SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

błonnik

  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4174 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 777 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • Ziemniaki czy ryż? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 64917 Data: 2017-09-20 08:28:38
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sativa L.) jest najpopularniejszym, komercyjnie uprawianym warzywem liściastym w wielu krajach na całym świecie. Liście sałaty, spożywane głównie na surowo, zawierają błonnik pokarmowy, kilka ważnych w dietetyce minerałów, witaminy (np. witaminę B9 i witaminę C) oraz związki bioaktywne (np. karotenoidy i związki fenolowe; Kim, Moon, Tou, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1369 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • [...] sam fakt spożywania głównie owoców, warzyw, roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych oraz ograniczenie mięsa i produktów przetworzonych.  Choroby serca Diety bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze są dobre dla zdrowia serca. Należą do nich z pewnością diety wegetariańskie i ich różne odmiany. Dostarczają one także spore ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 811 Data: 2021-08-27 11:07:21
  • [...] uniknąć przejadania się. Co więcej, potrzeba więcej energii na samo strawienie białka.   WHEYROSE - Przepyszny koktajl białkowy ułatwiający odchudzanie Jedz pokarmy bogate w błonnik Pokarmy bogate w błonnik mogą sprzyjać utracie tłuszczu, szczególnie z okolic brzucha. Błonnik zwiększa uczucie sytości, a także poprawia funkcjonowanie jelit. Ćwicz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 746 Data: 2021-12-21 11:45:13
  • [...] się niczego obawiać. Zastanów się jednak, jeśli zbyt często po nią sięgasz. Utrzymując florę bakteryjną w złym stanie przez długi czas, z pewnością w końcu odczujesz konsekwencje. Wiesz jednak, że może się ona zmienić bardzo szybko, jeśli tylko zmienisz swoje nawyki, spożywając produkty bogate w błonnik i aktywne bakterie jelitowe. Dbaj o siebie.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9616 Data: 2019-02-27 08:15:51
  • [...] ich ugotowanie, np. na parze. Figi Figi są zaskakująco dobrym źródłem wapnia, ale również żelaza, magnezu i potasu. Zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto rozpuszczalny błonnik w figach pomaga zapobiegać szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi pomimo ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 673 Data: 2022-06-01 15:24:32
  • Dlaczego warto przyśpieszyć swój metabolizm? Odpowiedz na to pytanie wydaje się być bardzo prosta, chociaż nie dla wszystkich oczywista. Dzięki przyspieszonemu metabolizmowi redukcja tkanki tłuszczowej lub wzrost masy mięśniowej będą o wiele prostsze niż teraz. Kapsaicyna Tą tajemniczo brzmiącą substancję znajdziecie między innymi w papryce [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24350 Data: 2017-12-21 11:34:24
  • Czy warto stosować dietę ketogeniczną?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] W założeniach dieta ketogeniczna dopuszcza zatem niezwykle niskie ilości węglowodanów (rzędu 20-30 g dziennie, w zależności od źródła wliczając/lub nie, w tę pulę błonnik), a metodą kontroli tego, czy jest ona skuteczna, najczęściej jest pomiar ciał ketonowych.  Dieta ketogeniczna - dla kogo? Pierwotnie w roku 1921 dieta ketogeniczna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5799 Data: 2021-06-25 16:25:05
  • Co jeść na sylwestra? Zdrowe przekąski na Nowy Rok!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 612 Data: 2023-12-20 15:08:27
  • Jaka kasza jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w kuchni urosło na potęgę, uważa się je [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4957 Data: 2017-10-03 10:23:18
  • Czy dieta roślinna może przedłużyć życie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2243 Data: 2018-11-10 13:26:46
  • Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną.  Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2773 Data: 2021-06-03 06:38:55
  • [...] z dyslipidemią zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a podwyższone wartości BMI są związane z wyższym ryzykiem powikłań cukrzycowych. Sprawdź swoje BMI Źródła błonnika, takie jak owoce, warzywa, pełne ziarna i rośliny strączkowe, powinny być regularnie włączane do diety. Dobrymi źródłami białka mogą być mięsa, jaja, nabiał czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 574 Data: 2024-02-02 14:27:53
  • [...] warto rozważyć fermentację własną. Teraz wiesz, dlaczego fermentowane warzywa są tak zdrowym i dobrym wyborem. Kiedy jesz porcję fermentowanych warzyw, dostarczasz sobie błonnik i składniki odżywcze, a także żywe bakterie i prebiotyki, które oferują fermentowane warzywa. Jeśli chcesz zadbać o zdrowie swoich jelit, poprawić trawienie i wspomóc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2934 Data: 2018-07-18 15:48:28
  • Junk food - 6 powodów, by unikać śmieciowego jedzenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] gotowe dania, ciężko będzie Ci z nich zrezygnować. Zastanów się jednak, czy warto za tę wygodę płacić zdrowiem i dobrym samopoczuciem? Wysoko przetworzone produkty, ubogie w błonnik, witaminy i sole mineralne, nie są w stanie dobrze odżywić Twojego organizmu. Prędzej czy później pojawią się problemy zdrowotne, gorsze samopoczucie, a także [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4909 Data: 2019-05-30 18:23:57
  • Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 712 Data: 2023-10-03 08:56:55
  • Długowieczność i wszystkie skarby soi

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] składnik soi, dla którego warto sięgać po produkty spożywcze na bazie tej rośliny. Otóż niektóre inne jej składniki to istne skarby dla naszego zdrowia. Błonnik Pod pojęciem błonnika rozumiemy nietrawione lub trudno trawione węglowodany, nazywane wymiennie prebiotykami, będące pożywką dla probiotyków, czyli pożytecznej i prozdrowotnej mikroflory [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 873 Data: 2021-12-31 10:03:29
  • [...] z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jak wykorzystać truskawki w kuchni i stworzyć pyszny fit posiłek? Oto kilka propozycji.  Ile kalorii mają truskawki? Wartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2470 Data: 2023-06-05 10:42:23