Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i jednocześnie bardzo odżywczymi. 

  1. Korzystaj z sezonowych produktów
  2. Jabłka – potęga błonnika i wszechstronność 
  3. Dynia – wszechstronna i bogata w składniki odżywcze
  4. Dynia piżmowa — zaskakująca i pyszna
  5. Żurawina – ozdobi swym kolorem każdą potrawę
  6. Brukselka – niepozorna, a jakże odżywcza
  7. Gruszki – błonnik i nie tylko
  8. Słodkie ziemniaki – bogactwo składników odżywczych
  9. Podsumowanie

Korzystaj z sezonowych produktów

Jedzenie sezonowe to możliwość cieszenia się produktami o najwyższej wartości odżywczej i pięknym świeżym wyglądem. Ponadto jest to ogromne wsparcie dla lokalnego rolnictwa. Przyjrzyjmy się siedmiu jesiennym produktom, które powinny znaleźć się na Twoim talerzu.

Jabłka – potęga błonnika i wszechstronność 

jabłka

Jabłka jedzone ze skórką stanowią fenomenalne źródło błonnika. Dostarczają także mnóstwo witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który chroni komórki przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Jeśli chodzi o czerpanie korzyści zdrowotnych z jabłek, możliwości jest bardzo dużo. Najczęściej jemy jabłka na surowo i w zasadzie to nie wiem, czy jest ktoś, kto ich nie lubi.

Dla urozmaicenia możesz plasterki owoców posypać cynamonem lub posmarować masłem orzechowym. Jabłka mogą być także częścią potraw wytrawnych np. dań mięsnych, zup czy sałatek. Są także wspaniale rozgrzewające w wersji pieczonej w piekarniku i to zarówno solo, jak i z dodatkiem korzennych przypraw i miodu.

Dynia – wszechstronna i bogata w składniki odżywcze

Dynia jest doskonałym źródłem witaminy A, która utrzymuje zdrowe zęby, skórę i tkanki miękkie, a jednocześnie poprawia wzrok i potencjalnie zmniejsza ryzyko chorób. Należy pamiętać, że dekoracyjne dynie rzeźbione różnią się od odmian uprawianych do spożycia. Dynie kulinarne mają grubszy, ciemniejszy miąższ, idealny do gotowania. Z dyni zrobisz przepyszną zupę krem, urozmaicisz swój gulasz, danie z makaronem, a nawet hummus. Nie zapominaj o pestkach dyni — są bardzo pożywne!

Dynia piżmowa — zaskakująca i pyszna

dynia piżmowa

Dynia piżmowa wygląda nieco inaczej niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni najbardziej. Jest beżowa i ma kształt przerośniętej gruszki. Jest dość niepozorna, ale warto wiedzieć, że stanowi świetne źródło witaminy A, która odgrywa kluczową rolę w zdrowiu oczu. Zawiera również sporą dawkę witaminy C, magnezu, potasu i błonnika.

Składniki odżywcze zawarte w dyni piżmowej mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny, obniżyć ciśnienie krwi, poprawić trawienie i ustabilizować poziom cukru we krwi. Zawartość błonnika sprawia, że dynia piżmowa jest doskonałym wyborem dla zdrowia układu trawiennego i serca. Dynia piżmowa nadaje daniom słodki i pikantny smak. Ma kremową, gładką konsystencję, co sprawia, że po ugotowaniu idealnie nadaje się do zup, gulaszu, makaronów, risotto, wypieków i nie tylko.

Polecamy również: Najlepsze preparaty na odporność - jakie suplementy wybrać?

Żurawina – ozdobi swym kolorem każdą potrawę

Żurawina jest bogata w witaminy C, K i E. Ma fantastyczny ciemnoczerwony kolor, który nie tylko zdobi talerz lub kubek herbaty, ale też informuje nas o bogactwie przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki. Żurawinę możesz dodać do sałatek, owsianki, herbaty, a także do dań mięsnych.

Brukselka – niepozorna, a jakże odżywcza

brukselka

Brukselka należy do rodziny roślin krzyżowych, jak łatwo się domyślić jej krewnym jest m.in. kapusta. Stanowi doskonałe źródło witamin A, C, K, kwasu foliowego, żelaza oraz błonnika. Jak jeść brukselkę? Możesz ją ugotować i dodać ot tak solo do posiłku. Znakomicie smakuje i chrupie po upieczeniu w piekarniku. Jest także bardzo chętnie wykorzystywana do różnego rodzaju szaszłyków i przetworów.

Gruszki – błonnik i nie tylko

Gruszki, zwłaszcza gdy jesz je ze skórką, są doskonałym źródłem błonnika, witamin C i K, potasu i miedzi. Te składniki odżywcze przyczyniają się do lepszej odporności, obniżają poziom cholesterolu i wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Gruszki, tak samo jak jabłka, można jeść solo, ale także jako dodatek do dań słodkich i wytrawnych.

Potnij gruszkę na kawałki i dorzuć do owsianki, by uzyskać słodki akcent. Możesz je zmiksować do postaci koktajlu albo nadziać przyprawami, orzechami i miodem i upiec w piekarniku. Gruszki nadają się także do dań mięsnych, dodając im nieco niekonwencjonalnego smaku.

Słodkie ziemniaki – bogactwo składników odżywczych

bataty - słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki, czyli bataty są gwiazdami odżywczymi, dostarczającymi błonnika oraz witamin A, C i potasu. Mogą one korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu, zdrowie układu trawiennego, regulację poziomu cukru we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom przewlekłym i kontrolować masę ciała.

Jak jeść bataty? Pokrój je w dowolny kształt, dodaj oliwy z oliwek, ulubione przyprawy i upiecz w piekarniku zdrowe frytki. Bataty mogą być też częścią gulaszu albo stanowić słodki dodatek do zupy krem.

Polecamy również: 10 suplementów na walkę z jesienną depresją

Podsumowanie

Wkraczając w sezon jesienny, korzystajmy z darów natury. Włączenie tych bogatych w składniki odżywcze, jesiennych pokarmów do naszych codziennych posiłków zaspokoi podniebienie i wprawi nas w dobre samopoczucie. Tak więc wybierz się na rynek i wyglądaj cudownych kolorów, jakie daje jesienna natura — jabłka, gruszki, żurawina, dynia, bataty i wiele innych ozdobią Twój talerz, nacieszą brzuchy, a przy okazji zadbają o zdrowie.

Źródła:

  • The Benefits of Seasonal Eating - UMMS Health
  • Study finds link between seasons and eating habits (medicalxpress.com) 
  • Online Tools | Nutrition.gov
Komentarze (1)
M-ka

Jeszcze śliwki węgierki i świeże orzechy oraz, co oczywiste, grzyby.
Warzywa korzeniowe też zawsze były jesienią bardzo wartościowe, zebrane niedawno z pól jesienne odmiany, więc jeszcze nie wyjałowione ze smaku i składników odżywczych poprzez długie przechowywanie (ziemniaki, buraki, marchew).
Dobra pora roku na niektóre przetwory czy mrożenie.

0