[...] nie należy tego rozpatrywać w skali posiłku, ani nawet dnia a tygodnia. Przecież nie będzie codziennie jadł ryby, żeby dostarczyć EPA+DHA. Dostarczysz więcej kilka razy w tyg. i tyle. Cukier w warzywach to śladowe ilości. Głównie błonnik. Obawa o warzywa w diecie z uwagi na cukry to już początki ortoreksji. Nawet nie nie zwracał na to uwagi.
Ja posiadam Graham od Schulsanda, ale go nie jem bo skład wydaje się podejrzany: Mąka pszenna (mąka pszenna graham 6,8%), woda, otręby pszenne, jogurt, mleko odtłuszczone w proszku, gluten pszenny, olej roślinny, drożdże, cukier, sól, stabilizatory (E412, E341), ekstrakt słodowy emulgatory (E472e, E471) regulator kwasowości (dioctan sodu), śladowe [...]
po pierwszy omega-3 to kwasy tluszczowe, a nie tluszcz inna kwestia to taka ze w przeciagu pol roku czytalem chyba 4 badania gdzie blonnik wspomagal prewencyjne zapobieganie roznym formom raka.. nie bardzo wiec wierze w doniesienia o ich szkodliwosci
[...] białka) twaróg półtłusty makarony, kasze, ryże chleb pełnoziarnisty jaja wędliny wszelakiego rodzaju oliwa, oleje roślinne orzechy włoskie miód mleko, płatki kukurydziane, błonnik and much much more Tłuszcz wcale nie taki straszny, kiedy wie się jak z nim walczyć. Wychilluj, rób masę i jak osiągniesz 80-85kg to dopiero pal fat. Wylicz sobie [...]
Darku w makaronie razowym, który jem też jest 7,6g błonnika/100g. Uważasz, że to "zły" błonnik i, że powinienem zwiększyć podaż białka w takich posiłkach? Jaki procent może on zakłócić? Chyba nie całe białko roślinne z danego produktu? Doradca w dziale suplementacja
to np. tez surowki moga jakos zabuzyc wchlanianaie bialka...poniewaz zawieraja blonnik ....ale chyba az tak mocno to nie wplywa jak pisze pan Szukala... <<<Champions are Made Not Born>>>
Jeśli pozwolicie, będę drążył temat... Sante czekolada mleczna: Skład: Maltitol 49%, masło kakaowe, mleko w proszku, miazga kakaowa, lecytyna sojowa- emulgator, wanilina- aromat. Maltitol: * Słodkość zbliżona do cukru (sacharozy) (Maltitol jest w 90% tak słodki jak cukier) * Mniejsza kaloryczność niż cukier (2,1 kcal/gram w porównaniu z 4 [...]
Jeśli jestem głodny to do tego czasem jem jogurt naturalny i błonnik granulowanym. Wiem, że przy aktywności to teoretycznie mało, ale to zupełnie mi starcza. Czuję się dobrze, rano wypoczęty, a siły na trening też mam (odkąd zacząłem cykl to jest jeszcze lepiej). Myślałem o tym, żeby kupić do tego jeszcze białko bo tuńczyka codziennie jeść nie [...]
dzięki chłopaki za pomoc, 01Storm01 nie mam takiej mozliwosci cwiczenia np: jak pisales wyciag - nie posaidam. jesli chodzi o bialko i błonnik - szczerze powiem nie stac mnie Chilon123 diete bede urozmaicał, jesli byscie mogli mi napisac makaron to wybierac durum i jeszcze jakis tam był na ,,s,, tylko nie mam pojecia jaki a co z tym bicepsem, [...]
Dlaczego, pomimo że jedzenie niskoglikemiczne(kasze, makarony, itd...) jest zdrowe i ma błonnik jest niewskazane dla ludzi mających problemy z jelitami?
Nie ma tak, ze zalecane jest zeby w ogole wyeliminowac blonnik a jedynie zmniejszyc troche. To nie ma nic wspolnego z cholesterolem a raczej z wplywem blonnika na wrazliwy uklad trawienny przez ciagle wydzielanie sie zolci z watroby. Dlatego nalezy jesc male porcje ale dosc czesto.
Nie musza, ale dobrze zjesc czasami np jablka, borowki, ananasa czy pomarancza. Jezeli chodzi o blonnik to glownie jablka z owocow. Zaporzebowanie 20-40g wg. WHO.
[...] Jogurty naturalne, kefiry, ser biały chudy Chude mięso(cielęcina, pierś kurczaka i indyka) Oliwa z oliwek, tran, jajka, ryby, orzechy) Warzywa i owocę bogate w błonnik 4-5 posiłków w każdym białko, średnia ilość zdrowego tłuszczu(5-15g), duzo błonnika z warzyw, węglowodany złożone. Taka dieta jest zdrowa, ale w tym przypadku być [...]
Dziennie potrafie zjeść max 6 kromek chleba Wartość odżywcza w porcji (2 kromki=65g) Węglowodany 20g/ cukry 0,9g/ Białko 4,4g/ Tłuszcz 4,9g/ kw. tł. nasycone 0,7g/ Błonnik 5,7g/ Sól 0,66g Zazwyczaj, gdy jem rano jajecznice to do tego dorzucam 1 kromke chleba + warzywa. W szkole jem 2 kanapki (4 kromki) tego chleba, gdy zjem takie kanapki, po 1h [...]
[...] zawsze możesz robić dzień wcześniej co jest złego to że jedzenie jest maksymalnie przetworzone nie zdrowe a tłuszcze w większości trans jedzenie ma marne ilości witamin i minerałów pozatym błonnik to tam rzadko występujesz wpisz w wyszukiwarce i na pewno znajdziesz wiele ciekawych informacji Zmieniony przez - s.m.p.a. w dniu 2009-02-04 20:24:47
[...] sprawdź w słowniku słowo "alergia". Jest to nadwrażliwość i występuje u dużej mniejszości populacji. Duża większość nie ma problemu z metabolizowaniem tych związków. Martwy błonnik jest dobrym podłożem dla drożdżaka. A mało jest drobnoustrojów występujących w warzywach i owocach ? Aspergillus Glaucus - może występować w drożdzach i konfiturach. [...]
[...] warzyw niż te 100 g surówki, litości, minimum 0,5 kg, weź dużą cukinię, skroj połowę i schrup, bo przy takiej podaży węgli prosisz się o kłopoty żołądkowo-trawienne, którym błonnik z warzyw zapobiega. Nie no, nie umrzesz jak zjesz 1 mandarynkę czy kaki, kawałek melona lub ananasa, ale na pewno nie kilo owoców dziennie, to naprawdę sporo fruktozy
Dziękuje bardzo przeczytałem wszystko :) A więc po kolei Nadmiar błonnika - rzeczywiście może u mnie występować bo kiedyś podliczyłem na nutritiondata com i bez warzyw wyszło 50 g a warzyw sobie nie szczędzę więc pewnie tego błonnika jest dużo. Nadmiar surowizny - fakt bardzo mało jem gotowanych warzyw, większość surowe Skrobia oporna - niestety [...]
Dziękuje bardzo przeczytałem wszystko :) A więc po kolei Nadmiar błonnika - rzeczywiście może u mnie występować bo kiedyś podliczyłem na nutritiondata com i bez warzyw wyszło 50 g a warzyw sobie nie szczędzę więc pewnie tego błonnika jest dużo. Jeśli tyle wyszło bez warzyw, to z nimi może być ze dwa razy tyle, co potrzeba lub nawet więcej, wg [...]