SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

błonnik

  • Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4280 Data: 2019-03-17 09:01:35
  • Czy błonnik pomaga tylko w poprawie trawienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy, kto jest na diecie, a jego ambicją jest kształtowanie swojej sylwetki tak, aby była dla niego satysfakcjonująca wie, że błonnik jest niezbędnym elementem diety. Czym jest błonnik? Gdzie go znajdziemy? Jaka jest jego funkcja w naszym organizmie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Z czego składa się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2315 Data: 2018-03-11 07:25:10
  • Błonnik - dlaczego warto go jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal energii, co sprawia, że planując jego udział w diecie, powinniśmy przyjąć tego typu wartość. Jak błonnik wpływa na organizm? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4382 Data: 2017-06-30 23:43:28
  • [...] długość cyklu miesiączkowego itd. Jak powiedział pewien znany dietetyk, nie są mu znane badania, w których sama mała podaż tłuszczu wywołałaby podobne zmiany. Czy rodzaje błonnika różnią się oddziaływaniem na hormony? Tak. BS Reddy i jego współpracownicy wskazali, że otręby pszenne i w mniejszym stopniu otręby owsiane, powodują zmniejszenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 597 Data: 2023-06-26 13:00:56
  • Czy błonnik obniża apetyt?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Włókno pokarmowe, czyli błonnik, odgrywa specyficzną rolę w diecie. Odpowiednio wysoka jego podaż może być skutecznym narzędziem nie tylko w regulacji funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale również kontroli poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia tętniczego, czy nawet apetytu. Zaniedbanie tego aspektu przy bilansowaniu codziennych jadłospisów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1179 Data: 2021-09-24 15:29:38
  • [...] w tak dużym stopniu i tak skutecznie, jak powszechnie się sądzi. Okazuje się, że jest tak naprawdę z uwagi na niski indeks glikemiczny tego produktu i wysoką zawartość błonnika w soi, który wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów. Białko – wpływ na zdrowie Białko a zdrowie to nieco pomijany temat, często wypierany przez dyskusje na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70153 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] musli czy deserów. Co zamiast masła? Kremy orzechowe to kolejna smaczna opcja dla osób pragnących wzbogacić swoją dietę o wartościowe kanapki. Bogate w tłuszcze roślinne, błonnik i białko mogą stanowić świetną przekąskę w ramach diety odchudzającej. Zawiera także składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo i cynk, oraz witaminy, w tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 906 Data: 2024-04-03 09:04:20
  • [...] 5,1 g, a węglowodanów 5,7 g. Cukry stanowią minimalną część kaloryczności, jest to około 0,5 grama, jednak nie jest to cukier dodany. Ponadto odżywka ta oferuje 1,8 grama błonnika na 100 gramów, co jest dodatkowym atutem dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Nie można też zapominać o antyoksydantach obecnych naturalnie w roślinnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 388 Data: 2024-04-05 08:18:06
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2084 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 464141 Data: 2017-10-10 15:00:28
  • Dopalacze i hamulce dla metabolizmu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] wysokoprzetworzone charakteryzują się niższą gęstością składników odżywczych (tj. niższą zawartością i różnorodnością składników odżywczych na kalorię), mniejszą ilością błonnika pokarmowego i nadmiarem cukrów prostych (glukozy, fruktozy) lub dwucukrów (lub ich odpowiedników, np. sacharozy, syropu glukozowo-fruktozowego), co czyni je [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3129 Data: 2019-05-22 12:10:30
  • Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1009 Data: 2022-08-11 07:10:24
  • [...] czy wydolnościowych, jak diety z dodatkiem węgli. Wybieraj te źródła, które nie są zasobne w cukry. Powinny one być dodatkowo bogate w minerały, witaminy i błonnik. Nie raz spotykamy wartości w gramach na kilogram masy ciała, jakie powinniśmy dostarczyć w naszej diecie, jednak myślę, że nie ma co wychodzić z tego typu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18265 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13319 Data: 2020-11-25 07:50:24
  • [...] węglowodanów, 30% tłuszczów. Szczególny nacisk kładzie się na zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych (pochodzenia zwierzęcego) i zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w błonnik, takich jak owoce i warzywa. Te ostatnie mogą zarówno promować sytość, jak i dostarczać szeroką gamę dobroczynnych mikroelementów. Zmniejszenie dziennego poboru [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3960 Data: 2020-04-08 11:42:20
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] posiadają diety niskotłuszczowe i niskowęglowodanowe, zarówno pod względem utraty LBM, jak i tłuszczu, Prawie taką samą skuteczność posiadają diety VLCD, lowcarb, bogate w błonnik i niskotłuszczowe – tylko znów niestety naukowcy stosują często tą samą nazwę do kompletnie odmiennych programów dietetycznych. Jednak w niektórych badaniach grupa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7079 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • Ile kalorii ma pizza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ser zawiera sporo wapnia oraz witamin z grupy B sos pomidorowy to źródło prozdrowotnego likopenu, a także witaminy A i potasu cebula jest bogata w witaminę C, chrom i błonnik, a ponadto pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu Zdrowsza wersja pizzy Pizzę można przygotować również w nieco zdrowszej wersji, wykorzystując mąkę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 173254 Data: 2017-07-29 12:38:43
  • [...] doczekać się wystąpienia plamicy wątrobowej. Tiopuryny mogą powodować biegunki oraz toksyczne zapalenie wątroby. Podsumowanie 1. W dzień zawodów unikaj pokarmów bogatych w błonnik. 2. Stosowanie środków z grupy NLPZ/NSAID powinno być ostatecznością, szczególnie dla biegaczy, gdyż sam wysiłek długotrwały może powodować problemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14784 Data: 2017-12-08 23:36:10
  • [...] przyczyniła się do większej poprawy glikemii (mniejsze stężenie insuliny, spadek wskaźnika HOMA-IR). Co jest skuteczne, a co nie, dla redukcji masy ciała? diety bogate w błonnik mogą mieć wpływ na redukcję masy ciała diety zawierające pokarmy o niskim indeksie glikemicznym diety o niskiej zawartości węglowodanów, dużej podaży protein i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26989 Data: 2019-02-19 10:38:08
  • Jaka dieta przy hipoglikemii? Czy mogę mieć hipoglikemie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Warto jednak zauważyć, że dodanie do potraw bogatych nawet w węglowodany złożone źródeł białka i tłuszczów może również pomóc w kontrolowaniu poziomu glikemii. Podobnie jak błonnik, białka i tłuszcze opóźniają opróżnianie żołądka i uwalnianie glukozy do krwi, co może przyczynić się do utrzymania równowagi glikemicznej. Dlatego też dieta powinna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 272 Data: 2024-04-08 11:43:43