mamy 3,5 g białka, 8,8 g tłuszczu i 12 g węglowodanów. Daje nam to ok. 125 kcal. Chyba każdy przyzna, że to tyle, co nic. Diecie nie zaszkodzi, a ile radości z tego będzie. No to jak? Lubisz orzeszki? Lubisz czekoladę? Najbardziej na świecie lubisz czekoladę z orzeszkami? NUTLOVE jest stworzony dla Ciebie!
[...] się słyszy o korzyściach płynących z treningu na czczo, pamiętaj jednak, że brak paliwa może obniżyć Twoją wydajność. Jeżeli czeka Cię trening, na którym chcesz dać z siebie jak najwięcej, poprawić wyniki sportowe, to lepiej coś zjedz. Zastanów się, jak długi będzie Twój trening i jak intensywny? Oszacuj, jak bardzo potrzebujesz dodatkowej [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Diana Moric zyskała sławę 3 lata temu, zaraz po tym jak... doznała kontuzji kolana. Trenowała zapasy i judo, zdobyła wiele medali, ale przez problemy zdrowotne, zmuszona była przerwać karierę. To jednak okazało się sukcesem dla tej pięknej blondynki, ponieważ zaczęła publikować na Instagramie zdjęcia i filmy ze swojego życia, które zostały [...]
Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna? Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]
Japońska dieta jest jedną z najzdrowszych na świecie, szczególnie jeśli porównamy ją z dietami zachodnimi, bogatymi w żywność przetworzoną. Japończycy jako naród jedzą dużo zdrowej żywności, regularnie ćwiczą i unikają używek. Dzięki temu mają niski wskaźnik otyłości i cieszą się długą żywotnością. Jak wygląda dieta Japończyka? Dieta w Japonii [...]
[...] ale ma też mnóstwo składników odżywczych i jest pyszne. Pomimo że większość z nas już wie, iż awokado jest owocem, to w świadomości wielu osób funkcjonuje bardziej jako warzywo. Wynika to z tego, że owoce to dla nas coś, co jest słodkie, soczyste, a awokado jest raczej wytrawne (choć pasuje także do dań na słodko). To, co je łączy z [...]
[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]