[...] taką kompletną dietę zobaczyć i ocenić pod kątem ewentualnych niedoborów. Z pewnością papryka i por nie załatwiają kwestii zapotrzebowania na wit i skł mineralne, ani na błonnik. Niedobory niektórych z pomijanych czesto składników sprawiają natomiast, że organizm gorzej reaguje na dietęczy restrykcje energetyczne. Jeśli chodzi o błonnik, [...]
błonnik napewno nie przeszkadza w robieniu masy ani nie redukuje tłuszczu....błonnik jest węglowodan prawie nie strawny i zalega w jelitach tymsamym je pobudzając przez co możemy się normalnie wypróżniać
błonnik to nie tylko otręby błonnik masz w owsianych w warzywach. Przed i po treningowe powinny byc mięsne, już przed treningiem lepiej jajecznice zjeść niż serek.
obcinasz kcal tak jak kolega wyzej napisal, albo zwieksz dlugosc aerobów.. a co do oprózniania sie co 3 dni to zastosuj w diecie błonnik (do kupienia sa nawet smakowe), albo podmień któryś produkt na otręby (zawierają sporo błonnika) lecz moim zdaniem, błonnik w proszku (ok.10g) dziennie bedzie lepszym rozwiazaniem
Zgadza się... Ich ściany komórkowe zbudowane są głównie z wielocukru - chityny - tego samego, który buduje pancerze owadów i skorupiaków. Nie posiadamy enzymów, rozkładających ten polisacharyd, więc jest on klasyfikowany jako błonnik i nawet stosowany jako błonnik w suplementach diety (popularny chitosan).
[...] , a co za tym idzie reakcji wolnorodnikowych powstających w ludzkim organizmie jest bardzo duży. Ilość substancji antyodżywczych w tym modelu jest duży: niestrawny błonnik powoduje zaleganie treści pokarmowej w jelicie grubym powodując fermentacje (gnicie)białka, a tym samym doprowadzając do raka przewodu pokarmowego oraz obniżenie [...]
[...] substancji antyodzywczych w prod roslinnych jest ich wadą - polecam więc staranny dobór i odpowiednią obróbkę. Trudno zgodzić mi się jednak ze stwierdzeniem dotyczącym błonnika, czesto to jego brak właśnie doprowadza do spowolnienia motoryki przewodu pokarmowego - a nadmiar skutkuje nadmiernym jej przyspieszeniem. Błonnik rozkładany jest [...]
[...] Fruktoza to fruktoza, ten sam cukier, czy to w formie skrystalizowanego proszku, syropu czy w owocu - to ten sam związek chemiczny. Działa identycznie. Jedyna różnica to stężenie i błonnik, który łagodzi znacznie jej szkodliwe działanie. Tak naprawdę, błonnik to jedyna rzecz, która odróżnia rodzynki od fruktozy w proszku (cukru owocowego)...
30min bedzie ok Blonnik powinienes spozywac z duzej ilosci warzyw i zrodel weglowodanow, ale nie w okolicy treningu. Wtedy troche mniej. Mozesz dodac blonnik lub otreby, ale nie wiadomo czy problem w tym. Raczej organizm nie jest przyzwyczajony do takich ilosci pozywienia.
Moja dieta ewoluowała i mam kilka pytań do Was. Może ktoś mi pomoże. 1. Ilość węglowodanów. Nie przekraczam 40g dziennie ale obawiam się o błonnik i jego niedobory. Zauważyłem że nie załatwiam się już na twardo jak zawsze. Czy może to być przyczyna znikomą ilością warzyw ? A jeśli tak to powinienem się zaopatrzyć w błonnik w prochu ? 2. [...]
[...] 57 kcal Witamina C 5 - 18 mg(a więc raczej średnia ilośc jak na owoce) Karotenoidy(hmm, zdaje się coś z czego może być witamina A) 0,07 mg Błonnik w tym pektyny(czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie) 2,3 g Cukry proste 8 - 12 g (dużo) Tłuszcze 0,2 g(a więc śladowo) KORZYŚCI ZDROWOTNE i przy okazji kilka wad Dzięki błonnikowi, [...]
Hehehe.. Miosiek błonnik i białko to srednie rozwiazanie chyba,bo z tego co mi swita to błonnik utrudnia powaznie wchłanianie pewnych aminokwasów. Polecam nie pierdzielić się w zadną wchłanialnosć,a zapodać szejka co tam masz i iśc się wyspać.To dobry sen jest podstawą regeneracji a nie różnice między wchłanialnoscią białek.Ponadto katabolizm i [...]
[...] przemawiającym za tym jest wysokie zapotrzebowanie organizmu na energię po wielogodzinnej przerwie od jedzenia (sen)(...)" "Płatki owsiane - zawierają dużo błonnika oraz wolno wchłaniane cukry. Najlepsze są górskie, gdyż są najmniej przetworzone. Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu pracy jelit. Dodatkowo obniża [...]
[...] mleczne itd.) Tłuszcze nasycone można zastąpić (a nawet trzeba) tłuszczami wielonienasyconymi, jednonienasyconymi (oliwa z oliwek obniża stężenie LDL a zwiększa HDL ), poza tym tłuste ryby, oleje, orzechy itd. Dobrze by było zacząć spożywać produkty zawierające błonnik (pieczywo razowe, warzywa itd.) gdyż błonnik hamuje przyswajanie cholesterolu.
[...] jakim jest niewątpliwie posiłek po-treningowy. Na początek trochę wiedzy ogólnej. Węglowodany dzielą się na węglowodany (cukry) proste, węglowodany (cukry) złożone i błonnik. Do węglowodanów prostych należą: glukoza, galakoza i fruktoza. Węglowodany złożone to skrobia i jej pochodne, w tym dekstroza i dekstryna. Błonnik natomiast możemy [...]
A kolego Marcin4_ nie wiem jak mam ci napisac jak przyrządzam te posilki, ale moge Tobie odpowiedzien na pytanie jak dostarcze blonnik, otoz błonnik znajduje sie w brazowym ryzu (100g ryzu zawiera 8g blonnika), wiec nie wiem skad to pytanie. Pozdrawiam
[...] posiłek 1 . płatki owsiane + mleko / ewentualnie na wodzie lub musli + mleko wariant 2 czasem ludzie robią też tak że sypią sobie po 10 gramow tam np rodzynków , potem zwykłych płatków potem orzechów, błonnika itd . Błonnik jak najbardziej w takiej diecie sie na da , nie mam redukcji lecz regularnie jem błonnik i sam schudłem wcinając go 2 kg .
a ja jeśli moge sie udzielic to zasmakowalem ostatnio w płatkach : Zdrowy Błonnik firmy Granex :) oto wartości:D Wartość energetyczna w 100g 1259 kJ 297 kcal Białko 9,8g Węglowodany 71,7g w tym cukry: 2,0g Tłuszcze 3,7g w tym kwasy tłuszcz. nas. 0,5g [...]