Czy błonnik obniża apetyt?

Włókno pokarmowe, czyli błonnik, odgrywa specyficzną rolę w diecie. Odpowiednio wysoka jego podaż może być skutecznym narzędziem nie tylko w regulacji funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale również kontroli poziomu cholesterolu we krwi i ciśnienia tętniczego, czy nawet apetytu. Zaniedbanie tego aspektu przy bilansowaniu codziennych jadłospisów skutecznie może utrudnić starania o lepszą sylwetkę, stan zdrowia, czy samopoczucie psychiczne.

Budowa i rodzaje błonnika

błonnik

Nazwa błonnika odnosi się do włókienkowatej budowy ścian komórkowych roślin. Pod względem chemicznym należy on do węglowodanów, jednak nie podlega pełnemu trawieniu. Rozróżnia się błonnik rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny w wodzie. Oba często występują w produktach spożywczych w swoim towarzystwie, jednak w pewnym stopniu różnią się od siebie właściwościami.

Błonnik rozpuszczalny występuje niemal we wszystkich produktach spożywczych pochodzenia roślinnego, czyli zbożach, nasionach, orzechach, warzywach i owocach. Frakcję nierozpuszczalną błonnika z kolei można znaleźć głównie w pełnych ziarnach zbóż, orzechach i niektórych warzywach.

Polecamy również: Który błonnik wybrać? Błonnik rozpuszczalny, nierozpuszczalny, funkcjonalny

Właściwości błonnika rozpuszczalnego

Wpływ na apetyt

Włókno pokarmowe rozpuszczalne w wodzie jest do pewnego stopnia trawione i dostarcza nieznacznych ilości kalorii. Po przedostaniu się do organizmu ulega spęcznieniu i przybiera postać przypominającą żel. Wzrost lepkości treści pokarmowej oraz pęcznienie jest jednym z czynników, za którego pośrednictwem błonnik hamuje apetyt. Ponadto produkty spożywcze bogate w błonnik często wymagają długiego ich przeżuwania, a jest to jeden z ważnych aspektów kontroli nad łaknieniem.

Cholesterol i cukier we krwi

Dodatkową korzyścią wynikającą z fizykochemicznych właściwości błonnika rozpuszczalnego jest jego udział w regulacji gospodarki cholesterolowej oraz glukozowej. Otóż zwiększa on wydalanie lipidów z kałem oraz zmniejsza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego.

Zdrowie jelit

błonnik a jelita

Kolejną korzystną dla zdrowia właściwością tej frakcji błonnika jest wpływ na mikrobiom jelitowy. Włókno pokarmowe sprzyja liczebności i różnorodności mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy, a to z kolei ma wpływ na ochronę śluzówki jelit, syntezę neuroprzekaźników, czy łagodzenie stanów zapalnych i wzmacnianie układu odpornościowego. Wyżej wymienione działania, które wykazuje ta frakcja włókna pokarmowego, mogą być pomocne w łagodzeniu zaburzeń metabolicznych i napadów głodu, co duże znaczenie ma w profilaktyce i terapii m.in. otyłości, miażdżycy czy cukrzycy.

Polecamy również: Najlepszy probiotyk - jakie probiotyki wybrać?

Właściwości błonnika nierozpuszczalnego

Frakcja błonnika nierozpuszczalnego jest odporna na enzymy ludzkiego przewodu pokarmowego i ma neutralny wpływ na zawartość kalorii w posiłku. Jego właściwości w dużym stopniu wpływają na perystaltykę jelit, konsystencję stolca, a co za tym idzie regularność wypróżnień oraz codzienny komfort żołądkowo-jelitowy.

Przydatny może być szczególnie u osób z czynnościowymi zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego. Mimo że błonnik nierozpuszczalny wydaje się być korzystniejszy dla zdrowia, to pamiętać należy, że frakcje nierozpuszczalne i rozpuszczalne błonnika często występują w produktach spożywczych razem i nie powinno się skupiać na podaży jednej z nich, lecz na ogólnej podaży błonnika w diecie.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Wiosna na pelnej

Warto przeczytać

Komentarze (0)